Η χρηματοδότηση του έργου ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ - Προοπτική λειτουργίας στις αρχές του 2027 (Renews)
Αμφότερες οι εταιρείες αξιολογούν την κατασκευή μιας μονάδας επίδειξης με δυναμικότητα περίπου 7500 τόνων πράσινης μεθανόλης ετησίως.
Στη Γερμανία, το έργο λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση ύψους περίπου 12,4 εκατομμυρίων ευρώ από την Projektträger Jülich, εταίρο του δημόσιου τομέα στην επιστήμη, τις επιχειρήσεις και την πολιτική.
Η Καμπέρα δεσμεύτηκε (μέσω της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) να υποστηρίξει το έργο που ισοδυναμεί με περίπου 11,9 εκατ. ευρώ μετά την επιλογή του έργου ως μέρος του γερμανοαυστραλιανού Θερμοκοιτίδα Καινοτομίας και Τεχνολογίας Υδρογόνου (γνωστό ως HyGATE).
Η προγραμματισμένη μονάδα επίδειξης θα μπορούσε να λειτουργήσει στις αρχές του 2027 και στη συνέχεια θα μπορούσε να παρέχει στους πελάτες πράσινη μεθανόλη με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στο μέλλον και μετά από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα δίκτυα εντός ή κοντά στην Ευρώπη.
Στόχοι μέσω του έργου
Η πρωτοβουλία HyGATE σκοπεύει να δημιουργήσει μια γερμανοαυστραλιανή αλυσίδα εφοδιασμού για το πράσινο υδρογόνο και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου.
Για τη Γερμανία, η πρωτοβουλία έχει επίσης τη δυνατότητα να συμβάλει στην Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο: εισαγωγή βιώσιμων πηγών ενέργειας και εξαγωγή τεχνολογιών προστασίας του κλίματος "made in Germany".
Η πράσινη μεθανόλη μπορεί να επεκτείνει τη γκάμα των βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.
Για τη Mabanaft, το προγραμματισμένο εργοστάσιο επίδειξης μπορεί να προσφέρει αυξημένη τεχνογνωσία για την πιθανή κατασκευή παρόμοιων εργοστασίων σε εμπορική κλίμακα παγκοσμίως, ανέφερε η εταιρεία.
Στόχος είναι να εφοδιαστούν οι υφιστάμενοι και μελλοντικοί πελάτες με πράσινη μεθανόλη και να τους δοθεί η δυνατότητα να δεσμευτούν για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών
Επιτελικά στελέχη των εμπλεκόμενων στο έργο εταιρειών, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προσπάθειες που κάνουν για την ενεργειακή μετάβαση.
Ο Philipp Kroepels (Διευθυντής νέας ενέργειας στη Mabanaft) δήλωσε:
«Με την πρόσβαση στην πράσινη μεθανόλη, η γκάμα των λύσεων βιώσιμης ενέργειας για τους πελάτες μας θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η συμφωνία χρηματοδότησης αποτελεί μια κρίσιμη αναγνώριση και επικύρωση των προσπαθειών μας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και μπορεί να είναι μια ισχυρή συμβολή στην ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Γερμανίας στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση».
Ο Κρεγκ Γουντ (Διευθύνων Σύμβουλος της Vast) πρόσθεσε:
«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη Vast και για την παραγωγή πράσινων καυσίμων παγκοσμίως.
Η ηλιακή μεθανόλη που παράγεται σε εργοστάσια όπως το SM1 έχει τη δυνατότητα να κάνει τεράστια διαφορά στον τομέα των μεταφορών καθώς εξετάζει επειγόντως τρόπους για την απαλλαγή του από άνθρακα.
Η χρηματοδότηση είναι απόδειξη της τεχνολογίας της Vast καθώς και των συνεργατών μας στην Κοινοπραξία Solar Methanol».
www.worldenergynews.gr