Ην. Βασίλειο: Έσπασε τα ρεκόρ η παραγωγή ενέργειας από αιολικά το 2023

Ην. Βασίλειο: Έσπασε τα ρεκόρ η παραγωγή ενέργειας από αιολικά το 2023
Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν για τρίτη χρονιά τα ορυκτά καύσιμα
Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι η αιολική ενέργεια παρήγαγε πάνω από το 28% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια το 2023, 4% περισσότερο από το 2022, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Σύμφωνα με το Renews.biz, η αιολική ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράγοντας πέρυσι πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η τελευταία έκθεση Energy Trends του Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero δείχνει επίσης ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρήγαγε το 17,3% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, σε σύγκριση με 13,8% το 2022, ενώ η χερσαία αιολική ενέργεια παρείχε 11,4%, σε σχέση με 10,8% το 2022, σημειώνοντας νέα ετήσια ρεκόρ και στις δύο τεχνολογίες.  

Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν για τρίτη χρονιά τα ορυκτά καύσιμα, παράγοντας το 47,3% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα ακόμη νέο ρεκόρ, σε σύγκριση με το 41,5% του 2022 και σε σύγκριση με το 36,3% από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Ξεπέρασε το φυσικό αέριο

Το α’ τρίμηνο του τρέχοντος ήταν το πρώτο κατά το οποίο η αιολική ενέργεια παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μερίδιο από οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή πηγή στο Ηνωμένο Βασίλειο - πάνω από 50%.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικά παρήγαγαν επίσης μια ποσότητα ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας (39,9 τεραβατώρες) - αύξηση 4,9% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, λόγω της υψηλής παραγωγής από την αιολική ενέργεια, η οποία σημείωσε νέο τριμηνιαίο ρεκόρ 26,4TWh (αύξηση 1,5%).

Σχολιάζοντας τα σημερινά στατιστικά στοιχεία, η εκτελεστική διευθύντρια πολιτικής της RenewableUK Ana Musat δήλωσε πως «η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ είναι πολύ σημαντική και πως αυτά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν για άλλη μια φορά τα ορυκτά καύσιμα και παρείχαν περισσότερες από τις ετήσιες ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου σε ηλεκτρική ενέργεια από ποτέ άλλοτε, με την αιολική ενέργεια να πρωτοστατεί ως η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης