Euractiv: Οι μειωμένες τιμές ρύπων εμποδίζουν την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

Euractiv: Οι μειωμένες τιμές ρύπων εμποδίζουν την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης
Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών Cο2 στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS) μειώθηκε σχεδόν στο μισό μέσα σε ένα χρόνο
Η απότομη πτώση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στην ΕΕ, η οποία προκλήθηκε αφενός από τις υψηλές τιμές ενέργειας και αφετέρου και την πολιτική αβεβαιότητα, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της αγοράς άνθρακα - και μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του μπλοκ από τους ρύπους.

Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών Cο2 στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS) μειώθηκε σχεδόν στο μισό μέσα σε ένα χρόνο.

Επί παραδείγματι, η τιμή ενός τόνου άνθρακα μειώθηκε από 95 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023 σε 52 ευρώ τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το Euractiv, πρόκειται για ανησυχητικά μηνύματα, δεδομένου ότι η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα τέθηκε σε εφαρμογή για να ενθαρρύνει την πράσινη μετάβαση, δίνοντας στις επιχειρήσεις μια μακροπρόθεσμη προοπτική - ένα αποτέλεσμα που η απότομη πτώση μπορεί να ανατρέψει.

Οι παραγωγοί ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως οι τιμές πρέπει να αυξηθούν για να απαλλαγεί η οικονομία από τον άνθρακα, καθιστώντας τη χρήση ενέργειας που βασίζεται στον άνθρακα λιγότερο ανταγωνιστική.

«Οι χαμηλές τιμές Cο2 επιβραδύνουν την απαλλαγή του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα», δήλωσε στη Euractiv η Marion Labatut, διευθύντρια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, η οποία συμπλήρωσε πως «αν οι τιμές του άνθρακα παραμείνουν χαμηλές και τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις, η Επιτροπή θα μπορούσε να αυξήσει τις ποσότητες δικαιωμάτων που θα πωληθούν το 2025-2026, γεγονός που θα οδηγούσε σε περαιτέρω πτώση των τιμών Cο2».

Οι ανησυχίες

Την ίδια στιγμή, εκφράζεται και η ανησυχία ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την διαδικασία της πράσινης μετάβασης, αλλά και τα δημόσια οικονομικά.

Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να διοχετεύσουν μέρος των εσόδων τους από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα για την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης.

Εάν οι τιμές του άνθρακα παραμείνουν σταθερά κάτω από τις προβλέψεις, το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να καλύψει τα κενά χρηματοδότησης.

Ωστόσο, δεν ανησυχούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου.

Κίνδυνος διαρροής επενδύσεων

«Οι υψηλότερες τιμές άνθρακα στην ΕΕ μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα και επενδύσεων, πράγμα που σημαίνει απώλεια μεριδίου αγοράς στην ΕΕ και μεταφορά της παραγωγής εκτός Ευρώπης χωρίς απαραίτητα αυτό να συνδυαστεί με την προστασία του κλίματος», δήλωσε η Cefic, η ένωση της χημικής βιομηχανίας της ΕΕ.

Για τον Matthias Buck, διευθυντή στα θέματα Ευρώπης του think tank Agora Energiewende, «η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών είναι το αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης», ο οποίος δήλωσε πως «από την πλευρά της προσφοράς, κυκλοφορούν πολλά δικαιώματα».

Το 2022, η ΕΕ συμφώνησε να θέσει σε κυκλοφορία επιπλέον 20 εκατομμύρια πιστοποιητικά, ύψους 1 εκατομμυρίου τόνων Cο2, για να χρηματοδοτήσει τη στροφή του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά «από την πλευρά της ζήτησης, η μικρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και συνεπώς την ανάγκη χρήσης δικαιωμάτων», προσθέτει ο Buck.

Τέλος, να αναφερθεί ότι σχεδόν το ήμισυ των εκπομπών άνθρακα της ΕΕ αγοράζεται παραδοσιακά από τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος έχει παρεμποδιστεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την πολιτική αβεβαιότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης