Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προτρέπει τη «γηραιά» ήπειρο να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μετατροπή της οικονομίας της
Αυτό σημαίνει ότι θα επικεντρώνεται στην επαναχρησιμοποίηση υλικών για την περικοπή των απορριμμάτων, μια αναγκαιότητα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, όπως προειδοποίησε.
«Η αποφασιστική δράση είναι απαραίτητη για τη δραστική μείωση της σπατάλης, την προτεραιότητα μείωσης της χρήσης πόρων, τη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης και τη βελτίωση της εισαγωγής προϊόντων που έχουν σχεδιαστεί για κυκλικότητα από την αρχή», ανέφερε ο EEA (εδρεύει στην Κοπεγχάγη) σε νέα έκθεση.
Υποστήριξε ακόμη ότι «απέχουμε ακόμη πολύ από τη φιλοδοξία να διπλασιαστεί το ποσοστό κυκλικότητας της Ένωσης έως το 2030», προσθέτοντας ότι «η επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες».
«Χρειαζόμαστε μια πρόσθετη ώθηση πολιτικής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Daniel Montalvo (ειδικός για το κλίμα στον οργανισμό).
Κέντρο του προβλήματος είναι οι επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τον EEA, στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκονται τα επιχειρηματικά μοντέλα τα προϊόντα των οποίων έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής έστω και αν δεν χρησιμοποιούνται καθόλου.
«Τα επιχειρηματικά μοντέλα περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από προϊόντα μαζικής παραγωγής, θυσιάζοντας συχνά την ποιότητα, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη κατάρρευση ή την πρόωρη απαξίωση», ανέφερε ο EEA.
Μια πρόσφατη μελέτη του EEA έδειξε ότι το 4% έως 9% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που εισήχθησαν στην ευρωπαϊκή αγορά κατέληξαν να καταστραφούν χωρίς να έχουν ποτέ χρησιμοποιηθεί.
Η επεξεργασία και η καταστροφή των επιστρεφόμενων ή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι υπεύθυνη για το ισοδύναμο των 5,6 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2.
Ταυτόχρονα, με το ποσοστό κυκλικότητας 11,5% το 2022, η Ευρώπη εξακολουθεί να χρησιμοποιεί περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο.
Ωστόσο, η πρόοδος είναι αργή και οι πολιτικές για τη στόχευση των αποβλήτων έχουν εφαρμοστεί μόλις τα τελευταία 5 χρόνια.
Ανακύκλωση και λοιποί τομείς προς βελτίωση
Για να επιταχύνει τη μετάβαση, ο EEA έχει εντοπίσει ορισμένους τομείς προς βελτίωση, καθώς και την ανάγκη μείωσης της συνολικής κατανάλωσης.
Ανέφερε για παράδειγμα την προώθηση της ανακύκλωσης υψηλότερης ποιότητας, όπου τα υλικά διατηρούν την αρχική τους λειτουργία και αξία για όσο το δυνατόν περισσότερο, προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές.
Ο οργανισμός τόνισε επίσης τη σημασία της μεγιστοποίησης της χρήσης και της διάρκειας ζωής των προϊόντων μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της επισκευής.
www.worldenergynews.gr