Τελευταία Νέα
Ενέργεια

YΠΕΝ: Προέγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις αντίστοιχες Ζώνες Απολιγνιτοποίησης - Τι περιλαμβάνουν

YΠΕΝ:  Προέγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις αντίστοιχες Ζώνες Απολιγνιτοποίησης - Τι περιλαμβάνουν
Στις περιοχές χωροθετούνται περιοχές για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς, για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και για μονάδες αντλησιοταμίευσης
Στην προέγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) για τις αντίστοιχες Ζώνες Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) της Μεγαλόπολης, του Αμύνταιου – Κλειδιού – Αχλάδας και της Πτολεμαΐδας προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Τα ΕΠΣ αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για το αναπτυξιακό σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Η προέγκριση του ΕΠΣ στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Πτολεμαϊδας καθορίζει περιοχές παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (υψηλής, χαμηλής και μέσης όχλησης), περιοχές προστασίας, περιοχές ελέγχου χρήσεων γης και περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς. Οι ειδικές χρήσεις και όροι δόμησης για κάθε επιμέρους ζώνη θα εξεταστούν στην επόμενη φάση των ΕΠΣ, μετά από συναξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις συνοδευτικές μελέτες (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων / ΣΜΠΕ και μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας).

To ΕΠΣ της Μεγαλόπολης

Σχετικά με το ΕΠΣ της Μεγαλόπολης αφορά σε μια έκταση 1.750 στρεμμάτων εκτός και νοτιο-ανατολικά του λιγνιτικού πεδίου. Εκεί, ο καθορισμός των χρήσεων γης, παρότι αποτυπώνονται στα ΕΠΣ που προεγκρίθηκαν, θα εξεταστεί λεπτομερώς κατά τον έλεγχο της μελέτης, η οποία έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου. Το ίδιο θα συμβεί και με το ΕΠΣ που αφορά στους πυρήνες της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Αμύνταιου –Κλειδιού – Αχλάδας.

Και στις τρεις περιοχές χωροθετούνται περιοχές για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς, για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και για μονάδες αντλησιοταμίευσης. Άλλωστε, η ίδια η ΔΕΗ σχεδιάζει έργα ΑΠΕ που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας στις δυο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και πέντε αντλησιοταμιευτικά έργα, συνολικής ισχύος 1.407 μεγαβάτ, στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, επενδύσεις που αναμένεται να υπερβούν το 1 δισ. ευρώ.


Η αντλησιοταμίευση

Η μία μονάδα αντλησιοταμίευσης, ισχύος 148 MW, σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο ορυχείο της Καρδιάς, η οποία είναι και η πιο ώριμη αδειοδοτικά, ενώ οι άλλες δύο, 460 MW έκαστη, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά (δεύτερη μονάδα αντλησιοταμίευσης στη Σφηκιά, εκτός της υφιστάμενης). Επίσης, άλλοι δύο σταθμοί σχεδιάζεται να κατασκευασθούν στη Μεγαλόπολη (183 MW) και στο ορυχείο Μαυροπηγής (153 MW).

Τα ΕΠΣ για τις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, φορείς των οποίων είναι η ΔΕΗ και η εταιρεία «Μετάβαση ΑΕ», ξεκαθαρίζουν τί είδους επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες μπορούν να αναπτυχθούν, σε ποια σημεία των ΖΑΠ και υπό ποιους όρους. Ουσιαστικά, όταν εγκριθούν οριστικά θα βάλλουν τάξη στις τρεις ΖΑΠ ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). Τα ΕΠΣ αποτελούν ένα καινοτόμο «εργαλείο» ρυθμιστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, για περιοχές που αποτελούν υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων στρατηγικής σημασίας και για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των υπολοίπων όρων ανάπτυξής τους.

Αφού εγκριθούν τα τρία ΕΠΣ, θα συνταχθούν Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) τα οποία αφού αποσταλούν για έλεγχο και για τυχόν παρατηρήσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και γίνουν οι όποιες διορθώσεις θα εκδοθούν τα τελικά ΕΠΣ για τις ΖΑΠ των δύο ενεργειακών περιοχών της χώρας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης