Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Ιταλία (Oil Price)

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η Ιταλία (Oil Price)
Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το νησί της Σαρδηνίας
Η Ιταλία θα έχει σταματήσει τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, επιλέγοντας αντ' αυτού το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το Oil Price.

Όπως δήλωσε σχετικά το υπουργείο Ενέργειας της γειτονικής χώρας, «ο ενδιάμεσος στόχος της εγκατάλειψης του άνθρακα στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις 31 Δεκεμβρίου 2025 είναι πολύ κοντά. Το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια θα το επιβεβαιώσει σίγουρα».

Εξαίρεση θα αποτελέσει μόνο το νησί της Σαρδηνίας, με την ημερομηνία-στόχο για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να κυμαίνεται μεταξύ 2026 και 2028.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, πρόσφατα υιοθέτησε το φυσικό αέριο ως απαραίτητο καύσιμο «γέφυρα» στην ενεργειακή μετάβαση.

Επένδυση στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Το περασμένο καλοκαίρι, οι νομοθέτες της ΕΕ ψήφισαν ώστε να συμπεριλάβουν το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των βιώσιμων ενεργειακών πηγών, στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τον στόχο για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Η Ιταλία έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για τέσσερις νέες μονάδες φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες θα είναι σε θέση να παράγουν περίπου 3.400 MW ενέργειας, ενώ άλλα 700 MW αναμένεται να αποκτηθούν από την αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2026.

Το υπουργείο Ενέργειας της Ιταλίας δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη (6/3) ότι η χώρα κατάφερε να απεμπλακεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αντιπροσώπευε μόνο το 4% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας πέρυσι.
Αυτό το ρωσικό αέριο αντικαταστάθηκε κυρίως από αλγερινό αέριο και από LNG από το Κατάρ και τις ΗΠΑ.

Οι χειμερινές αποθήκες φυσικού αερίου της Ιταλίας είναι τώρα γεμάτες κατά 64%, αν και το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 45% περίπου μέχρι το τέλος του μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης