Ο Emmanuel Macron επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μίας συμμαχίας των προθύμων για την αποστολή δυτικού στρατού στην Ουκρανία κόντρα στη Ρωσία
Tο ΝΑΤΟ ή ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ φαίνεται τελικά να έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξουν τις πύλες ενός παγκόσμιου πολεμικού φρενοκομείου – πιθανότατα και πυρηνικού – καθώς η αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία είναι ένα υπαρκτό σχέδιο.
Κύριος εκφραστής αυτής της παράλογης και επικίνδυνης επιθετικότητας είναι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος την Πέμπτη (29/2/2024) επιβεβαίωσε ότι κάθε του λέξη για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ήταν καλά υπολογισμένη.
Το σκέφτηκα καλά
Ο Macron επιβεβαίωσε ότι εννοούσε κάθε του λέξη, όταν μιλούσε για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μία σφοδρή ρωσική απάντηση..
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ζύγισε» τα λόγια του και «τα σκέφτηκε καλά».
«Αυτά είναι αρκετά σοβαρά θέματα.
Κάθε λέξη μου για αυτό το θέμα είναι σταθμισμένη, μελετημένη και υπολογισμένη», είπε o Macron στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη στο Ολυμπιακό χωριό στα περίχωρα του Παρισιού.
Συμμαχία των προθύμων
Υπενθυμίζεται ότι ο Macron στις 26 Φεβρουαρίου 2024 σε μίνι – σύνοδο στο Παρίσι, όπου εκπρόσωποι περίπου 20 δυτικών χωρών συζήτησαν την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία, έθεσε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων δυτικών χωρών στην Ουκρανία.
Παρατήρησε ότι δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.
Μετά τη διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των περισσότερων από τις συμμετέχουσες χώρες δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία και είναι σθεναρά αντίθετοι στη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne εξήγησε ότι η παρουσία δυτικού στρατού στην Ουκρανία μπορεί να είναι απαραίτητη για την παροχή ορισμένων τύπων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και καθοδήγησης Ουκρανών στρατιωτών, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal την Τετάρτη (28/2) επανέλαβε το μήνυμα Macron, λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σε έναν πόλεμο».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο γαλλικός στρατός μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα της Ουκρανίας.
Το αυστηρό μήνυμα Putin και η τραγική μοίρα των εισβολέων στη Ρωσία
Η επιμονή Macron στην αποστολή δυτικού στρατού στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται περί μίας αφηρημένης αοριστολογίας αλλά περί ενός υπαρκτού σχεδίου.
Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, επειδή οι αρχικές δηλώσεις Macron προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός της Δύσης ενώ προηγήθηκε το αυστηρό μήνυμα του Ρώσου προέδρου προς τη Δύση.
«Ετοιμάζονται να χτυπήσουν το έδαφός μας, και χρησιμοποιούν τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δυνάμεις για να το κάνουν.
Αλλά θυμόμαστε τη μοίρα όσων προσπάθησαν να εισβάλουν στην επικράτειά μας.
Και φυσικά η μοίρα τους θα είναι πολύ πιο τραγική...
Πρέπει να καταλάβουν ότι και εμείς έχουμε όπλα.
Όπλα που μπορούν να τους νικήσουν στην επικράτειά τους και φυσικά όλο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα μπορούσε στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Ποιος συνασπισμός θα εμπλακεί στην Ουκρανία
Πρώτον, θα πρέπει να σχηματιστεί ένας ξεκάθαρος συνασπισμός.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπλακεί συλλογικά στην Ουκρανία λόγω του απλού γεγονότος ότι το ουκρανικό καθεστώς δεν είναι επίσημο μέλος.
Η επίκληση του άρθρου 4 ή του 5 θα απαιτούσε έναν εξωτερικό εχθρό που να απειλεί ένα ή περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Και ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συλλογική άμυνα.
Πόσο πιθανό είναι όμως χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία να εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με μια παγκόσμια υπερδύναμη όπως η Ρωσία, ακόμη και στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να επέμβει σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Εσθονία ή η Λετονία;
Δεύτερον, ακόμη και αν δημιουργηθεί ένας τέτοιος συνασπισμός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμπλέκονται παθολογικά ρωσοφοβικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία Λιθουανία).
Διάσπαση ΝΑΤΟ
Αυτό ουσιαστικά θα διασπούσε το ΝΑΤΟ σε κατηγορίες, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία και ποιος όχι.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμπλακούν άμεσα, καθώς αυτό θα ωθούσε τον κόσμο πιο κοντά στη θερμοπυρηνική εξόντωση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που ήδη κάνει στην Ουκρανία – logistics, ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση), μυστικές επιχειρήσεις και έμμεση υποστήριξη γενικότερα.
Εδώ έρχεται το κυρίως ερώτημα, ποιος θα διεξήγαγε την πραγματική μάχη με τα ρωσικά στρατεύματα;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ουκρανικό καθεστώς θα έπρεπε να παράσχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων.
«Το μόνο πρόβλημα σε όλο το σχέδιο είναι ότι αυτό ακριβώς κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχει πάει καλά, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα καλύτερα όπλα και εξοπλισμός του ΝΑΤΟ έχουν εξαλειφθεί από τον ρωσικό στρατό μέσα σε λίγες μέρες.
Σενάριο ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας δυτικής παρουσίας στην Ουκρανία
Και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δεν προοδεύουν στο πεδίο των μαχών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα τα κατάφερναν καλύτερα.
Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη αναπτύξει στρατεύματα «μαύρων» επιχειρήσεων μεταμφιεσμένων σε εθελοντές ή μισθοφόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός αιχμαλώτισε Γερμανούς και Πολωνούς στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα προερχόμενα από το ΝΑΤΟ.
Οι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία, αλλά η Δύση απλώς δεν το αναγνωρίζει επισήμως, δήλωσε στους Financial Times ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, οι πληροφορίες για δυτικούς πράκτορες στην Ουκρανία δεν είναι νέες. Εχθές Ήδη από τον Ιούνιο του 2022 αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι New York Times αποκάλυψαν ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία της CIA στην Ουκρανία. «Ακόμη και όταν η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει ότι δεν θα αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, κάποιο προσωπικό της CIA συνέχισε να επιχειρεί κρυφά στη χώρα», ανέφερε η εφημερίδα.
Μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2022, το Intercept ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία τόσο του προσωπικού και πόρων της CIA όσο και των αμερικανικών ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν.
«Οι μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εντός της Ουκρανίας διεξάγονται βάσει μυστικής προεδρικής δράσης», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους.
Επιπλέον, το δυτικό προσωπικό πιστεύεται ευρέως ότι χειρίζεται άλλα πιο σύνθετα μέσα, όπως το σύστημα SAM «Patriot» (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) και παρόμοιες αντιαεροπορικές άμυνες στις οποίες οι Ουκρανοί δεν είχαν εκπαιδευθεί.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για άλλα οπλικά συστήματα όπως το M270 MLRS (πολλαπλό σύστημα πυραύλων εκτόξευσης) και η τροχήλατη εκδοχή του, το HIMARS.
Αυτό και μόνο καθιστά το προσωπικό του ΝΑΤΟ πρωταρχικό στόχο για τον ρωσικό στρατό, όπως αποδεικνύεται από το χτύπημα της 16ης Ιανουαρίου που εξολόθρευσε τουλάχιστον 60 Γάλλους μισθοφόρους στο Kharkiv.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο για «καλά εκπαιδευμένους ειδικούς που εργάζονταν σε οπλικά συστήματα πολύ περίπλοκα για τους μέσους στρατεύσιμους».
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τη μάλλον συναισθηματική αντίδραση του Macron.
Μια άλλη ισχυρή πιθανότητα είναι ότι το Παρίσι θέλει εκδίκηση για την απώλεια των αφρικανικών (νεο) αποικιών του, ιδιαίτερα του Νίγηρα, που θέτει σε κίνδυνο την εκμετάλλευσή του ουρανίου και άλλων σημαντικών πόρων.
Το πρώτο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γαλλία, καθώς εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στον κόσμο (56 συνολικά).
Το να καταβάλει το πλήρες τίμημα για το αφρικανικό ουράνιο είναι μάλλον «άβολο» για το Παρίσι, γι' αυτό κράτησε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο σε μια (νεο)αποικιακή δέσμευση για περισσότερο από μισό αιώνα αφού τους παραχώρησε επίσημα την «ανεξαρτησία».
Αφού ο ρωσικός στρατός και ιδιαίτερα οι «Wagner» το τερμάτισαν αυτό, η Γαλλία αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, καθώς πάνω από το 70% των ενεργειακών αναγκών της καλύπτεται από πυρηνικούς σταθμούς.
Ωστόσο, τα ενεργειακά ζητήματα του Macron σίγουρα δεν είναι ο λόγος για να πάει η Ευρώπη σε πόλεμο με μια στρατιωτική υπερδύναμη, όπως η Ρωσία και η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχουν δηλώσει πολύ ξεκάθαρα.
Douglas McGregor (ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ μπλοφάρει, δεν έχει αρκετό στρατό να αντιμετωπίσει τη Ρωσία
Tο ΝΑΤΟ δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία υποστηρίζει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με το ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά η αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Για να είμαι ειλικρινής, το ΝΑΤΟ έχει μια πολύ αδύναμη θέση και μπλοφάρει.
Και εμείς οι ΗΠΑ συμμετέχουμε σε αυτό, από τη στιγμή που καυχιόμαστε για πολλά, αλλά δεν έχουμε κανέναν να στείλουμε» είπε ο McGregor, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να στείλει στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί στρατοί έχουν ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των όπλων τους στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι έχουν ισχυρότερη θέση.
Δεν μπλοφάρουν.
Δεν απειλούν, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι αν τους επιτεθούμε, εάν το ΝΑΤΟ τους επιτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε η συμμαχία θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία» αναφέρει ο McGregor.
www.bankingnews.gr
Κύριος εκφραστής αυτής της παράλογης και επικίνδυνης επιθετικότητας είναι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ο οποίος την Πέμπτη (29/2/2024) επιβεβαίωσε ότι κάθε του λέξη για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ήταν καλά υπολογισμένη.
Το σκέφτηκα καλά
Ο Macron επιβεβαίωσε ότι εννοούσε κάθε του λέξη, όταν μιλούσε για αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μία σφοδρή ρωσική απάντηση..
«Αυτά είναι αρκετά σοβαρά θέματα.
Κάθε λέξη μου για αυτό το θέμα είναι σταθμισμένη, μελετημένη και υπολογισμένη», είπε o Macron στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψη στο Ολυμπιακό χωριό στα περίχωρα του Παρισιού.
Συμμαχία των προθύμων
Υπενθυμίζεται ότι ο Macron στις 26 Φεβρουαρίου 2024 σε μίνι – σύνοδο στο Παρίσι, όπου εκπρόσωποι περίπου 20 δυτικών χωρών συζήτησαν την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία, έθεσε το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων δυτικών χωρών στην Ουκρανία.
Παρατήρησε ότι δεν επιτεύχθηκε συναίνεση, αλλά ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.
Μετά τη διάσκεψη, οι εκπρόσωποι των περισσότερων από τις συμμετέχουσες χώρες δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία και είναι σθεναρά αντίθετοι στη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.
Στις 27 Φεβρουαρίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne εξήγησε ότι η παρουσία δυτικού στρατού στην Ουκρανία μπορεί να είναι απαραίτητη για την παροχή ορισμένων τύπων βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και καθοδήγησης Ουκρανών στρατιωτών, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή τους στη σύγκρουση.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal την Τετάρτη (28/2) επανέλαβε το μήνυμα Macron, λέγοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σε έναν πόλεμο».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο γαλλικός στρατός μπορεί να διασφαλίσει τα σύνορα της Ουκρανίας.
Το αυστηρό μήνυμα Putin και η τραγική μοίρα των εισβολέων στη Ρωσία
Η επιμονή Macron στην αποστολή δυτικού στρατού στην Ουκρανία επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται περί μίας αφηρημένης αοριστολογίας αλλά περί ενός υπαρκτού σχεδίου.
Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, επειδή οι αρχικές δηλώσεις Macron προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις εντός της Δύσης ενώ προηγήθηκε το αυστηρό μήνυμα του Ρώσου προέδρου προς τη Δύση.
«Ετοιμάζονται να χτυπήσουν το έδαφός μας, και χρησιμοποιούν τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δυνάμεις για να το κάνουν.
Αλλά θυμόμαστε τη μοίρα όσων προσπάθησαν να εισβάλουν στην επικράτειά μας.
Και φυσικά η μοίρα τους θα είναι πολύ πιο τραγική...
Πρέπει να καταλάβουν ότι και εμείς έχουμε όπλα.
Όπλα που μπορούν να τους νικήσουν στην επικράτειά τους και φυσικά όλο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί θα μπορούσε στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή της ανθρωπότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
Ποιος συνασπισμός θα εμπλακεί στην Ουκρανία
Πρώτον, θα πρέπει να σχηματιστεί ένας ξεκάθαρος συνασπισμός.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να εμπλακεί συλλογικά στην Ουκρανία λόγω του απλού γεγονότος ότι το ουκρανικό καθεστώς δεν είναι επίσημο μέλος.
Η επίκληση του άρθρου 4 ή του 5 θα απαιτούσε έναν εξωτερικό εχθρό που να απειλεί ένα ή περισσότερα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Και ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συλλογική άμυνα.
Πόσο πιθανό είναι όμως χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία να εισέλθουν σε άμεση αντιπαράθεση με μια παγκόσμια υπερδύναμη όπως η Ρωσία, ακόμη και στην περίπτωση που η Μόσχα αποφάσιζε να επέμβει σε κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Εσθονία ή η Λετονία;
Δεύτερον, ακόμη και αν δημιουργηθεί ένας τέτοιος συνασπισμός, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμπλέκονται παθολογικά ρωσοφοβικές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία Λιθουανία).
Διάσπαση ΝΑΤΟ
Αυτό ουσιαστικά θα διασπούσε το ΝΑΤΟ σε κατηγορίες, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται σε άμεσο πόλεμο με τη Ρωσία και ποιος όχι.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να εμπλακούν άμεσα, καθώς αυτό θα ωθούσε τον κόσμο πιο κοντά στη θερμοπυρηνική εξόντωση, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό που ήδη κάνει στην Ουκρανία – logistics, ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση), μυστικές επιχειρήσεις και έμμεση υποστήριξη γενικότερα.
Εδώ έρχεται το κυρίως ερώτημα, ποιος θα διεξήγαγε την πραγματική μάχη με τα ρωσικά στρατεύματα;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ουκρανικό καθεστώς θα έπρεπε να παράσχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων.
«Το μόνο πρόβλημα σε όλο το σχέδιο είναι ότι αυτό ακριβώς κάνουν τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχει πάει καλά, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες.
Τα καλύτερα όπλα και εξοπλισμός του ΝΑΤΟ έχουν εξαλειφθεί από τον ρωσικό στρατό μέσα σε λίγες μέρες.
Σενάριο ενίσχυσης της ήδη υπάρχουσας δυτικής παρουσίας στην Ουκρανία
Και ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις δεν προοδεύουν στο πεδίο των μαχών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα τα κατάφερναν καλύτερα.
Αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη αναπτύξει στρατεύματα «μαύρων» επιχειρήσεων μεταμφιεσμένων σε εθελοντές ή μισθοφόρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρωσικός στρατός αιχμαλώτισε Γερμανούς και Πολωνούς στρατιώτες, που είχαν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που περιλαμβάνουν τεθωρακισμένα προερχόμενα από το ΝΑΤΟ.
Οι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρούν ήδη στην Ουκρανία, αλλά η Δύση απλώς δεν το αναγνωρίζει επισήμως, δήλωσε στους Financial Times ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ωστόσο, οι πληροφορίες για δυτικούς πράκτορες στην Ουκρανία δεν είναι νέες. Εχθές Ήδη από τον Ιούνιο του 2022 αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι New York Times αποκάλυψαν ότι υπήρχε ισχυρή παρουσία της CIA στην Ουκρανία. «Ακόμη και όταν η κυβέρνηση Biden έχει δηλώσει ότι δεν θα αναπτύξει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, κάποιο προσωπικό της CIA συνέχισε να επιχειρεί κρυφά στη χώρα», ανέφερε η εφημερίδα.
Μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2022, το Intercept ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρουσία τόσο του προσωπικού και πόρων της CIA όσο και των αμερικανικών ειδικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία» από ό,τι ήταν γνωστό στο παρελθόν.
«Οι μυστικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εντός της Ουκρανίας διεξάγονται βάσει μυστικής προεδρικής δράσης», ανέφερε το μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο πρώην και νυν Αμερικανούς αξιωματούχους.
Επιπλέον, το δυτικό προσωπικό πιστεύεται ευρέως ότι χειρίζεται άλλα πιο σύνθετα μέσα, όπως το σύστημα SAM «Patriot» (πύραυλοι επιφανείας-αέρος) και παρόμοιες αντιαεροπορικές άμυνες στις οποίες οι Ουκρανοί δεν είχαν εκπαιδευθεί.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για άλλα οπλικά συστήματα όπως το M270 MLRS (πολλαπλό σύστημα πυραύλων εκτόξευσης) και η τροχήλατη εκδοχή του, το HIMARS.
Αυτό και μόνο καθιστά το προσωπικό του ΝΑΤΟ πρωταρχικό στόχο για τον ρωσικό στρατό, όπως αποδεικνύεται από το χτύπημα της 16ης Ιανουαρίου που εξολόθρευσε τουλάχιστον 60 Γάλλους μισθοφόρους στο Kharkiv.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο για «καλά εκπαιδευμένους ειδικούς που εργάζονταν σε οπλικά συστήματα πολύ περίπλοκα για τους μέσους στρατεύσιμους».
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει τη μάλλον συναισθηματική αντίδραση του Macron.
Μια άλλη ισχυρή πιθανότητα είναι ότι το Παρίσι θέλει εκδίκηση για την απώλεια των αφρικανικών (νεο) αποικιών του, ιδιαίτερα του Νίγηρα, που θέτει σε κίνδυνο την εκμετάλλευσή του ουρανίου και άλλων σημαντικών πόρων.
Το πρώτο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη Γαλλία, καθώς εξακολουθεί να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στον κόσμο (56 συνολικά).
Το να καταβάλει το πλήρες τίμημα για το αφρικανικό ουράνιο είναι μάλλον «άβολο» για το Παρίσι, γι' αυτό κράτησε χώρες όπως ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο σε μια (νεο)αποικιακή δέσμευση για περισσότερο από μισό αιώνα αφού τους παραχώρησε επίσημα την «ανεξαρτησία».
Αφού ο ρωσικός στρατός και ιδιαίτερα οι «Wagner» το τερμάτισαν αυτό, η Γαλλία αναγκάστηκε να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, καθώς πάνω από το 70% των ενεργειακών αναγκών της καλύπτεται από πυρηνικούς σταθμούς.
Ωστόσο, τα ενεργειακά ζητήματα του Macron σίγουρα δεν είναι ο λόγος για να πάει η Ευρώπη σε πόλεμο με μια στρατιωτική υπερδύναμη, όπως η Ρωσία και η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχουν δηλώσει πολύ ξεκάθαρα.
Douglas McGregor (ΗΠΑ): Το ΝΑΤΟ μπλοφάρει, δεν έχει αρκετό στρατό να αντιμετωπίσει τη Ρωσία
Tο ΝΑΤΟ δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία υποστηρίζει ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με το ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μελλοντικά η αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
«Για να είμαι ειλικρινής, το ΝΑΤΟ έχει μια πολύ αδύναμη θέση και μπλοφάρει.
Και εμείς οι ΗΠΑ συμμετέχουμε σε αυτό, από τη στιγμή που καυχιόμαστε για πολλά, αλλά δεν έχουμε κανέναν να στείλουμε» είπε ο McGregor, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν έχει αρκετά στρατεύματα για να στείλει στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, τη στιγμή που πολλοί ευρωπαϊκοί στρατοί έχουν ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των όπλων τους στο Κίεβο.
«Οι Ρώσοι έχουν ισχυρότερη θέση.
Δεν μπλοφάρουν.
Δεν απειλούν, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι αν τους επιτεθούμε, εάν το ΝΑΤΟ τους επιτεθεί με οποιονδήποτε τρόπο, τότε η συμμαχία θα πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία» αναφέρει ο McGregor.
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr