Διεθνή

ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο ανησυχούν για χτύπημα της Ρωσίας σε περίοδο εκλογών (Bloomberg)

ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο ανησυχούν για χτύπημα της Ρωσίας σε περίοδο εκλογών (Bloomberg)

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου για τέτοιο ενδεχόμενο μεταξύ των δύο δυτικών κρατών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα

Φόβοι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια στη διάρκεια των εκλογών σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο (έχουν κοντινή χρονική απόσταση) όπως υποστηρίζουν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων Bloomberg (επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα), οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν συνομιλίες υψηλού επιπέδου σχετικά με κινδύνους ασφαλείας που μπορεί να προκληθούν εάν τα δύο κράτη διεξάγουν εκλογές περίπου την ίδια χρονική περίοδο.

Στελέχη αμφότερων των κρατών (από τους κυριότερους εκπρόσωπους της Δύσης) ανησυχούν ότι η Ρωσία ή άλλοι αντίπαλοι θα μπορούσαν να το δουν ως ευκαιρία για εχθρική δράση αλλού στον κόσμο, εάν και οι δύο χώρες απασχολούνται από μια πιθανή παράδοση της εξουσίας σε νέες διοικήσεις.

Υπάρχουν επίσης φόβοι για παρέμβαση στις δύο εκλογές (θα διεξαχθούν το τρέχον έτος) από άλλες ξένες χώρες αν και το επίκεντρο είναι κυρίως η Ρωσία, σύμφωνα με τους ανθρώπους οι οποίοι συζήτησαν το ευαίσθητο αυτό ενδεχόμενο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκαν να κάνουν σχετικά σχόλια.


Εκλογές το 2ο εξάμηνο του 2024
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ προγραμματίστηκαν βάσει νόμου για τις 5 Νοεμβρίου
, ενώ οι γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται το 2ο εξάμηνο του 2024.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία της ψηφοφορίας στη Βρετανία, αν και υπάρχουν εικασίες ότι θα μπορούσε να επιλέξει μια ημέρα ψηφοφορίας τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάποια ευελιξία για να μετακινήσει την ημερομηνία εκλογών του και να ελαχιστοποιήσει την επικάλυψη με τις ΗΠΑ, αν και οι εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν έως τις 25 Ιανουαρίου 2025.


Σημειώνεται ότι οι εκλογές σε αμφότερα τα δυτικά κράτη συμβάδισαν για τελευταία φορά το 1964.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συζητήσει τη διαχείριση της σχέσης ασφάλειας μεταξύ των συμμάχων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κυβερνητικής μετάβασης μετά τις εκλογές για να διασφαλίσουν ότι η συνεργασία δεν θα επιβραδυνθεί ή δεν θα παραγκωνιστεί, σύμφωνα με πηγές που έχουν σχετική γνώση.


Εκτιμήσεις για τις εκλογές σε ΗΠΑ και Ην. Βασίλειο

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και προηγείται του προέδρου Τζο Μπάιντεν σε καθεμία από τις 7 Πολιτείες του swing, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα του Bloomberg.

Οι σύμμαχοι έχουν επίσης ανησυχήσει για τις λεγόμενες υβριδικές απειλές από τη Ρωσία, καθώς περίπου 2 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες σε περισσότερες από 50 χώρες το 2024.

Αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα παραπληροφόρησης και εκφοβισμού, είπε ένας από τους ανθρώπους, επικαλούμενος μια πρόσφατη επίθεση στο αυτοκίνητο ενός Εσθονού υπουργού και σε μια αντισημιτική εκστρατεία στη Γαλλία, στην οποία γκράφιτι Star of David ψεκάστηκαν σε κτίρια στο Παρίσι. Και τα δύο περιστατικά έχουν κατηγορηθεί στη Ρωσία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Keir Starmer έχει ένα επιβλητικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις καθώς προσπαθεί να εκδιώξει τους Τόρις του Sunak από την εξουσία μετά από 14 χρόνια. ‘

Οι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις εργασίες για να αποτρέψουν την απειλή από παραπληροφόρηση σχετικά με τις εκλογές, ιδιαίτερα σχετικά με τις απομιμήσεις και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, είπε ένας από τους ανθρώπους, αν και πρόσθεσε ότι είναι απίθανο αυτές οι νεότερες προκλήσεις να υπονομεύσουν την ακεραιότητα του η ψήφος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης