Ενέργεια

Με Nexans και Siemens η δίοικηση του ΑΔΜΗΕ για τον Great Sea Interconnector

Με Nexans και Siemens η δίοικηση του ΑΔΜΗΕ για τον Great Sea Interconnector
Προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με την Siemens για τη μελέτη και κατασκευή του σταθμού μετατροπής (converter) εναλλασσόμενου – συνεχούς ρεύματος στην Κύπρο
Εντός του Απριλίου αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα στελέχη της Nexans προκειμένου να συναντηθούν με την ηγεσία του ΑΔΜΗΕ και να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εργασιών παραγωγής, στα εργοστάσια του γαλλικού κολοσσού, του καλωδιακού τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου.
Το υποβρύχιο καλώδιο θα κατασκευαστεί στα εργοστάσια της Nexans στο Halden της Νορβηγίας και στο Futtsu της Ιαπωνίας και προβλέπεται να τοποθετηθεί από τα καράβια πόντισης, Nexans Aurora και Nexans Skagerrak.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου από τη Nexans είχε υπογραφεί το καλοκαίρι του 2023 μεταξύ του γαλλικού ομίλου και της κυπριακών συμφερόντων Euroasia Interconnector η οποία είχε τότε τη διαχείριση του έργου, που πλέον έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ μετονομάζοντας το σε Great Sea Interconnection.

Παράλληλα ο ΑΔΜΗΕ με μια κίνηση που καταδεικνύει την αποφασιστικότητα του για την υλοποίηση του έργου, ανεξαρτήτως της πορείας των διαδικασιών για την έγκριση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προχωρά στην υπογραφή σύμβασης με την Siemens για τη μελέτη και κατασκευή του σταθμού μετατροπής (converter) εναλλασσόμενου – συνεχούς ρεύματος στην Κύπρο. Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, είναι ύψους 20 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι περί τα τέλη του έτους η γερμανική εταιρία θα ξεκινήσει τις εργασίες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου είχε προκηρυχθεί από τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης δηλαδή την EuroaAsia Interconnector. Πάντως ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται ήδη με την Siemens, η οποία μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο σταθμών μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
Οι κινήσεις αυτές αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών στην ηλεκτρική διασύνδεση για την υλοποίηση του έργου που θα φέρει πιο κοντά τα συστήματα ηλεκτρικής μεταφοράς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

To ταξίδι Μανουσάκη στην Κύπρο

Κατά τις τελευταίες επαφές ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης συνεργάστηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Μάκη Κεραυνό και τις επαφές με το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, καθώς όπως είναι γνωστό η επόμενη φάση του έργου προβλέπει τη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές.

Στη Λευκωσία επιδιώχτηκε ο συντονισμός μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της κυβέρνησης της Κύπρου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στο επενδυτικό σχήμα.
Το ηλεκτρικό καλώδιο Κύπρου – Κρήτης, μήκους 898 χλμ. και προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 757 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Connecting Europe.

Αποτελεί υποέργο του ευρωπαϊκού έργου κοινού ενδιαφέροντος (PCI) «Great Sea Interconnector» που αφορά στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, συνολικού μήκους 1.208 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Η ηλεκτρική διασύνδεση αρχικά, θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW και σε πλήρη ανάπτυξη 2.000 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης