Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΗΠΑ: Επιχορηγήσεις 750 εκατ. σε 52 έργα υδρογόνου – Οι πιο ωφελημένες εταιρείες

ΗΠΑ: Επιχορηγήσεις 750 εκατ. σε 52 έργα υδρογόνου – Οι πιο ωφελημένες εταιρείες
Πάνω από το 60% των 750 εκατ. διατέθηκε για έργα κατασκευής ηλεκτρολυτών και κυψελών καυσίμου
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) ανακοίνωσε την Τετάρτη (13/3) ότι θα προχωρήσει σε επιχορηγήσεις ύψους 750 εκατ. δολαρίων σε 52 έργα υδρογόνου σε 24 πολιτείες, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το κόστος παραγωγής του πράσινου αυτού καυσίμου.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, πάνω από το 60% των 750 εκατ. διατέθηκε για έργα κατασκευής ηλεκτρολυτών και κυψελών καυσίμου, με τα 316 εκατ. δολάρια να πηγαίνουν σε οκτώ κατασκευαστές ηλεκτρολυτών και τα 150 εκατ. δολάρια σε πέντε έργα που επεκτείνουν την παραγωγή κυψελών καυσίμου.

Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των ηλεκτρολυτών έχει κατευθυνθεί επίσης προς τη δημιουργία εργοστασίων κλίμακας GW, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η χρηματοδότησή της θα υποστηρίξει 10GW ετήσιας παραγωγικής ικανότητας.

Αναλυτικά τα ποσά και οι εταιρείες

Πιο αναλυτικά, η Plug Power έλαβε 45,7 εκατ. δολάρια για την αναβάθμιση της παραγωγικής της ικανότητας στο εργοστάσιό της στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης με ισχύ έως 2,5GW, καθώς και 30 εκατ. δολάρια για την κατασκευή κυψελών καυσίμου.

Η εταιρεία πρόκειται επίσης να λάβει 3,2 εκατ. δολάρια για την έρευνα νέων μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) που δεν χρησιμοποιούν υπερφθοριωμένα υλικά, ενώ συμμετέχει επίσης σε ακόμα έξι κοινοπραξίες που θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή, η Nel έχει λάβει 50 εκατ. δολάρια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ένα σχεδιαζόμενο εργοστάσιο 4GW στο Μίσιγκαν, το οποίο λαμβάνει επίσης 25 εκατ. δολάρια πρόσθετης χρηματοδότησης.

Η Nel έχει επίσης λάβει ήδη 4,9 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της έρευνας και ανάπτυξης μεμβρανών αλκαλικής ανταλλαγής, γνωστών και ως μεμβρανών ανταλλαγής ανιόντων (AEM) στο Wallingford.

Η start up Electric Hydrogen, που υποστηρίζεται από τον Bill Gates, έλαβε με τη σειρά της 46,3 εκατ. δολάρια για νέα έργα κατασκευής ηλεκτρολυτών PEM στο νέο της εργοστάσιο ισχύος 1,2GW στο Devens της Μασαχουσέτης, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να παράγει εξοπλισμό την άνοιξη, ενώ η γερμανική Thyssenkrupp Nucera έχει λάβει 50 εκατ. δολάρια για ένα έργο που ονομάζεται «ScalumGW» στο Τέξας.

Ενώ η εταιρεία δεν είχε ανακοινώσει προηγουμένως σχέδια για τη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ, εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε στο Hydrogen Insight ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αυτοματοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης που μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή πολλαπλών GW αλκαλικού ηλεκτρολύτη δυναμικότητας ετησίως.

Μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις το συνολικό ποσό εκτινάσσεται

Εν τω μεταξύ, 17,9 εκατ. δολάρια δόθηκαν στην Cummins για ένα έργο στη Μινεσότα για τη συναρμολόγηση υποσυστατικών για συστοιχίες μεμβρανών ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) που θα επιτρέψει την παραγωγή στο υφιστάμενο εργοστάσιό της στη Μινεσότα.

Άλλα 36,3 εκατ. δολάρια δόθηκαν στον κατασκευαστή ηλεκτρολυτών στερεού οξειδίου με έδρα τη Γιούτα, την OxEon Energy, για την αυτοματοποίηση της παραγωγής της, 39,6 εκατ. δολάρια στην νεοφυή εταιρεία ηλεκτρολυτών AEM, την Verdagy, και 30 εκατ. δολάρια στην NexTech Materials για την κλιμάκωση και επίδειξη της τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης υψηλής θερμοκρασίας στο Οχάιο.

Επιπροσθέτως, 81 εκατ. δολάρια χορηγήθηκαν σε δέκα έργα για τη στήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού για εξαρτήματα ηλεκτρολυτών, όπως καταλύτες και μεμβράνες, και 82 εκατ. δολάρια σε δέκα έργα για τη στήριξη της αλυσίδας εφοδιασμού για κυψέλες καυσίμου.

Η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ύψους 750 εκατ. δολαρίων αναμένεται να συνδυαστεί με ιδιωτικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες για τον τομέα του υδρογόνου στις ΗΠΑ να αγγίξουν το δυσθεώρητο ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης