Ενέργεια

Montel: Η μπονάτζα… των PPA τελείωσε - Οι αιτίες

Montel: Η μπονάτζα… των PPA τελείωσε - Οι αιτίες

Η πτώση των προθεσμιακών τιμών στη χονδρική αλλάζει το τοπίο

Μια βουτιά… στις τιμές χονδρικής ενέργειας από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης έχει αποθαρρύνει τους παραγωγούς καθαρής ενέργειας από το να προσφέρουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), με το «μεγάλο μπόνους να έχει τελειώσει», όπως είπαν ειδικοί στο Montel.

Τα έσοδα μειώνονται λόγω της πτώσης των τιμών της αγοράς, ενώ το κόστος παραμένει υψηλό.

«Το περιβάλλον της αγοράς για εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ειδικά για μη επιδοτούμενες) έχει γίνει πιο δύσκολο», δήλωσε ο Oliver Goetz (επικεφαλής βιομηχανικής απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας ENBW), διότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν φέτος να πέφτουν στα επίπεδα πριν από την κρίση.


Ο αντίκτυπος του ρωσοουκρανικού πολέμου στα έργα ΑΠΕ

Οι επιχειρήσεις είχαν ισχυρό κίνητρο να εξασφαλίσουν ενέργεια στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμφωνιών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) πέρυσι, όταν στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία οι γερμανικές τιμές χονδρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε περισσότερα από 1.000 ευρώ/MWh (20 φορές τα κανονικά τους επίπεδα).

Οι ευρωπαϊκές συμβάσεις καθαρής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 40% το 2023 για συμβόλαια 16,2 GW, σύμφωνα με την Pexapark (συμβουλευτική εταιρεία ΑΠΕ).

«Υπάρχουν έργα στην αγορά τώρα που έχουν πραγματικά πρόβλημα με την κερδοφορία και πρέπει να τεθούν σε αναμονή», πρόσθεσε ο Goetz.


Συμβόλαια υπό πίεση

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας εσχάτως διαπραγματεύεται περίπου στα 73 ευρώ/MWh. Οι τιμές πιο έξω υποχωρούν, με την ισχύ για παράδοση σε μια δεκαετία από τώρα να φτάνει λίγο πάνω από 58 EUR/MWh.

«Φυσικά, παρατηρούμε τις επιπτώσεις στην πλευρά του παραγωγού. Από την πλευρά του διαχειριστή, η μεγάλη μπονάτσα… τελείωσε», δήλωσε ο Αντώνιος Γαζέας (επικεφαλής της Quadra, ενός από τους κορυφαίους εμπόρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία με ισχύ περίπου 9,5 GW βάσει σύμβασης).

Περίπου το ήμισυ του συνόλου των συμβάσεων καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία ή την Ισπανία πέρυσι, σύμφωνα με την Pexapark.

Ωστόσο, η ισπανική αγορά PPA αντιμετώπιζε «μια αρκετά σημαντική επιβράδυνση», δήλωσε ο Rafael Alcala της ισπανικής εταιρείας Trebol Energia.

«Κάποιες συμφωνίες είχαν ακόμη και ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Οι ισπανικές τιμές PPA είχαν πέσει κάτω από το κόστος των εξαρτημάτων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι τιμές του ΡΡΑ έχουν πέσει κάτω από αυτό που είναι λογικό για επένδυση.

Οι πελάτες προτιμούν άλλες επιλογές», δήλωσε ο Miguel Marroquín (Γενικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Our New Energy).

 

Ο κανιβαλισμός επεκτείνεται

Οι πολιτικές για την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ σε αυτές τις χώρες (σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών χονδρικής ενέργειας) επιδεινώνουν κάτι που ονομάζεται «κίνδυνος κανιβαλισμού».

Οι παραγωγοί ΑΠΕ τείνουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια (ή όχι) ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε δεδομένη περιοχή.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερος άνεμος ή ηλιακός συγκεντρώνεται κάπου, τόσο περισσότερο μειώνεται η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες που παράγεται και αυξάνεται όταν δεν μπορεί να παραχθεί.

Σαν απάντηση, οι δυνητικοί παραλήπτες των ΡΡΑ απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερες εκπτώσεις για συμβάσεις πληρωμής ανά τιμή παραγωγής, ο υπολογισμός των ωρών που είναι πιθανό να παραδοθούν θα γίνονται φθηνότερες όσο περισσότερο μια χώρα αυξάνει την δυναμικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Ενώ ορισμένα νέα ηλιακά έργα εξακολουθούσαν να ενδιαφέρονται για το κλείσιμο συμβάσεων 7-10 ετών για πληρωμές κάτω των 50 ευρώ/MWh στη Γερμανία, αυτό δεν ίσχυε για την αιολική.

Οι φορείς εκμετάλλευσης αιολικής ενέργειας που λαμβάνουν σταθερά τιμολόγια άνω των 70 ευρώ/MWh δεν είχαν κίνητρο να συνάψουν PPA στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς, όπου η αιολική ενέργεια διαπραγματευόταν κάτω από 55 ευρώ/MWh στα μελλοντικά συμβόλαια», δήλωσε ο Γαζέας.

Μόνο παλιές ανεμογεννήτριες των οποίων οι επιδοτήσεις είχαν λήξει και των οποίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο τέλους της λειτουργίας τους ενδιαφέρθηκαν για PPA σε σημερινές τιμές και μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

 

Ανάγκη αποθήκευσης

Η Statkraft της Νορβηγίας στοχεύει να αντιμετωπίσει τον «κανιβαλισμό» με τη χρήση μπαταριών για τη διάχυση της διαθέσιμης ανανεώσιμης ενέργειας σε διάστημα μεγαλύτερο της ημέρας, ώστε να ενισχυθεί αποτελεσματικά η αξία της.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ευρώπης στοχεύει ακριβώς σε αυτό.

«Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν με κάποιο τρόπο να προσφέρουν ευελιξία θα είναι πολύ σημαντικά. Η ευελιξία είναι το νόμισμα… του μέλλοντος», είπε ο Γαζέας.

«Δεν έχει γίνει ακόμα στη Γερμανία, αλλά ελπίζουμε φέτος να κλείσουμε μια τέτοια συμφωνία και να δώσουμε στη βιομηχανία ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα προγραμματισμού. Βλέπουμε ακόμα την αγορά να ανθίζει», δήλωσε ο Sascha Schroeder (Αντιπρόεδρος για την Κεντρική Ευρώπη στη Νορβηγική Statkraft).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης