Ενέργεια

Energean: Προωθεί αίτημα για παράταση της παραχώρησης του Block 2 στο Ιόνιο μετά από δικαστική απόφαση

Energean: Προωθεί αίτημα για παράταση της παραχώρησης του Block 2 στο Ιόνιο μετά από δικαστική απόφαση

Δικαστική απόφαση στην Ιταλία το δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα των ερευνών υδρογονανθράκων - Και η HelleniQ Energy στην κοινοπραξία

 

Νέες προοπτικές για το Block 2, δηλαδή το θαλάσσιο οικόπεδο στο Βορειοδυτικό Ιόνιο που έχει παραχωρηθεί προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις εταιρίες Energean και HelleniQ Energy, ανοίγονται μετά από πρόσφατη δικαστική εξέλιξη που αφορά συνολικά τη δραστηριότητα των ερευνών υδρογονανθράκων στην Ιταλία. Ταυτόχρονα η Energean ως οperator του Block 2 (κατέχει το 75%, ενώ το υπόλοιπο 25% κατέχει η HelleniQ Energy) πρόκειται πολύ σύντομα να υποβάλει στην ΕΔΕΔΥΕΠ αίτημα παράτασης της παραχώρησης για 18 μήνες.


Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γεωλογικός σχηματισμός του Block 2 συνορεύει με την ιταλική υφαλοκρηπίδα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών του ελληνικού εταιρικού σχήματος εκμετάλλευσης του οικοπέδου, ενδεχομένως να πρόκειται για έναν ευρύτερο γεωλογικό σχηματισμό που θα μπορούσε να ερευνηθεί και βεβαίως να δώσει πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα απ΄ ότι μόνο το ελληνικό τμήμα.

Ως εκ τούτου η δικαστική απόφαση στην Ιταλία που ανοίγει το δρόμο για το ξεμπλοκάρισμα των ερευνών υδρογονανθράκων, δίνει τη δυνατότητα στην κοινοπραξία Energean - HelleniQ Energy να υποβάλει αίτημα στην ιταλική πλευρά για την απόκτηση της παραχώρησης και επί του ιταλικού θαλάσσιου χώρου.


Ακύρωση σχεδίου PITESAI

Όπως έκανε γνωστό η Energean μέσω των λογαριασμών social media που διατηρεί, το διοικητικό Δικαστήριο της Ρώμης με απόφασή του αποδέχθηκε το αίτημα εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υδρογονανθράκων στην ιταλική αγορά -μεταξύ των οποίων και η ελληνικών καταβολών εταιρεία - και ακύρωσε το λεγόμενο σχέδιο PITESAI. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς τόσο στην έκταση των περιοχών για γεωτρητική δραστηριότητα, όσο και στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε υφιστάμενες άδειες.

Η Energean χαιρέτησε την εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων της Ιταλίας, ενώ ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού για την ιταλική βιομηχανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean διατηρεί παραγωγή τόσο στην Αδριατική, όσο και στη Νότια Ιταλία, ενώ συμμετέχει στην ανάπτυξη και του κοιτάσματος φυσικού αερίου Cassiopea στη Σικελία, το οποίο διαχειρίζεται η ιταλική ENI και το οποίο προγραμματίζεται να δώσει παραγωγή εντός του έτους.
Παράλληλα η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου της Ρώμης ενδέχεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στην ερευνητική δραστηριότητα του Block 2 στο Βορειοδυτικό Ιόνιο.

Στη συγκεκριμένη ελληνική περιοχή εντός του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ερμηνεία της τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας που είχε γίνει έως τον Δεκέμβριο του 2022. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι αρκετά ελπιδοφόρα ενώ η δομή την οποία εξετάζει στο Block 2 η Energean αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης δομής που περνά και στην ιταλική πλευρά, σε μία περιοχή που ήταν μέχρι τώρα «παγωμένη» από την ιταλική νομοθεσία.


Προετοιμασία ερευνητικής γεώτρησης


Ως εκ τούτου η προοπτική να ερευνηθεί συνολικά η περιοχή είναι ελκυστική και έτσι θα αποκτηθεί μια ευρύτερη εικόνα πέραν αυτής που δίνουν τα σεισμικά που αποκτήθηκαν στην ελληνική πλευρά του Ιονίου.
Πέραν αυτών η Energean προκειμένου να λάβει απόφαση για πέρασμα στην επόμενη φάση της έρευνας, δηλαδή την προετοιμασία ερευνητικής γεώτρησης, θα χρειαστεί χρόνο καθώς η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και πλέον με την ΕΔΕΥΕΠ λήγει εντός του Απριλίου.

Γι' αυτόν τον λόγο, η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει στην ΕΔΕΥΕΠ αίτημα παράτασης 18 μηνών ώστε να έχει χρόνο για την εξασφάλιση λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή που θα χρησιμεύσει ως βάση στην περίπτωση που αποφασιστεί να προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί διάφορα λιμάνια της περιοχής όπως της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας, αλλά και του Αστακού που φαίνεται να είναι το πλέον κατάλληλο αλλά η ιδιωτικοποίηση του και οι προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης το έχουν βγάλει εκτός κάδρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης