Ενέργεια

Eurelectric: Τα ανεπαρκή δίκτυα κοστίζουν περισσότερο από τις επενδύσεις - Δώστε κίνητρα στους διαχειριστές

Eurelectric: Τα ανεπαρκή δίκτυα κοστίζουν περισσότερο από τις επενδύσεις - Δώστε κίνητρα στους διαχειριστές

Περίπου 3.000 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται σε ουρά για σύνδεση στο δίκτυο παγκοσμίως

 

Δεν πρέπει να αναβάλλονται οι επενδύσεις στις διασυνδέσεις στην Ευρώπη, από το φόβο της επιβάρυνσης της κοινωνίας με αυξημένα κόστη, γιατί χωρίς αυτές τα κόστη θα είναι μεγαλύτερα, σημειώνει η Eurelectric στην πρόσφατη μελέτη της, με τίτλο “Πώς μπορούν οι Διαχειριστές να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των επενδύσεων; Προληπτικές επενδύσεις για αποτελεσματικά δίκτυα διανομής”. 

 Όπως σημειώνει αν και η ΕΕ έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να δώσει έμφαση στις ηλεκτρικές της υποδομές  για τη μαζική σύνδεση  νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την προσαρμογή των δικτύων στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης, της βιομηχανίας, των μεταφορών και της θέρμανσης. Είναι καιρός οι εθνικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και να επιτρέψουν στους διαχειριστές συστημάτων να κάνουν προκαταρκτικές επενδύσεις για να επιταχύνουν την ανάπτυξη του δικτύου. 

Σήμερα, περίπου 3.000 GW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται σε ουρά για σύνδεση στο δίκτυο παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, τα ισχύοντα ρυθμιστικά πλαίσια επιτρέπουν στους διαχειριστές συστημάτων διανομής (DSO) να επενδύουν στην κατασκευή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μόνο αφού υποβληθεί αίτημα σύνδεσης. 

 Με  μεγάλους χρόνους παράδοσης για την κατασκευή του δικτύου, η αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας στην απαιτούμενη ταχύτητα και κλίμακα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ομως οι επενδύσεις στο δίκτυο δεν μπορούν να καθυστερήσουν τη στιγμή που η ΕΕ ζητά η ηλεκτροδότηση να φτάσει το 50% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2040. 

 Η νέα έκθεση της Eurelectric δείχνει πώς θα ενεργοποιηθούν αποτελεσματικά τέτοιες επενδύσεις σε όλη την Ευρώπη. Για να συμβεί αυτό, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να άρουν τα εμπόδια και να δώσουν κίνητρα στους Διαχειριστές να επενδύσουν έγκαιρα με δίκαιη αμοιβή και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Δεδομένου ότι είναι αυτοί που διαχειρίζονται την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να ανατεθεί στους Διαχειριστές δκτύων ο σχεδιασμός της επέκτασης και της ψηφιοποίησης του δικτύου. Αυτό σημαίνει ισχυρότερη συνεργασία με τους φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς και τις τοπικές αρχές στον σχεδιασμό υποδομών σύμφωνα με τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. 

  

Oι προκαταρκτικές επενδύσεις να συμπεριλαμβάνονται στο WACC

 
Για να αποφευχθεί η πολυπλοκότητα, οι προκαταρκτικές επενδύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο υπάρχον τιμολογιακό πλαίσιο και να ενσωματωθούν στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων των χωρών της ΕΕ για να διασφαλιστεί ο συντονισμός και η σαφήνεια. 

Η Eurelectric καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν γρήγορα τις προκαταρκτικές επενδύσεις. 

Τονίζει ότι οι Διαχειριστές θα πρέπει γενικά να έχουν κίνητρα για να αναπτύξουν το δίκτυο , καθώς αυτές οι επενδύσεις γίνονται προς το συμφέρον της κοινωνίας. Γι αυτό και προτείνει να ενισχυθούν χρηματοδοτικά  και να αλλάξουν και πολιτική χρεώσεων, εισάγοντας ένα τέλος ανά MW. 

Επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν μακροπρόθεσμα σενάρια ηλεκτροδότησης οδικούς χάρτες ή εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP). Αυτά τα σενάρια πρέπει περιλαμβάνουν ενδιάμεσα ορόσημα για τη διευκόλυνση της σταδιακής εφαρμογής αναμενόμενες επενδύσεις. Ο κανονισμός διακυβέρνησης θα πρέπει να υποβληθεί σε αναθεώρηση να συμπεριλάβει ένα συγκεκριμένο νέο τμήμα που θα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να αξιολογούν επενδύσεις που είναι απαραίτητες σε δίκτυα για την επίτευξη αύξησης της ηλεκτροδότησης και των στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα. 

 Σημειώνει ότι οι Διαχειριστές θα πρέπει να συνεργάζονται με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με ευρύτερους περιφερειακούς στόχους. 

Για τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων επενδύσεων, τονίζει ότι όταν υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια κεφάλαια,  θα πρέπει να δίνονται  κίνητρα  για να χρηματοδοτούνται οι  επενδύσεις. 

Σημειώνει ότι οι  προβλεπόμενες επενδύσεις είναι πιθανό να απαιτούν πλήρη επανεξέταση στις πολιτικές χρέωσης, οι οποίες μπορούν να  κινούνται προς ένα μικρό τέλος σύνδεσης ανά μεγαβάτ (MW)1, αντί να τιμολογηθεί ο πελάτης για το πραγματικό κόστος σύνδεσης, το οποίο μπορεί ποικίλλει ανάλογα με τη θέση και την κατάσταση του υπάρχοντος δικτύου. Αυτή η προσέγγιση θα εξασφάλιζε ίσους όρους ανταγωνισμού για τους πελάτες ανεξάρτητα από τη σύνδεσή τους. 

 

Ο κίνδυνος ανάπτυξης ανεπαρκούς δικτύου κοστίζει 

 Η μελέτη αναφέρει ότι αν η εστίαση είναι στο βραχυπρόθεσμο κόστος οι σημαντικές επενδύσεις διασυνδέσεων μπορεί να αναβάλλονται ενώ προτείνει να υπολογιστεί το κόστος που θα προκαλέσει η ανεπαρκής ανάπτυξη του δικτύου. 

Σημειώνει ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η σωστή αμοιβή  των προβλεπόμενων επενδύσεων για την αποτελεσματική ανάπτυξη δικτύων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί το καθεστώς αποδοχών με μετατόπιση της εστίασης από τη βραχυπρόθεσμη μείωση του κόστους. Επιπλέον, σημειώνει ότι είναι ανάγκη να βελτιωθεί η αξιολόγηση κινδύνου, με τη ρύθμιση να δίνει προτεραιότητα στον μετριασμό του κινδύνου ανάπτυξης ανεπαρκούς δικτύου αντί να εστιάζει αποκλειστικά στον πιθανό κίνδυνο των υποχρησιμοποιούμενων περιουσιακών στοιχείων. 

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, δήλωσε: 

 «Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές πρέπει να μεταβούν σε μια προνοητική νοοτροπία και να επιτρέψουν στους DSO να επενδύουν προληπτικά στην υποδομή που απαιτείται για το net-zero. Το κόστος της αδράνειας για την κοινωνία θα είναι πολύ υψηλότερο από την προσωρινή επένδυση σε υψηλότερο επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι το δίκτυό μας μπορεί να παρέχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες στην κοινωνία σε μια οικονομία απελευθερωμένη από τις ανθρακούχες εκπομπές». 

 

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης