Στόχος είναι η δημιουργία ζωνών γύρω από τις εγκαταστάσεις για τον μετριασμό των θαλάσσιων συγκρούσεων που μπορούν να αποφευχθούν
Το πρότυπο Safe Offshore Marine Operations (SOMO έχει δημιουργηθεί για να μετριάσει τις συγκρούσεις που μπορούν να αποφευχθούν σε αυτές τις περιοχές αποκλεισμού παγκοσμίως.
Το προϊόν αναπτύχθηκε ως απόκριση σε σύσταση από το Marine Safety Forum (MSF) και μετά από διαβούλευση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), το Στέλεχος Υγείας και Ασφάλειας (HSE) και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου, για την παροχή βέλτιστων πρακτικών σε όσους δραστηριοποιούνται εντός και γύρω από ζώνες ασφαλείας σε όλους τους ενεργειακούς τομείς.
Ο OPITO συνεργάστηκε στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των Seacroft Marine Consultants, για την ανάπτυξη ενός ισχυρού προτύπου εκπαίδευσης που αποσκοπεί στην κάλυψη των απαιτήσεων ολόκληρου του κλάδου.
Σχέδιο εξοπλισμού θαλάσσιων εγκαταστάσεων
Θα εξοπλίσει τους υπεύθυνους για τις θαλάσσιες λειτουργίες γύρω από όλες τις ενεργειακές δομές, όπως εγκαταστάσεις και περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, υπεράκτιες ανεμογεννήτριες και άλλες δομές που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, ώστε να αναγνωρίζουν και να μετριάζουν πιθανούς κινδύνους.
Το πρότυπο ευθυγραμμίζεται με τον Οδηγό Θαλάσσιων Επιχειρήσεων ο οποίος αναπτύχθηκε από τους ΓΧΣ σύμφωνα με το Step Change in Safety υπό την ταυτότητα της κοινής σκέψης, που καθορίζει τη μέθοδο με την οποία τα πλοία πρέπει να προσεγγίζουν οποιαδήποτε υπεράκτια κατασκευή.
Στόχος είναι η συμβολή σε ασφαλείς υπεράκτιες θαλάσσιες δραστηριότητες
Η Sarah Hutcheon (Διευθύντρια Ανάπτυξης Προϊόντων στο OPITO), μέσω δηλώσεων που έκανε, εξέφρασε τη δέσμευση του Οργανισμού για μελλοντικές δράσεις και τη σιγουριά για θετικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε λύσεις ανάπτυξης εργατικού δυναμικού για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και εξειδικευμένο ενεργειακό εργατικό δυναμικό.
Αυτό το πρότυπο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να προστατεύσει από τον κίνδυνο και να συμβάλει ουσιαστικά σε ασφαλείς υπεράκτιες θαλάσσιες δραστηριότητες.
Όσοι αναλαμβάνουν αυτήν την εκπαίδευση θα διαθέτουν τη γνώση και την κατανόηση για να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν τυχόν πιθανούς κινδύνους και ανασφαλείς πρακτικές.
Ανυπομονούμε για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό το νέο πρότυπο εκπαίδευσης καθώς θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως».
www.worldenergynews.gr