Διεθνή

Πτώση έως και 50% στα έσοδα από τη διώρυγα του Σουέζ από τις αρχές του έτους - Κρίση στην Αίγυπτο

Πτώση έως και 50% στα έσοδα από τη διώρυγα του Σουέζ από τις αρχές του έτους - Κρίση στην Αίγυπτο
Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah al-Sisi δήλωσε κατά τη διάρκεια του Egypt Energy Show ότι τα έσοδα από τη διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40-50% από την αρχή του έτους, λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο, οι Χούθι στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα από τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Αυτές οι επιθέσεις είναι που οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες στην απόφαση να κάνουν τα πλοία τους παράκαμψη γύρω από την Αφρική και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται συνήθως το 12-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας με τη Γάζα, βλέπετε τη Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, (αυτά τα έσοδα) μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», δήλωσε ο Sisi, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με πετρελαϊκές εταιρείες.

8,6 δισ. δολάρια το 2022-2023

Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιανουάριο, ο Osama Rabie, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανακοίνωσε ότι η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αποδίδοντάς την στις πρόσφατες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το τεράστιο αυτό έργο στο στενό της Ερυθράς Θάλασσας, απέφερε κατά το φορολογικό έτος 2022-2023 περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ένα απροσδόκητο έσοδο σε μια χώρα όπου εισαγωγείς και ανταλλακτήρια συναλλάγματος δυσκολεύονται να βρουν δολάρια.

Στην Αίγυπτο, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, τα έσοδα από τη Διώρυγα παρακολουθούνται το ίδιο στενά με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα από Αιγύπτιους που εργάζονται στο εξωτερικό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης