Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Άστραψε ο Habeck: Δεν θα επιτρέψουμε τη «μετανάστευση» της βιομηχανίας μας

Άστραψε ο Habeck: Δεν θα επιτρέψουμε τη «μετανάστευση» της βιομηχανίας μας
Δύσπιστοι οι οικονομολόγοι της χώρας για το μέλλον της ενεργοβόρου βιομηχανίας

Τις οικονομικές προοπτικές του 2024 παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει σημαντικά ις προβλέψεις της, αναμένοντας οικονομική ανάπτυξη μόλις 0,2% φέτος, από 1,3% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Αναφέρθηκε στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κάνοντας λόγο για σταδιακή επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα. «Οι τιμές της ενέργειας δεν είναι ακόμη εκεί που θέλουμε να είναι, αλλά έχουν μειωθεί ταχύτερα και πιο σημαντικά από ό,τι περιμέναμε μόλις πριν από λίγους μήνες» είπε.

Στο επίκεντρο η ενεργοβόρος βιομηχανία

Ο Habeck διεμήνυσε ότι δεν θέλει να αφήσει καμία εγχώρια βιομηχανία να μπει στον πειρασμό να μετεγκατασταθεί και να παράγει φθηνότερα αλλού. Ερωτηθείς από το Euractiv, επανέλαβε την ανάγκη κατασκευής πράσινων χώρων παραγωγής χάλυβα στη Γερμανία, καθώς στους στόχους είναι η δημιουργία της αγοράς υδρογόνου.

Μεταξύ άλλων προϊόντων, ο χάλυβας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις τιμές της ενέργειας, καθώς το ενεργειακό κόστος θα αντιπροσωπεύει έως και το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής του πράσινου χάλυβα σύμφωνα με τη γερμανική παραγωγό ThyssenKrupp. Θα χρειαστούν εργοστάσια πράσινου χάλυβα στη Γερμανία για να δημιουργηθεί ζήτηση για πράσινο υδρογόνο, συνέχισε ο Habeck.

Η δυσπιστία των οικονομολόγων

Δεδομένων των πολύ δυσμενών συνθηκών της Γερμανίας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλοί οικονομολόγοι είναι δύσπιστοι ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να έχουν μέλλον στη χώρα.

«Σε περίπτωση αμφιβολίας και δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θα χάσουμε μέρος της ενεργοβόρας παραγωγής», δήλωσε στο Euractiv ο Stefan Kooths, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Kiel Institute for the World Economy.

Ενώ θα χρειάζονταν περισσότεροι εργαζόμενοι, για παράδειγμα, στον τομέα της περίθαλψης στο μέλλον, αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να εργάζονται ταυτόχρονα σε βιομηχανίες όπως ο πράσινος χάλυβας, είπε. Ο Kooths επέκρινε την οικονομική πολιτική του Habeck ως υπερβολικά αυθαίρετη, κατηγορώντας την τρέχουσα προσέγγιση για «δυσπιστία στις διαδικασίες της αγοράς και στους παίκτες εντός των αγορών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης