Ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την αυτοκατανάλωση - Τι θα ισχύσει για οριστικές προσφορές σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την αυτοκατανάλωση - Τι θα ισχύσει για οριστικές προσφορές σύνδεσης σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Θα προβλεφθεί, ότι σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά θα επιτρέπεται σε εγκαταστάσεις καταναλωτών η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με ή χωρίς ενσωματωμένη μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για αυτοκατανάλωση

 

Σε τροποποίηση αδειών ή εγκρίσεων θα μπορούν να προχωρούν οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , ΑΠΕ, σε οποιαδήποτε στάδιο αδειοδότησης κι αν βρίσκονται προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ως σταθμοί αυτοπαραγωγής. Μάλιστα, η τροποποίηση, για πρώτη φορά, θα μπορεί να εφαρμόζεται και για νέους σταθμούς, εφόσον δεν έχει περάσει τετραετία από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας τους.


Αυτό θα περιλαμβάνει ρύθμιση του ΥΠΕΝ η οποία αναμένεται ότι θα περιληφθεί στο επόμενο νομοσχέδιο. Σε περίπτωση που για τα συγκεκριμένα έργα έχουν συναφθεί συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, θα επέρχεται η λύση τους.


Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση, για σταθμούς αυτοπαραγωγής στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, θα δοθεί το πράσινο φως στον ΔΕΔΔΗΕ να χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος 300 MW και 100 MW αντίστοιχα, ενώ ο Διαχειριστής του Συστήματος θα χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος 100 MW και 40 MW, αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη και Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί έως σήμερα.

Επίσης, στις προωθούμενες ρυθμίσεις θα προβλεφθεί, ότι σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά θα επιτρέπεται σε εγκαταστάσεις καταναλωτών η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, με ή χωρίς ενσωματωμένη μπαταρία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για αυτοκατανάλωση χωρίς δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο. Η ισχύς των σταθμών θα μπορεί να ανέρχεται έως και το 100% της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης. Για αιτήσεις που θα υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης δεν θα απαιτείται κατά την υποβολή της αίτησης η ύπαρξη υφιστάμενης παροχής κατανάλωσης.


Αναβάθμιση εγκαταστάσεων

Επιπλέον για τους υφιστάμενους χρήστες του δικτύου Μέσης Τάσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από υπόδειξη του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν και να αναβαθμίσουν ή και να αντικαταστήσουν, με δικές τους δαπάνες τα μέσα ζεύξης και προστασίας και τον εξοπλισμό των ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων, ανάλογα με την περίπτωση, για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασής τους λόγω σχεδιαζόμενης αύξησης της στάθμης βραχυκύκλωσης του δικτύου της περιοχής στα 350 MVA, από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πρόβλημα με τη λεγόμενη στάθμη βραχυκύκλωσης του δικτύου διανομής, η οποία σε αρκετούς υποσταθμούς της χώρας (σχεδόν σε 50) είναι μηδενική, άρα και απαγορευτική ακόμη και για μηδενική έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, διαφορετικά κινδυνεύει να καταρρεύσει ο υποσταθμός βάζει φρένο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις, αλλά και στις ενεργειακές κοινότητες. Πρόσφατη έρευνα του GreenTank εντόπιζε μηδενικά ή ελάχιστα περιθώρια στα θερμικά όρια των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στη «στάθμη βραχυκύκλωσης» του δικτύου διανομής μέσης τάσης, ειδικά στις περιοχές της Κοζάνης, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης