Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Συνεργασία ExxonMobil - EnLink για δέσμευση άνθρακα στην Ακτή του Κόλπου (rigzone)

Συνεργασία ExxonMobil - EnLink για δέσμευση άνθρακα στην Ακτή του Κόλπου (rigzone)
Σχέδιο για την κατασκευή μονάδας αφυδάτωσης και συμπίεσης CO2 αξίας 200 εκατ. δολ. σε εγκαταστάσεις στη Λουιζιάνα

Η EnLink διερευνά ευκαιρίες για να βοηθήσει στην επέκταση των προσπαθειών δέσμευσης άνθρακα (CCS) της Exxon Mobil πέρα από τον νοτιοανατολικό διάδρομο του ποταμού Μισισιπή της Λουιζιάνα σε πολλές πρόσθετες περιοχές της ακτής του Κόλπου, είδηση που δημοσίευσε η ιστοσελίδα rigzone.com.

Επιπλέον, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να επαναξιολογήσουν τον βραχυπρόθεσμο ρόλο του έργου της περιοχής Pecan Island, «με την προσδοκία ότι ενδέχεται να τεθούν σε προτεραιότητα άλλες κοινές ευκαιρίες» πριν από το έργο, όπως γνωστοποίησε η EnLink στις 20/2/2024 μέσω δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Το έργο Pecan Island είναι μια συνεργασία μεταξύ της ExxonMobil, της Enlink και της CF Industries που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και περιλαμβάνει ένα σχέδιο για την κατασκευή μονάδας αφυδάτωσης και συμπίεσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων στις εγκαταστάσεις της στο Donaldsonville στη Λουιζιάνα για να καταστεί δυνατή η δέσμευση CO2.

 

Δεσμεύσεις EnLink και ExxonMobil

Η EnLink και η ExxonMobil «δεσμεύονται να παρέχουν οικονομικά αποδοτικές λύσεις CCS» σε εταιρείες και βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα στην περιοχή μέσα και γύρω από το Houston Ship Channel, τον διάδρομο του ποταμού Μισισιπή, τη λίμνη Charles και τη νοτιοδυτική Λουιζιάνα, το Port Arthur και το Beaumont.

«Συνεχίζουν να αναπτύσσουν μια στρατηγική σχέση με τους πελάτες σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος παράγει 215 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως εκπομπές CO2», ανακοίνωσε η EnLink, επικαλούμενη στοιχεία από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

«Η EnLink και η ExxonMobil επιδιώκουν ενεργά ευκαιρίες για την ανάπτυξη ασφαλών, αξιόπιστων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων CCS.

Τι προσφέρει η EnLink

Η EnLink φέρνει στο τραπέζι δεκαετίες τεχνογνωσίας δημιουργίας, κατοχής και λειτουργίας μεσαίας ροής περιουσιακών στοιχείων με νοοτροπία εστιασμένη στον πελάτη, η οποία δίνει στην ExxonMobil μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές για να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανικών εκπομπών CO2.

«Η EnLink γίνεται γρήγορα ηγέτης στην παροχή ασφαλών και χαμηλού κόστους υπηρεσιών μεταφοράς αγωγών CO2 και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα επεκτείνουμε τη συζήτηση με την ExxonMobil σε πρόσθετες περιοχές του Gulf Coast με υψηλές εκπομπές», δήλωσε ο Jesse Arenivas (CEO της EnLink).

Από την πλευρά του ο Dan Ammann (Πρόεδρος της ExxonMobil Low Carbon Solutions) δήλωσε:

«Συνεχίζουμε να χτίζουμε στις κορυφαίες στον κλάδο λύσεις CCS μας για να βοηθήσουμε τους πελάτες να μειώσουν τις τρέχουσες εκπομπές τους και να βλέπουν το EnLink ως βασικό μέρος της παροχής της πιο αποτελεσματικής μεταφοράς CO2.

Έχουμε δουλέψει στενά για λύσεις μεταφοράς CCS από την αρχική μας συμφωνία το 2022 και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την EnLink για να συμβάλουμε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην Ακτή του Κόλπου».

 

Εξαγορά της Denbury από την ExxonMobil

Η ExxonMobil έκλεισε τον Νοέμβριο του 2023 την εξαγορά της Denbury Inc. (εταιρεία ανάπτυξης λύσεων CCS και βελτιωμένης ανάκτησης πετρελαίου), σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την εξαγορά, η ExxonMobil δήλωσε ότι διαθέτει πλέον το μεγαλύτερο ιδιόκτητο και λειτουργικό δίκτυο αγωγών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, καθώς η εξαγορά προσθέτει περισσότερα από 1.300 μίλια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 925 μιλίων αγωγών στη Λουιζιάνα, Τέξας και Μισισιπή, σε ένα από τα μεγαλύτερα Οι αγορές των ΗΠΑ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 15 στρατηγικές χερσαίες τοποθεσίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Η ExxonMobil δήλωσε σε προηγούμενο δελτίο Τύπου ότι ο συνδυασμός των περιουσιακών στοιχείων και των δυνατοτήτων έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, εφόσον αναπτυχθεί πλήρως και βελτιστοποιηθεί.

Η EnLink Midstream με έδρα το Ντάλας παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποδομής μεσαίας ροής για φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και NGL, καθώς και μεταφορά CO2 για CCS.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης