Οι ΑΠΕ κατείχαν το 67% της παραγωγής των ΗΠΑ για το 2023

Οι ΑΠΕ κατείχαν το 67%  της παραγωγής των ΗΠΑ για το 2023

Νέο μηνιαίο ρεκόρ στις προσθήκες ηλιακής ενέργειας

Με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ όπως φαίνεται από τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας έκθεσης της ρυθμιστική αρχή FERC με τίτλο «Ενημέρωση Ενεργειακής Υποδομής» (με δεδομένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023).

Για τους 12 μήνες του 2023, οι παρείχαν περισσότερα από τα 2/3 (67,2%) του συνόλου της νέας παραγωγικής ικανότητας, ακολουθούμενη από φυσικό αέριο (29,6%) και πυρηνική ενέργεια (3%).

Υπήρξαν μικρές συνεισφορές από το πετρέλαιο (64MW), τη γεωθερμία (48MW), τη βιομάζα (35MW) και την απορριπτόμενη θερμότητα (31MW).

Δεν αναφέρθηκε νέα ικανότητα άνθρακα.

Επίσης αποκάλυψε ότι το περασμένο έτος η ηλιακή ενέργεια παρείχε 18 GW νέας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας (49,3% του συνόλου).

Εάν συνεχιστούν οι τάσεις ανάπτυξης του 2023, η εγκατεστημένη ηλιακή δυναμικότητα κλίμακας χρησιμότητας θα πρέπει να υπερβεί αυτή της πυρηνικής ενέργειας (8%) μέσα στους επόμενους μήνες.

Η Solar παρείχε το ήμισυ της παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ που προστέθηκε το 2023 με σχεδόν 5 GW να έρχονται στο διαδίκτυο μόνο τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που εξετάστηκαν από το Sun Day Campaign, αυτή είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας και πιο μεγάλη από τη συνδυασμένη νέα ισχύ από φυσικό αέριο (11.024 MW) και αιολική (6356 MW).

Επιπλέον, οι προσθήκες ηλιακής χωρητικότητας το 2023 ήταν 50% μεγαλύτερες από ό,τι το προηγούμενο έτος.


Νέο μηνιαίο ρεκόρ στις προσθήκες ηλιακής ενέργειας

Οι προσθήκες δυναμικότητας από ηλιακή ενέργεια μόνο τον Δεκέμβριο σημείωσαν νέο μηνιαίο ρεκόρ και αντιστοιχούσαν στο 57,1% της νέας χωρητικότητας που τέθηκε σε λειτουργία.

Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ των 1982 MW που σημειώθηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα.

Το υπόλοιπο της νέας ισχύος τον Δεκέμβριο προήλθε από αιολική ενέργεια (1931MW), φυσικό αέριο (1810MW) και υδροηλεκτρική ενέργεια (2MW).

Έτσι, το μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρείχε το 79,2% των προσθηκών δυναμικότητας για τον μήνα.

Η χωρητικότητα των φωτοβολταϊκών είναι επίσης πιθανό να υπερβεί τις μεμονωμένες δυναμικότητες τόσο της αιολικής όσο και του άνθρακα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η FERC αναφέρει δεδομένα μόνο για εγκαταστάσεις κλίμακας κοινής ωφέλειας (αυτές με ονομαστική ισχύ 1 MW ή μεγαλύτερη) και επομένως τα δεδομένα της δεν αντικατοπτρίζουν την ικανότητα των διανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως των ηλιακών ταράτσας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης