Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Reuters: 4 δισ. ευρώ δίνει η Γερμανία σε βιομηχανίες για να απαλλαγούν από τον άνθρακα

Reuters: 4 δισ. ευρώ δίνει η Γερμανία σε βιομηχανίες για να απαλλαγούν από τον άνθρακα

Θα δοθούν αποζημιώσεις για το πρόσθετο κόστος της πράσινης παραγωγής

Η γερμανική κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις σε εταιρείες που θα στραφούν στην πράσινη παραγωγή, σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε κυβερνητική πηγή στο Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters, στις 16/2/2024.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο των φιλοδοξιών της Γερμανίας να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045, το Βερολίνο σχεδιάζει να χορηγήσει 15ετείς επιδοτήσεις σε βιομηχανίες όπως ο χάλυβας, το γυαλί, το χαρτί και τα χημικά σε αντάλλαγμα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στην παραγωγή τους.

Το υπουργείο γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μέσο των επιδοτήσεων, προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσει τις πρώτες προσκλήσεις για χρηματοδότηση σύντομα.

Οι εταιρείες που λαμβάνουν την ενίσχυση θα επιλέγονται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία θα κερδίζουν εταιρείες που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές περισσότερο με το μικρότερο κόστος.

Η πηγή είπε ότι η πρώτη πρόσκληση για χρηματοδότηση του πρώτου διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του τρέχοντος έτους με 4 δισεκατομμύρια ευρώ να διατεθούν γι' αυτόν, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διαγωνισμών αργότερα φέτος.

Το Βερολίνο είχε αρχικά σχεδιάσει να προσφέρει σε εταιρείες επιδοτήσεις που ανέρχονται συνολικά σε μεσαίο διψήφιο διψήφιο δισ. ευρώ.


Αποζημιώσεις για το πρόσθετο κόστος της πράσινης παραγωγής

Ωστόσο, ολόκληρο το πρόγραμμα κινδύνευε μετά την περσινή απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου που απαγόρευε στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους για έργα προστασίας του κλίματος.

 

Μέσω των λεγόμενων συμβάσεων προστασίας του κλίματος, οι εταιρείες θα αποζημιωθούν για το πρόσθετο κόστος της πράσινης παραγωγής σε βιομηχανίες όπου οι φιλικές προς το κλίμα διαδικασίες παραγωγής δεν μπορούν επί του παρόντος να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης