Τελευταία Νέα

Πράσινο φως από το ΣτΕ για 500 MW Αιολικά σε EDPR και MORE στην Εύβοια - Αντιδράσεις σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρανία

Πράσινο φως από το ΣτΕ για 500 MW Αιολικά σε EDPR και MORE στην Εύβοια - Αντιδράσεις σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρανία
Με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων

Με δύο αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ξεμπλοκάρει τη μεγάλη επένδυση των EDPR και της ΜORE (του «πράσινου» βραχίονα της Motor Oil) στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά μια σειρά αιολικών έργων που συγκροτούν ένα project περίπου 500 MW.

Το ΣτΕ απέρριψε συνολικά επτά προσφυγές (τριών Δήμων, περιβαλλοντικών φορέων και κατοίκων της Εύβοιας), οι οποίες αφορούσαν τα 354 MW από τα συνολικά 500 MW του έργου.
Ειδικότερα, με τις αποφάσεις 159-165/2024 του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, δήμων και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος τεσσάρων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της δημοτικής ενότητας Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των δημοτικών ενοτήτων Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των δημοτικών ενοτήτων Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος πέντε ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, εντός των δημοτικών ενοτήτων Στυρέων του Δήμου Καρύστου, Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.

Η τεκμηρίωση

Με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κρίθηκε ακόμη ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.

Aντιδράσεις σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε αρνητικά για δύο Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η πρώτη αφορούσε αιολικό πάρκο της EDPR ισχύος 57,60 MW καθώς και των συνοδών του έργων, στη θέση «Ζυγαριά» της δημοτικής ενότητας Σελλών του Δήμου Δωδώνης και των δημοτικών ενοτήτων Παραμυθιάς και Σουλίου Θεσπρωτίας, για το οποίο επίσης υπάρχει αρνητική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αντίστοιχων Δήμων.

Επίσης, αρνητικά γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου για μικρό υδροηλεκτρικό έργο εγκατεστημένης ισχύος 1,18 MW, λαμβάνοντας υπόψη και πάλι την αρνητική εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της κοινότητας Κυψέλης και φορέων της περιοχής.

Στον …χορό των αντιδράσεων σε χωροθετήσεις έργων ΑΠΕ μπήκε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας το οποίο σε πόρισμά του καταγράφει τις ΑΠΕ στην Αιτωλοακαρνανία. Δίχως να απορρίπτει τις ΑΠΕ καθώς δέχεται τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη και στην οικονομία της περιοχής καταγράφει την υπερ-ανάπτυξή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε για την Αιτωλοακαρνανία δεσμεύονται 229.191 στρέμματα με 3.021 ανεμογεννήτριες και 18.360 στρέμματα αγροτικής γης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, δίχως να συμπεριλαμβάνονται οι συνοδευτικές εγκαταστάσεις των ΑΠΕ (γραμμές μεταφοράς, υποσταθμοί, οδικές συνδέσεις κλπ.). Σύμφωνα με το ΤΕΕ οι επενδύσεις των ΑΠΕ αποτελούν πολύτιμους πόρους και είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον, ωστόσο, είναι απαραίτητη η ορθολογική αξιοποίησή τους για την βελτιστοποίηση των δυνατοτήτων και αποδόσεων τους και πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης