Το πρώτο βήμα έγινε, για να προχωρήσει με τη σφραγίδα της ΔΕΗ, η εκκίνηση της επένδυσης για το East to Med Data Corridor (EMC), το διεθνές έργο υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη.
Το έργο EMC είναι ένα υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και της Σαουδικής Αραβίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, η οποία συμμετέχει με 25% στο έργο, αποφάσισε να χορηγήσει εμπράγματες εξασφαλίσεις περιουσιακών της στοιχείων στο πλαίσιο χρηματοδότησης του «West Part» του έργου «East Med Corridor System», φορέας υλοποίησης του οποίου είναι η εταιρεία με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ από κοινού με τις εταιρείες TTSA CY και Centers συνέστησαν το κοινοπρακτικό σχήμα με την επωνυμία EMC Subsea Cable Company Ltd, το οποίο αποτελεί φορέα υλοποίησης του έργου διασύνδεσης δεδομένων μεταξύ της Ευρώπης και της Σαουδικής Αραβίας. Οι ιδρυτές συμμετέχουν ως εξής: η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. με ποσοστό 25,0%, η STC (Σαουδικής Αραβίας) μέσω της θυγατρικής της Centers με ποσοστό 72,159% και η TTSA CY με ποσοστό 2,841%.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, αποφάσισε την 12.03.2024 να εγκρίνει την παροχή ειδικής άδειας για την παροχή εγγύησης της ΔΕΗ υπέρ της Συνδεμένης με αυτή εταιρείας με την επωνυμία «EMC Subsea Cable Company Ltd. τη σύσταση ενεχύρου επί των απαιτήσεων της ΔΕΗ καθώς και των λοιπών αρχικών μετόχων ως ενεχυριαστές επί των μετοχών της Συνδεδεμένης υπέρ τραπεζικών ιδρυμάτων, σε εξασφάλιση των απαιτήσεων που απορρέουν από ή/και σχετίζονται με το δάνειο και την κύρια σύμβαση χρηματοδότησης της EMC.
Επίσης για τη σύσταση ενεχύρου υπέρ τραπεζικών ιδρυμάτων επί των απαιτήσεων της ΔΕΗ προς την EMC που θα απορρέουν από τυχόν δευτερεύον χρέος, σε εξασφάλιση των απαιτήσεων που απορρέουν από ή/και σχετίζονται με το δάνειο και την κύρια σύμβαση χρηματοδότησης.
Τι είναι το East to Med data Corridor (EMC)
Το έργο EMC, ένα ιδιωτικό έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και υλοποιείται με τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και της Σαουδικής Αραβίας, θα προσφέρει για πρώτη φορά εναλλακτική όδευση για μεταφορά δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο, όπου διέρχονται όλα σχετικά υποθαλάσσια καλώδια, γεγονός που μειώνει τις καθυστερήσεις και αυξάνει τα εμπορικά οφέλη. Ταυτόχρονα, το έργο βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την ψηφιακή ατζέντα συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνδέεται με την γεωπολιτική, οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και καθιστά την Ελλάδα εναλλακτική πύλη για αμφίδρομη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και τη Σαουδική Αραβία σημαντικό περιφερειακό κόμβο δεδομένων.
www.worldenergynews.gr