Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σχέδια κατασκευής 2 «ενεργειακών νησιών» σε Β. Θάλασσα και Βαλτική (offshore-mag.com)

Σχέδια κατασκευής 2 «ενεργειακών νησιών» σε Β. Θάλασσα και Βαλτική (offshore-mag.com)

Θα συνδέσουν τα γύρω αιολικά πάρκα με τις χερσαίες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας - Ανάθεση συμβάσεων το 2ο εξάμηνο του 2024

Οι κατασκευαστές προωθούν σχέδια για την κατασκευή 2 «ενεργειακών νησιών» στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα που θα χρησιμεύουν ως υπεράκτιοι ενεργειακοί κόμβοι μεγάλης κλίμακας για κοντινά υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπως αποκαλύπτει το offshore-mag.com.


Για τέτοιο θέμα το worldenergynews.gr είχε δημοσιεύσει παρόμοιο άρθρο στις 22/01/2024.


Όπως είχε προγραμματιστεί, αυτά τα νησιά θα συνδέσουν τα γύρω αιολικά πάρκα με τις χερσαίες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κατασκευαστές ελπίζουν ότι θα λειτουργήσουν ως δομικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το υπεράκτιο έργο Bornholm Energy Island που θα παρέχει ισχύ 3 GW στη Γερμανία και τη Δανία.

Το έργο αναπτύσσεται από την Energinet και την 50Hertz οι οποίες σχεδιάζουν να δημιουργήσουν έναν κόμβο ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί Bornholm που θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε καταναλωτές στη Γερμανία ή τη Δανία, και πιθανώς ευρύτερα.

 

Έναρξη ανάθεσης συμβάσεων και κατασκευής έργου

Οι εταίροι σκοπεύουν να ξεκινήσουν την ανάθεση συμβάσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ σχεδιάζουν επίσης να χωρίσουν τον διαγωνισμό σε πολλαπλές συμβάσεις.

Η 50Hertz έχει ήδη υπογράψει σύμβαση για την προμήθεια καλωδίων HVDC για το Bornholm Energy Island, ενώ η Energinet έχει δρομολογήσει τον διαγωνισμό για μία σύμβαση για την παραγωγή καλωδίων και την υπεράκτια εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση στην ξηρά και η οριζόντια κατευθυνόμενη γεώτρηση θα αποτελέσουν ξεχωριστή σύμβαση, όπως και η τοπογραφία και η απομάκρυνση μη εκραγών πυρομαχικών.

Η κατασκευή στο δανέζικο έδαφος του έργου μπορεί να ξεκινήσει μόλις εκδοθεί περιβαλλοντική άδεια και ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές (αναμένεται το 2025).

Στην Γερμανία η εγκατάσταση και η κατασκευή μπορούν να ξεκινήσουν αφού οι αρχές χορηγήσουν άδειες.

 

«Νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ»

Εν τω μεταξύ, οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα στο «νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ», που περιγράφεται ως το «πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο» και βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από τις βελγικές ακτές.

Η βελγική κοινοπραξία TM EDISON (συμπεριλαμβανομένων των DEME και Jan De Nul), κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή του Princess Elisabeth Island.

Η κατασκευή των θεμελίων του νησιού αναμενόταν να ξεκινήσει στις αρχές του 2024 και θα διαρκέσει 2,5 χρόνια. Μετά από αυτό, μπορεί να ξεκινήσει η εγκατάσταση της υποδομής υψηλής τάσης. Το τελευταίο θα είναι απαραίτητο για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τη μελλοντική αιολική ζώνη του Βελγίου στην ακτή.

Το νησί θα μπορούσε επίσης να είναι το πρώτο δομικό στοιχείο ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει διάφορους κόμβους και χώρες μαζί. Για παράδειγμα, το Βέλγιο θέλει να δημιουργήσει πρόσθετες κοινές διασυνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία.


Οι παροχές του «νησιού της Πριγκίπισσας Ελισάβετ»

Η DEME λέει ότι το «νησί της Πριγκίπισσας Ελισάβετ» θα είναι το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο που συνδυάζει συνεχές ρεύμα (HVDC) και εναλλασσόμενο ρεύμα (HVAC).

Η υποδομή υψηλής τάσης του νησιού θα συνδυάσει τα καλώδια εξαγωγής του αιολικού πάρκου της ζώνης Princess Elisabeth, ενώ θα χρησιμεύσει επίσης ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία (Nautilus) και τη Δανία (TritonLink). Πρόκειται για τις λεγόμενες «υβριδικές διασυνδέσεις» που έχουν διπλή λειτουργία και επομένως λέγεται ότι είναι πιο αποδοτικοί.

Αφού κατακυρώθηκε η σύμβαση κατασκευής, μπορεί να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του νησιού. Τα κιβώτια θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν το 2024 και το 2025. Αυτά θα σχηματίσουν το περίγραμμα του νησιού. Μετά από αυτό, η βάση του νησιού θα ανυψωθεί και θα προετοιμαστεί για την κατασκευή της ηλεκτρικής υποδομής. Θα συνδεθεί με τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα και με το χερσαίο δίκτυο Ελιάς.

 

Η CIP ανέλαβε 10 έργα ενεργειακών νησιών

Μόλις πρόσφατα, η Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε περίπου 10 έργα ενεργειακών νησιών στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, στη Βαλτική Θάλασσα και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σύμφωνα με την εταιρεία, συνδυάζουν υπάρχουσες, δοκιμασμένες τεχνολογίες με καινοτόμο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, επιτρέποντας μια οικονομικά αποδοτική κατασκευή και ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Για να προωθήσει αυτά τα έργα, η CIP λέει ότι εγκαινιάζει την Copenhagen Energy Islands, μια νέα εταιρεία ανάπτυξης αφιερωμένη στην ανάπτυξη ενεργειακών νησιών παγκοσμίως με την υποστήριξη Σκανδιναβών, Ευρωπαίων και Βορειοαμερικάνων επενδυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης