Διεθνή

O Τραμπ θα ανατρέψει τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές του Μπάιντεν

O Τραμπ θα ανατρέψει τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές του Μπάιντεν

Θα στηρίξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου - Συνεργάτες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ επεξεργάζονται σχετικά σχέδια - Reuters

Εντυπωσιακές αλλαγές αναμένονται στα ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα των ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ (ο πιο πιθανός Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας), ξαναγίνει κάτοικος του Λευκού Οίκου, μιας και συνεργάτες του εκπονούν ήδη σχετικά σχέδια.

Εάν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, θα ανατρέψει ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να διαλύσει πολλές από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στους εν λόγω τομείς επί ημερών του Τζο Μπάιντεν (νυν πρόεδρος).

Γενικότερα θα κάνει μια στροφή σε αυτούς τους κλάδους της Αμερικής, στοιχείο που η βιομηχανία πετρελαίου (στο σύνολό της) βλέπει τη δεύτερη θητεία του Τραμπ πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι την τωρινή κυβέρνηση.

Σε μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα κυριαρχήσουν ζητήματα όπως οι κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν για το μεθάνιο, η παύση των εξαγωγών LNG, οι εντολές EV, η ομοσπονδιακή χρηματοδοτική μίσθωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Ο Τραμπ θα ήθελε να ενισχύσει την ανάπτυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποσύρει (για άλλη μια φορά) τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, λένε στο Reuters σύμβουλοι πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων.

 

Ο αγώνας του Μπάιντεν να σταθεροποιήσει το πρόγραμμά του
ΤΡΑΜΠ_-ΜΠΑΪΝΤΕΝ.jpg

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αγωνίζεται να ολοκληρώσει τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να μην μπορούν να τους επηρεάσει… ούτε ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο ούτε ο Λευκός Οίκος, η εκστρατεία και οι σύμβουλοι του Τραμπ ετοιμάζονται να διαλύσουν πολλές από τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές τις πρώτες ημέρες μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ.

Όπως αναφέρει το Politico, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες επισπεύδουν τους ημιτελείς κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος για να βεβαιωθούν ότι δεν μπορούν να καταργηθούν στις αρχές του επόμενου έτους μέσω του νόμου αναθεώρησης του Κογκρέσου ή CRA (ενός εργαλείου εποπτείας που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Κογκρέσο για να ανατρέψει τους τελικούς κανόνες που εκδίδονται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες).


Οι σύμβουλοι του Τραμπ ετοιμάζουν το ενεργειακό πρόγραμμα

Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ και Ρεπουμπλικάνοι σύμβουλοι πολιτικής εκπονούν ήδη σχέδια ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών για μια δεύτερη θητεία Τραμπ.

Όλα δείχνουν ότι αν κερδίσει ο Τραμπ, θα κάνει άλλη μια στροφή στην ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της Αμερικής.

Ο Χάρολντ Χαμ (μεγιστάνας του σχιστόλιθου), ο Λάρι Κάντλοου (πρώην διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ), ο Ντέιβιντ Μπέρνχαρντ (πρώην υπουργός Εσωτερικών), ο Ρικ Πέρι (πρώην υπουργός Ενέργειας) και ο Κέβιν Χάσετ (πρώην ανώτερος σύμβουλος) είναι μερικά από τα άτομα με τα οποία ο Τραμπ συζητά άμεσα θέματα ενεργειακής πολιτικής, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

 

Βιομήχανοι υπέρ του Τραμπ

Η βιομηχανία πετρελαίου στο σύνολό της βλέπει τη δεύτερη θητεία του Τραμπ πολύ πιο ευνοϊκά από ό,τι την τρέχουσα κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία όπως λένε οι ενώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχει προκαλέσει πόλεμο στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής και κινδυνεύει να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) και άλλοι οργανισμοί έχουν επικρίνει έντονα την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις ενεργειακές πολιτικές (νέοι κανόνες για το μεθάνιο και το πάγωμα της άδειας για νέες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG των ΗΠΑ) του Μπάιντεν ως «εχθρικές» προς τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Θεωρούν ακόμη ότι υπονομεύουν την αμερικάνικη οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

 

Οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Τραμπ

Εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου εισάγοντας περισσότερες πωλήσεις μισθώσεων.

«Την πρώτη μέρα, θα τερματίσω την εντολή του τρελού ηλεκτρικού οχήματος του Τζο Μπάιντεν», είπε ο Τραμπ σε συγκέντρωση τον περασμένο μήνα.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) βρίσκεται επίσης υπό έλεγχο για πιθανή κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο.

Τραμπ_1.jpg

Ωστόσο, αυτό θα χρειαζόταν πρώτα ένα Κογκρέσο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους (το ίδιο ισχύει με Βουλή και Γερουσία). Ακόμη και τότε, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να μειωθούν ή να καταργηθούν τα κίνητρα, καθώς ωφελούν κυρίως έργα και θέσεις εργασίας σε ρεπουμπλικανικές Πολιτείες, λένε οι αναλυτές.

Η τρέχουσα παύση στις νέες άδειες για μονάδες εξαγωγής LNG θα μπορούσε επίσης να αναιρεθεί από μια κυβέρνηση Τραμπ.

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε μια αλλαγή διοίκησης να κάνει μεγάλη και ταχεία διαφορά στην πλευρά της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Ένας συνδυασμός κατάργησης της εντολής EV και υποστήριξης της εγχώριας ζήτησης για καύσιμα και φυσικό αέριο θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά στη ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου», έγραψε σε ανάλυση τον περασμένο μήνα ο Ed Crooks (Αντιπρόεδρος της Αμερικής, στη Wood Mackenzie η οποία είναι παγκόσμια ομάδα έρευνας και παροχής συμβουλών στις βιομηχανίες ενέργειας κλπ).

Ο Τραμπ θα μπορούσε πραγματικά να επηρεάσει τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων στις ΗΠΑ περισσότερο από την προσφορά, σύμφωνα με την WoodMac.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης