Περιβάλλον

IEA: Αύξηση εκπομπών μεθανίου το 2023 παρά τις δεσμεύσεις για το κλίμα

IEA: Αύξηση εκπομπών μεθανίου το 2023 παρά τις δεσμεύσεις για το κλίμα

Προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα και έχουν διατηρηθεί σε επίπεδο περίπου 130 εκατ. μετρικών τόνων από το 2019 (έτος ρεκόρ)

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύτηκε στις 13/3/2024, οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα παρέμειναν κοντά σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2023 παρά τις δεσμεύσεις του κλάδου να τις μειώσει ως μέρος της προσπάθειας καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Τέτοιες εκπομπές προερχόμενες από ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η γεωργία και οι χωματερές) είναι βραχύβιες στην ατμόσφαιρα, αλλά πολλές φορές πιο ισχυρές από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο θερμοκηπίου.

Έχουν οδηγήσει περίπου το 1/3 της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας από τη βιομηχανική επανάσταση.

 

«Η παραγωγή και η χρήση ορυκτών καυσίμων έριξαν πάνω από 120 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεθανίου στην ατμόσφαιρα πέρυσι, μια ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2022.

Τα μεγάλα νέφη μεθανίου από υποδομές ορυκτών καυσίμων με διαρροή αυξήθηκαν επίσης κατά 50% το 2023 σε σύγκριση με το 2022», ανέφερε η έκθεση της IEA.

«Οι εκπομπές από τις εργασίες ορυκτών καυσίμων παραμένουν απαράδεκτα υψηλές», δήλωσε ο Τιμ Γκουλντ (επικεφαλής οικονομολόγος ενέργειας της IEA).


Οι εκπομπές μεθανίου έχουν διατηρηθεί σε επίπεδο περίπου 130 εκατομμυρίων μετρικών τόνων από το 2019
, το υψηλό έτος ρεκόρ όταν η ΙΕΑ ξεκίνησε το Global Methane Tracker.

Αυτό συμβαίνει παρά τη δέσμευση που ανέλαβαν περισσότερες από 150 χώρες από το 2021 να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% από τα επίπεδα του 2020 μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Δεκάδες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν επίσης δεσμευτεί εθελοντικά να μειώσουν τις εκπομπές.

Αλλά το 2024 είναι πιθανό να σηματοδοτήσει ένα «σημείο καμπής», είπε ο Γκουλντ, καθώς οι νέοι δορυφόροι συμβάλλουν στη βελτίωση της παρακολούθησης και της διαφάνειας σχετικά με τις διαρροές μεθανίου, επιτρέποντας στις εταιρείες να τις διορθώσουν γρήγορα.

 

Νέος δορυφόρος ανίχνευσης μεθανίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και ένας άλλος δορυφορικός ανιχνευτής γνωστός ως GHGSat (υπάρχει άλλος ένας που υποστηρίζεται από την Alphabet Inc's) παρακολουθούν ήδη τις εκπομπές μεθανίου, αλλά το νέο MethaneSAT θα παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες και θα έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο.

«Το 2024 θα είναι μια στιγμή ορόσημο για δράση και διαφάνεια για το μεθάνιο», δήλωσε ο Christophe McGlade (επικεφαλής του ενεργειακού εφοδιασμού της IEA).

 

Το κίνητρο για τη βιομηχανία

Με το μεθάνιο να είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κίνητρο να δεσμεύουν τις εκπομπές για να τις πουλήσουν ως καύσιμο.

Κατά μέσο όρο περίπου το 3% των προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ μπορεί να διαφεύγει ως μεθάνιο (3 φορές υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της εθνικής κυβέρνησης), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εθνικός εκπομπός μεθανίου από τις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο IEA.

Χρησιμοποιώντας 1 εκατομμύριο εναέριες μετρήσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών ετών, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 6 περιοχές (περιλαμβάνουν το Τέξας, την Καλιφόρνια και το Κολοράντο) μπορεί να έχουν απελευθερώσει 6,2 εκατομμύρια τόνους ετησίως εκπομπών μεθανίου, ανέφερε η μελέτη Nature.

Τέτοιες διαρροές μεθανίου θα μπορούσαν να κοστίσουν στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες στην αγορά, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης