Το ποσοστό - ρεκόρ του πληθωρισμού και τα πολεμικά μέτωπα σε Γάζα και Σουδάν, εντείνουν τις ανησυχίες για κατάρρευση, αναγκάζοντας ΔΝΤ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΗΑΕ να επέμβουν
Σύμφωνα με το Bloomberg, oι Αιγύπτιοι προετοιμάζονται για περισσότερες δυσκολίες καθώς οι τιμές των προϊόντων συνεχίζουν να αυξάνονται μετά από νέα υποτίμηση του νομίσματος.
Η τραγική κατάσταση της οικονομία της Αιγύπτου ανάγκασε τους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν προκειμένου να τη σώσουν.
Ο λόγος είναι ότι αν διαλυθεί θα προκαλέσει ανισορροπία σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο μιας και εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε βασικές παγκόσμιες αγορές.
Ακόμη τροφοδοτεί την Ευρώπη με 7,5 εκατομμύρια τόνους LNG με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
για τη θέρμανση κατοικιών, τη βιομηχανία καυσίμων και την τροφοδοσία ολόκληρων κλάδων της οικονομίας.
Η Salma El Wardany με άρθρο της στο Bloomberg εξηγεί γιατί είναι καθοριστική η προσπάθεια διάσωσης της αφρικανικής χώρας.
Πρόσφατα γνωστοποιήθηκε ότι η ΕΕ θα δώσει 7,4 δισ. ευρώ της ΕΕ για τη στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγιστοποίησης των οικονομικών προβλημάτων της λόγω του πολέμου στη Γάζα και το Σουδάν.
Την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παροχή 8 δισ. δολαρίων.
Αντίστοιχες επεμβάσεις είχε κάνει το ΔΝΤ το 1977, το 1978, το 1987, το 1991, το 1993, το 1996, το 2016, το 2020 (2 φορές) και το 2022.
Τα πακέτα στήριξης
Μια επένδυση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αιγύπτου. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη χώρα να επιμείνει στο νόμισμά της και τελικά να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ.
«Η οικονομία σώθηκε», δήλωσε η κυβέρνηση.
Για πολλούς στο Κάιρο η διεθνής παρέμβαση τις τελευταίες εβδομάδες που ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια αποκαλύπτει το μέγεθος της πτώσης που υπέστη το εν λόγω αφρικανικό κράτος.
Αντί για την προοπτική καλύτερων ημερών, το ερώτημα για τα νοικοκυριά είναι πόσο περισσότερο πόνο μπορούν να αντέξουν μετά την ουσιαστική υποτίμηση του νομίσματος για 4η φορά μέσα σε 2 χρόνια.
Ο πληθωρισμός ήδη ανάγκασε αρκετούς να μειώσουν την κατανάλωση.
Με τον κατώτατο μισθό των 75 $ το μήνα, η μισή χώρα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Πρόεδρος Abdel-Fattah El-Sisi βασίζεται στο τελευταίο πακέτο που προσελκύει ξένους επενδυτές.
Συγκεκριμένα:
Τα ΗΑΕ θα επενδύσουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα μετά την απόκτηση δικαιωμάτων ανάπτυξης σε μια περιοχή στις ακτές της Μεσογείου.
Το ΔΝΤ δανείζει 8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε περίπου την ίδια βοήθεια, ακολουθούμενη από την Παγκόσμια Τράπεζα που παρέχει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η εκτόξευση τιμών και πληθωρισμού
Ο Ελ-Σίσι επανεξελέγη για 3η φορά με συντριπτική πλειοψηφία στις 18 Δεκεμβρίου.
Αλλά στο Κάιρο υπάρχει μια αίσθηση ότι η χώρα έχει ξεπεράσει τον κύκλο της από την επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης το 2011, οι δυσκολίες τώρα ευρύτερες και βαθύτερες.
Η Αίγυπτος απέφυγε την οικονομική κατάρρευση, αλλά....
Η ηγεσία του Ελ Σίσι έχει πάει εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσαν, λένε οι Αιγύπτιοι, να μειώσουν τις επιδοτήσεις για πράγματα όπως το ψωμί και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Το υπουργείο Πετρελαίου ανακοίνωσε αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, επικαλούμενος τα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της υποτίμησης του νομίσματος.
Ο κατώτατος μισθός για τους κρατικούς υπαλλήλους είναι 6.000 αιγυπτιακές λίρες (128 $) το μήνα και η πλειοψηφία του πληθυσμού βασίζεται σε ένα σύστημα επιδοτήσεων που καλύπτει ορισμένα βασικά αγαθά. Αλλαγές στις συνήθειες δαπανών, ωστόσο, επιβάλλονται και στους Αιγύπτιους που θα θεωρούσαν τους εαυτούς τους σχετικά πλούσιους.
Οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από το να πληρώνουν με δόσεις, όχι μόνο για μεγάλα εισιτήρια, όπως έπιπλα και συσκευές, αλλά για είδη παντοπωλείου, ρούχα, ακόμη και στη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου, αφού οι εκδότες ανησυχούσαν για τις πωλήσεις.
Ο πληθωρισμός είχε ήδη σημειώσει ρεκόρ άνω του 35% το 2023.
Βασικά εμπορεύματα όπως η ζάχαρη έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε τιμή, ωθώντας τις αρχές να θεσπίσουν μέτρα για να αποτρέψουν αυτό που λένε ότι είναι έξαρση των τιμών από τους εμπόρους ή τους διανομείς.
Η τιμή των κρεμμυδιών, των οποίων η παραδοσιακή αφθονία στις κουζίνες ήταν σύμβολο της αιγυπτιακής γαστρονομικής κουλτούρας και βασικό συστατικό σε street food όπως το koshary, έχει αυξηθεί περισσότερο από 400% μέσα σε ένα χρόνο.
Παρόλα αυτά ο Σίσι καυχιέται
Η εκστρατεία επανεκλογής του Ελ Σίσι στα τέλη του περασμένου έτους ανέδειξε σημαντικά σύμβολα της δεκαετούς διακυβέρνησής του, από χιλιάδες μίλια δρόμων και γεφυρών μέχρι την επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ και τη νέα διοικητική πρωτεύουσα ανατολικά του Καΐρου.
Επισημαίνει την ασφάλεια ως επιτυχία, το πώς η Αίγυπτος δεν έχει γίνει σαν άλλες χώρες της περιοχής και βυθίζεται στο χάος και τον πόλεμο.
Ο Ελ-Σίσι, του οποίου η κυβέρνηση επιτρέπει ελάχιστες διαφωνίες, κατηγόρησε την έλλειψη ξένου συναλλάγματος στην εξάρτηση της Αιγύπτου εδώ και δεκαετίες από τις εισαγωγές, για τις οποίες είπε ότι απαιτούσε να ξοδεύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα σε βασικά προϊόντα όπως σιτάρι και φυτικά έλαια και άλλο 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε καύσιμα.
Η οικονομική κατάρρευση
Η λίρα βυθίστηκε περαιτέρω στις 6 Μαρτίου όταν η Αίγυπτος σταμάτησε να υποστηρίζει την αξία της.
Ο Πρωθυπουργός Mostafa Madbouly είπε στις 18 Μαρτίου ότι αναμένει πτώση στις τιμές καθώς θα είναι διαθέσιμο περισσότερο ξένο νόμισμα, διευκολύνοντας τις εισαγωγές.
Η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα έχει σκοπό να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.
Η περαιτέρω πτώση της αξίας του νομίσματος, ωστόσο, σημαίνει υψηλότερες τιμές τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Η χώρα υποτίμησε το νόμισμά της κατά 48% και μείωσε τις επιδοτήσεις στα τέλη του 2016 για να συνάψει μια δανειακή συμφωνία 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ που βοήθησε στην αποκατάσταση των οικονομικών της χώρας, αλλά ώθησε τον πληθωρισμό.
www.worldenergynews.gr