Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρασινίζει η Aegean: 3MW από φ/β από φέτος - Νέες συμφωνίες με αεροδρόμια για την προμήθεια SAF

Πρασινίζει η Aegean: 3MW από φ/β από φέτος - Νέες συμφωνίες με αεροδρόμια για την προμήθεια SAF
Ταυτόχρονα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας αλλά και οι δαπάνες για καύσιμα μειώνονται με την αντικατάσταση του παλαιού στόλου με νέα αεροσκάφη

Με την παραγωγή πράσινης ενέργειας για τις ανάγκες της τεχνικής βάσης της Aegean στο αεροδρόμιο και με νέες συμφωνίες με αεροδρόμια που θα μπορούν να τροφοδοτούν τα αεροσκάφη της με βιώσιμα καύσιμα SAF, η ελληνική αεροπορική εταιρεία, το 2024, θα είναι πιο πράσινη.

Ειδικότερα μέσα στους επόμενους μήνες ολοκληρώνεται η επένδυση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών έκτασης 35.000 τ.μ στο κέλυφος των κτηρίων της τεχνικής βάσης με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων δημιουργώντας ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη. Τα φωτοβολταϊκά ισχύος 3 MW αρκούν για να καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των υποδομών της εταιρείας που πλέον θα λειτουργούν αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια.

Επίσης, με πράσινη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά αυτά θα λειτουργεί και το Κέντρο Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων της AEGEAN στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί 2 προσομοιωτές πτήσης ενώ έχει χωρητικότητα για 6 συνολικά.
Ταυτόχρονα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας αλλά και οι δαπάνες για καύσιμα μειώνονται με την αντικατάσταση του παλαιού στόλου με νέα αεροσκάφη. Η επένδυση για την αντικατάσταση του στόλου της Aegean ξεκίνησε το 2018, και τα νέα αεροσκάφη με νέα τεχνολογία αεροσκαφών και κινητήρων, φέρνουν σημαντική μείωση στο αποτύπωμα καυσίμου.

Συγκεκριμένα, τα νέα και υπερσύγχρονα αεροσκάφη της AEGEAN εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας για το περιβάλλον.

Sustainable Aviation Fuels

Η Aegean είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα και μια από τις λίγες στην Ευρώπη που πραγματοποιεί ένα συστηματικό πρόγραμμα χρήσης SAF στις πτήσεις της, με όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης να είναι εφοδιασμένες με SAF.

Τη χρήση των Sustainable Aviation Fuels, ξεκίνησε το 2021 και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στο να συνάψει συνεργασίες και με άλλα αεροδρόμια εκτός Ελλάδος από όπου επίσης θα μπορεί να προμηθεύεται βιώσιμα καύσιμα. Τα λεγόμενα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) μπορούν να παραχθούν από διάφορες πηγές, όπως καλλιέργειες, οικιακά απόβλητα και μαγειρικά έλαια και είναι εως και τρεις φορές ακριβότερα από τα συμβατικά καύσιμα, ενώ δεν υπάρχει και επάρκεια για να καλύψουν την ανάγκη για βιώσιμες αεροπορικές πτήσεις.

Ενεργειακή αναβάθμιση της τεχνικής βάσης

Η συνολική επένδυση Aegean για τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης στην τεχνική βάση θα φτάσει τα 140 εκατ. ευρώ και αφορά τόσο την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών όσο και τις υποδομές τεχνικής βάσης, αλλά και εκπαίδευσης προσωπικού, μέσω της προμήθειας 6 προσομοιωτών πτήσεων. Στόχος της αεροπορικής είναι η προσέλκυση τρίτων εταιρειών στην τεχνική βάση και η εκπαίδευση 3.000 πιλότων και 10.000 μελών πληρωμάτων τον χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ κι δύο χρόνια η εταιρεία έχει μισθώσει το μεγάλο υπόστεγο της τεχνικής βάσης της "παλιάς" Ολυμπιακής Αεροπορίας, έκτασης 73.000 τ.μ., το οποίο έπαψε να λειτουργεί στα τέλη του 2012, όταν ο όμιλος της MIG (σ.σ. η MIG εξαγόρασε τον όμιλο της κρατικής ΟΑ το 2009 και ειδικότερα τις εταιρείες Olympic Air, Olympic Handling και Olympic Engineering) αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας της Olympic Engineering.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης