Ενέργεια

FT: Η ExxonMobil προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα στραφεί αλλού για πράσινες επενδύσεις

FT: Η ExxonMobil προειδοποιεί την ΕΕ ότι θα στραφεί αλλού για πράσινες επενδύσεις
Η ExxonMobil έχοντας επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα που συγχρηματοδοτείται με 30,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ
Την προειδοποίησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα περικόψει επενδύσεις δισεκατομμυρίων που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες δεν μειώσουν την γραφειοκρατία επανέλαβε η ExxonMobil σύμφωνα με τους Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός κατηγορεί την ΕΕ ότι ευθύνεται για την τάση αποβιομηχάνισης της γηραιάς ηπείρου.

Είναι γνωστό πως η Exxon είχε 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην άκρη για έργα απεξάρτησης από τον άνθρακα μεταξύ 2022 και 2027, γεγονός που επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της και η Karen McKee, πρόεδρος του τμήματος product solutions της εταιρείας.

Η McKee δήλωσε στους FT ότι η Exxon είναι πιθανό να αλλάξει τώρα τις ιεραρχήσεις της και να δώσει στο εξής προτεραιότητα στις επενδύσεις σε «άλλα μέρη του κόσμου» λόγω της αυξανόμενης απογοήτευσης για το ρυθμιστικό πλαίσιο που συνδέεται με την έναρξη περιβαλλοντικών έργων στην Ευρώπη.

Όπως δήλωσε στη συνέχεια η McKee, οι φιλόδοξοι κανονισμοί της Ευρώπης σχετικά με το κλίμα είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και είχαν ως αποτέλεσμα αργές και βασανιστικές διαδικασίες για την αδειοδότηση και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η ExxonMobil έχοντας επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα που συγχρηματοδοτείται με 30,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ.

Τα σχόλια του McKee έρχονται καθώς περισσότερα από 70 στελέχη της βιομηχανίας συναντώνται στην Αμβέρσα την Τρίτη σε μια προσπάθεια να πιέσουν την ΕΕ να επανεξετάσει τη βιομηχανική της πολιτική και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται με την εφαρμογή του νόμου για το κλίμα Green Deal.

Αυτός δεσμεύει την ΕΕ να επιτύχει σχεδόν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Ανησυχίες από τους Ευρωπαίους ηγέτες

Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρου, έχουν εκφράσει ανησυχίες στην Επιτροπή για την περιβαλλοντική ρύθμιση που τρομάζει τους επενδυτές και προκαλεί εκτεταμένες διαμαρτυρίες των αγροτών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεκδικεί φέτος και δεύτερη θητεία, αγωνίζεται να εφαρμόσει την Πράσινη Συμφωνία και να βελτιώσει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, ως απάντηση σε ένα μπαράζ προειδοποιήσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν την ΕΕ στρεφόμενες προς τις ΗΠΑ και την Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης