Τον μεγαλύτερο ηλεκτρολύτη υδρογόνου στην Ευρώπη κατασκευάζει η Sunfire στη Φινλανδία (Hydrogen Insight)

Τον μεγαλύτερο ηλεκτρολύτη υδρογόνου στην Ευρώπη κατασκευάζει η Sunfire στη Φινλανδία (Hydrogen Insight)
Το έργο Harjavalta θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 3.500 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως
Η γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρολυτών υδρογόνου Sunfire εγκατέστησε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αλκαλικής ηλεκτρόλυσης υπό πίεση στην Ευρώπη στο πλαίσιο έργου πράσινου υδρογόνου και συνθετικού μεθανίου που ανέλαβε στη Φινλανδία για λογαριασμό της P2X.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, o αλκαλικός ηλεκτρολύτης ισχύος 20MW εγκαταστάθηκε στην περιοχή Harjavalta, ένα χρόνο μετά την έναρξη της κατασκευής του, με τις πρώτες ποσότητες του πράσινου καυσίμου να αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Προς το παρόν, τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη που αφορούν σε ηλεκτρολύτες υδρογόνου είναι το HySynergy της Everfuel στο διυλιστήριο Crossbridge στη Federicia της Δανίας, και το έργο Puertollano της Iberdrola στην Ισπανία.

Βέβαια, και τα τρία αυτά έργα θα ξεπεραστούν ως προς τη δυναμικότητά τους αν τελικά η Shell ολοκληρώσει εγκαίρως μέχρι το 2025 την κατασκευή του γιγαντιαίου υπεράκτιου αιολικού σταθμού υδρογόνου Holland Hydrogen 1 των 200MW στις Κάτω Χώρες.

Το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στο Harjavalta θα παραδίδεται σε Φινλανδούς πελάτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου ενός εργοστασίου γλυκαντικών στη χώρα που ανήκει στον αμερικανικό γίγαντα τροφίμων International Flavors and Fragrances (IFF).

Το εργοστάσιο της Danisco Sweeteners, που ανήκει στην IFF, χρησιμοποιεί υδρογόνο για τις χημικές του ιδιότητες στην παραγωγή ξυλιτόλης, μιας συνθετικής εναλλακτικής ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως στα καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Hydrogen Insight, το έργο Harjavalta θα είναι σε θέση να παράγει περίπου 3.500 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, εάν λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα 400kg ανά ώρα και με 100% αξιοποίηση, με το 70% να πωλείται στην αγορά και το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται στην επιτόπια μονάδα μεθανοποίησης του έργου.

Ο ηλεκτρολύτης της Sunfire θα τροφοδοτείται με αιολική ενέργεια, αν και η P2X Solutions δεν έχει εξηγήσει ακόμα πώς θα την προμηθευτεί.

Να σημειωθεί πως το ποσοστό των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα της Φινλανδίας αγγίζει το 56%, σύμφωνα με στοιχεία της Nowtricity, με το έργο στο Harjavalta να συνεισφέρει ανεβάζοντας το ποσοστό αυτό.

Στην πρωτοπορία οι αλκαλικοί ηλεκτρολύτες

Επίσης, το έργο φαίνεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα που χρησιμοποιούν αλκαλικούς ηλεκτρολύτες υπό πίεση, οι οποίοι, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τόσο γρήγορα όσο οι ηλεκτρολύτες μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) χωρίς το σχετικό υψηλό κόστος επένδυσης, καθώς και εξοικονομώντας χρήματα για έναν συμπιεστή.

Το έργο της Everfuel χρησιμοποιεί δύο αλκαλικά μοντέλα που προμηθεύει η νορβηγική Nel, ενώ το έργο της Iberdrola χρησιμοποιεί ένα μοντέλο PEM, το οποίο επίσης προμηθεύει η Nel.

Από την άλλη, η βελγική John Cockerill, η οποία κατασκευάζει μόνο αλκαλικά μοντέλα υπό πίεση, δήλωσε ότι το 2022 είχε εγκαταστήσει 206MW των προϊόντων της παγκοσμίως, αν και δεν αποκάλυψε πώς προκύπτει αυτός ο αριθμός.

Η HydrogenPro της Νορβηγίας κατασκευάζει επίσης αλκαλικούς ηλεκτρολύτες υπό πίεση, αν και η μονάδα παραγωγής της ισχύος 500MW βρίσκεται στην Κίνα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στις ασιατικές αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης