Ενέργεια

Ανεπηρέαστη η ουκρανική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου παρά την επίθεση που δέχτηκε

Ανεπηρέαστη η ουκρανική εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου παρά την επίθεση που δέχτηκε

Η Ουκρανία έχει επαρκείς εφεδρικές δυνατότητες - Αναμένεται να αποθηκεύσει αυξημένες ποσότητες για ξένες εταιρείες (Montel)

Σχετικά Άρθρα
Μια ρωσική επίθεση το Σαββατοκύριακο 23-24/3/2024 σε μια ουκρανική υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (UGS) δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες, όπως υποστήριξε τη Δευτέρα 26/3 εκπρόσωπος της Naftogaz (κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου), με τις τοποθεσίες να χρησιμοποιούνται ευρέως από ξένες εταιρείες.

«Στην επίθεση, μια από τις χερσαίες υποδομές των εγκαταστάσεων UGS μας χτυπήθηκε με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στον εξοπλισμό», είπε η εκπρόσωπος της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας μέσω της θυγατρικής της Ukrtransgaz.

Ωστόσο, λήφθηκαν αμέσως μέτρα για τον περιορισμό και την επίλυση του συμβάντος, πρόσθεσε.

 

«Η κατάσταση δεν θα επηρεάσει κρίσιμα τις λειτουργίες της UGS αφού, όπως αναφέραμε προηγουμένως, το αέριο αποθηκεύεται βαθιά υπόγεια.

Ενώ η κατεστραμμένη επιφανειακή υποδομή θα χρειαζόταν επισκευή, η Naftogaz είχε «επαρκείς εφεδρικές δυνατότητες» για να μετριάσει τυχόν άμεσες επιπτώσεις, είπε.

Ως εκ τούτου, οι υποψηφιότητες υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των κρατήσεων αποθήκευσης και χωρητικότητας – εκπληρώθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, πρόσθεσε.

 

Η Ουκρανία αποθηκεύει αυξημένες ποσότητες για ξένους

Την περασμένη εβδομάδα η Svitlana Grynchuk (αναπληρώτρια Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας), είπε στο Montel ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν αποθηκεύσει μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα περισσότερα από 3 bcm στην Ουκρανία.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ πέρυσι έφτασαν σχεδόν σε πλήρη δυναμικότητα πολύ πριν από τη χειμερινή περίοδο ζήτησης, με τα αποθέματα να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις προσπάθειες της Ευρώπης να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού εν μέσω απότομων μειώσεων στις προμήθειες των ρωσικών αγωγών από την έναρξη του πολέμου.

«Κατανοούμε ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, ακόμη και υπό επιθέσεις», είπε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία αναμένεται να αποθηκεύσει αυξητικούς όγκους φέτος για ξένες εταιρείες.

Περίπου 27 χώρες χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Naftogaz.

 

Εκτεταμένες επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία πραγματοποίησε περαιτέρω επιθέσεις στην ευρύτερη ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο, αφού εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση από την αρχή του πολέμου σε ενεργειακές εγκαταστάσεις την περασμένη Παρασκευή.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Dtek είπε ότι δεν υπάρχουν «σημαντικές ενημερώσεις» για την κατάσταση από την Παρασκευή, όταν ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Dmytro Sakharuk είπε στη Montel ότι περίπου το 50% της παραγωγικής ικανότητας της Dtek έχει επηρεαστεί.

«Επιτέθηκαν στην περιοχή της Οδησσού το Σάββατο, επομένως έχουν πλέον διακοπές λειτουργίας», είπε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης