Η GE θα παράσχει τουρμπίνες για το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου στον κόσμο

Η GE θα παράσχει τουρμπίνες για το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου στον κόσμο

θα δώσει στη Νότια Αυστραλία προβάδισμα στην πράσινη οικονομία Η2 (reneweconomy)

Η κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας γνωστοποίησε ότι επέλεξε τον παγκόσμιο ενεργειακό γίγαντα GE Vernova για να προμηθεύσει τους στρόβιλους για το μεγαλύτερο πράσινο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο που θα κατασκευαστεί κοντά στην Γουαϊάλλα.

Η GE λέει ότι θα προμηθεύσει 4 από τις αεροπαραγωγικές γεννήτριες στροβίλου LM6000Velox, (η καθεμία εξοπλισμένη με στροβίλους LM6000 ισχύος 50 MW), που αναμένεται να λειτουργούν με 100% ανανεώσιμο υδρογόνο, προερχόμενο από ηλεκτρολύτη 250 MW που θα τροφοδοτείται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια της πολιτείας .

Θα είναι οι πρώτοι 100% υδρογονοστρόβιλοι που θα εγκατασταθούν στην Αυστραλία και η μεγαλύτερη εγκατάσταση αυτού του τύπου στον κόσμο. Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί τουρμπίνες GE που θα λειτουργεί με υδρογόνο κατά 100%.

 

Στόχος του έργου

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής υδρογόνου ισχύος 200 MW και ο ηλεκτρόλυσης 250 MW που πρόκειται να κατασκευαστεί κοντά στην Γουαϊάλλα είναι τα κύρια στοιχεία του σχεδίου εργασίας υδρογόνου 600 εκατομμυρίων δολαρίων της πολιτειακής κυβέρνησης.

Είναι ένα φιλόδοξο έργο που θα δώσει στη Νότια Αυστραλία (ήδη τον παγκόσμιο ηγέτη με το μεγαλύτερο μερίδιο αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο δίκτυό της) ένα προβάδισμα στην πράσινη οικονομία υδρογόνου.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην παροχή ενέργειας στο δίκτυο σε περιόδους αιχμής ζήτησης και υψηλών τιμών, και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει δεν θα είναι φθηνή, δεδομένων των αναποτελεσματικών της διαδικασίας παραγωγής υδρογόνου.

Ωστόσο, θα είναι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές από το φυσικό αέριο και θα παρέχει το απαραίτητο εφεδρικό σε ένα δίκτυο που αναμένεται να μεταπηδήσει από το σημερινό του επίπεδο του 74% αιολικής ενέργειας (2022/23) και της ηλιακής ενέργειας σε «καθαρές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 100% και περισσότερα τα επόμενα χρόνια.


Πρόεσθετες συμφωνίες της Whyalla Steelworks

Στις 25/2/2024, η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι η Whyalla Steelworks εξετάζει τη λήψη υδρογόνου από τον ηλεκτρόλυση Whyalla για να υποστηρίξει τη μετάβασή του στον «πράσινο χάλυβα» και να απορρίψει τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή του.

Έχει επίσης υπογράψει μια συμφωνία για να πάρει φυσικό αέριο από τη Santos για να καλύψει το κενό μέχρι να παραχθεί αρκετό πράσινο υδρογόνο σε ανταγωνιστική τιμή. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον προτιμώμενο προμηθευτή ηλεκτρόλυσης.

Οι ανεμογεννήτριες υδρογόνου GE διαφέρουν από αυτούς που παρείχε στη νέα γεννήτρια αερίου Tallawara B της EnergyAustralia στη ΝΝΟ η οποία αναμένεται να λειτουργεί με υδρογόνο μόνο κατά 5% έως το 2025.

Αυτοί οι αεριοστρόβιλοι 9F.05 χαιρετίστηκαν από τη GE ως ο πρώτος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής αερίου/υδρογόνου με δυνατότητα διπλού καυσίμου σε εμπορική λειτουργία στην Αυστραλία και ο πρώτος αεριοστρόβιλος 9F που λειτουργεί με μείγμα αερίου και υδρογόνου παγκοσμίως.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ικανότητα της EnergyAustralia να λειτουργεί σε ένα μείγμα 5% (κατά όγκο) πράσινου υδρογόνου το 2025 εξαρτάται από την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας παραγωγής υδρογόνου.

Η GE λέει ότι οι τουρμπίνες αεροπαραγώγων που σχεδιάζονται για την Γουαϊάλλα είναι εξαιρετικά ευέλικτοι, προσφέρουν δυνατότητες ταχείας εκκίνησης και έχουν σχεδιαστεί τακτικές εκκινήσεις και στάσεις, απαραίτητες για ένα δίκτυο με υψηλή διείσδυση ανέμου και ηλιακής ενέργειας.

Η μονάδα παραγωγής ενέργειας υδρογόνου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2026 και θα αξιοποιήσει την πλεονάζουσα αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ο Τομ Κουτσαντώνης (υπουργός Ενέργειας) είπε ότι η συμφωνία με την GE είναι «ενδεικτική της παγκόσμιας σημασίας αυτού του έργου το οποίο θα στηρίξει την αποστολή μας για την ευημερία του κράτους».

 

Συμφωνίες πράσινης οικονομίας υδρογόνου

Εν τω μεταξύ, η πολιτειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνίες σχετικά με το υδρογόνο. Συγκεκριμένα ότι οι Fortescue Metals, Amp Energy, Origin Energy, The Hydrogen Utility (H2U) και Santos είχαν υπογράψει για να συνεχίσουν τις εξελίξεις στον ξεχωριστό κόμβο υδρογόνου Port Bonython.

Οι συμφωνίες ανάπτυξης θα αφορούν αγροτεμάχια στον κόμβο, το οποίο η πολιτειακή κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αποτελέσει το κέντρο μιας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα επικεντρώνεται στην τοπική και εξαγωγική ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης