Η Masdar απέκτησε το 49% του Dogger Bank South - Με 51% η RWE διαχειρίστρια

Η Masdar απέκτησε το 49% του Dogger Bank South - Με 51% η RWE διαχειρίστρια

Στόχος είναι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος της βρετανικής χώρας, σύμφωνα με το offshorewind

Η Masdar (κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) ολοκλήρωσε την απόκτηση του 49% του μεριδίου της στο υπεράκτιο αιολικό έργο Dogger Bank South (DBS) ισχύος 3 GW στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η RWE θα ηγηθεί της ανάπτυξης, κατασκευής και διαχείρισης-  λειτουργίας του έργου με μερίδιο 51% καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας, το υπεράκτιο αιολικό πάρκο DBS θα χωριστεί σε 2 τοποθεσίες (το DBS East και το DBS West), το καθένα με χωρητικότητα 1,5 GW και έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Με το κλείσιμο της συναλλαγής, η Masdar είναι πλέον μέτοχος και στα 2 έργα, ενώ η RWE διατηρεί το 51%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) που διεξήχθη στα ΗΑΕ, η Masdar και η RWE υπέγραψαν συμφωνία για να ενώσουν τις δυνάμεις τους στο προαναφερόμενο έργο.

 

Επόμενα στάδια του έργου

Το επόμενο ορόσημο ανάπτυξης για τα έργα θα είναι η υποβολή αιτήσεων για Εντολές Αναπτυξιακής Συναίνεσης, που αναμένεται να γίνει κατά το 2ο τρίμηνο του 2024, όπως ανακοίνωσε η RWE.

Εάν είναι επιτυχής, τα επόμενα βήματα θα είναι η εξασφάλιση Συμβάσεων για τη Διαφορά (CfD), ακολουθούμενα από τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και, τέλος, τη θέση σε λειτουργία έως το 2031.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη συναλλαγή η οποία έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις βασικές στρατηγικές αγορές μας. Μαζί με τη Masdar στοχεύουμε να παραδώσουμε 3 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας και να συμβάλουμε σημαντικά στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ενεργειακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Markus Krebber (Διευθύνων Σύμβουλος της RWE).

Η RWE συνήψε συμφωνίες μίσθωσης για τα έργα DBS με το Crown Estate τον Ιανουάριο του 2023.

 

Στόχος της Masdar

Η κατασκευή των έργων θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2025, με τα πρώτα 800 MW ηλεκτρικής ενέργειας να προγραμματίζονται να τεθούν σε λειτουργία το 2029.

Όσον αφορά τη Masdar, η εταιρεία στοχεύει σε χωρητικότητα χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 100 GW έως το 2030.

«Η προσθήκη του έργου Dogger Bank South αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να αναπτύξουμε την υπεράκτια αιολική δυναμικότητα και την τεχνογνωσία της Masdar ως σημαντική συνιστώσα στην επιδίωξή μας του στόχου χωρητικότητας χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030», δήλωσε ο Mohamed Jameel Al Ramahi (Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης