Ενέργεια

Aνεβαίνει η ρευστότητα στα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας προς hedging των ΑΠΕ (Montel)

Aνεβαίνει η ρευστότητα στα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας προς hedging των ΑΠΕ (Montel)
Οι φιλόδοξοι πράσινοι στόχοι της Ευρώπης «οδηγούν σε σημαντική συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», δήλωσε ο Ciro Borrelli, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Weathernews.
Αυξημένη είναι η ρευστότητα των ευρωπαϊκών προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας καθώς οι traders υιοθετούν πιο προηγμένες στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου για τη διαχείριση της μεταβλητότητας που προκαλείται από την αύξηση της διακοπτόμενης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.

Σύμφωνα με το Montel, η αυξανόμενη παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενισχύει τη ζήτηση για προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια, δήλωσε ο Diego Pellegrino, trader και διευθύνων σύμβουλος της Eroga Energia.

Τόνισε δε, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα «εμφανές στη Γερμανία», η οποία διαθέτει τη μεγαλύτερη δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, η ζήτηση παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας EEX με έδρα τη Λειψία εκτοξεύθηκε κατά 88% τον Ιανουάριο, μετά το ρεκόρ που κατέγραψε το 2023.

Ο Tim Greenwood, διευθύνων σύμβουλος του EEX, αποδίδει την αύξηση της ρευστότητας σε έναν «αυξανόμενο αριθμό ενεργών traders και στον συνολικό αριθμό συμμετεχόντων στις συναλλαγές».

Πέρυσι οι ευρωπαϊκές αγορές παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας της EEX αυξήθηκαν κατά 55% υπερβάινοντας τις 5.000 TWh, αντλώντας ώθηση από τα κέρδη στα γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας κατά 63%, 47% και 64% αντίστοιχα.

Η αύξηση της ρευστότητας ακολουθεί την αναθεώρηση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αυξάνει τον δεσμευτικό στόχο για το 2030 σε τουλάχιστον 42,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο του 32%, με τη φιλοδοξία να φθάσει μέχρι και το 45%.

Οι φιλόδοξοι πράσινοι στόχοι της Ευρώπης «οδηγούν σε σημαντική συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», δήλωσε ο Ciro Borrelli, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Weathernews.

«Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί κινδύνους που συνδέονται όχι μόνο με τη σταθερότητα του δικτύου, αλλά επιπλέον με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες μετεωρολογικές συνθήκες, επίσης λόγω της κλιματικής αλλαγής» υπογράμμισε.

Οι traders ακολουθούν στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου

Οι έμποροι ακολουθούν όλο και περισσότερο στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του επιχειρηματικού κανιβαλισμού, ο οποίος εμφανίζεται όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν ταυτόχρονα, μειώνοντας τις τιμές αγοράς και τα μέσα έσοδα για όλους τους παραγωγούς.

Ο κανιβαλισμός αυτός, καθιστά πιο περίπλοκη την αντιστάθμιση του κινδύνου τιμών με τυποποιημένα προϊόντα όπως το φορτίο βάσης και το φορτίο αιχμής, δήλωσε ο Alessandro Savini, ανώτερος εκτελεστικός σύμβουλος της Trailstone.

Καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τα τυποποιημένα προϊόντα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια ανταποκρίνονται λιγότερο στις απαιτήσεις του κινδύνου, πυροδοτώντας την ανάγκη για νέα εξελιγμένα προϊόντα με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη της ζήτησης αντιστάθμισης, είπε.

Η EEX εγκαινιάζει προθεσμιακά συμβόλαια βασικής φόρτισης με χρηματοοικονομικό διακανονισμό και για τις 12 ζώνες προσφορών της Δανίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση της αγοράς, στις 25 Μαρτίου, δήλωσε ο Greenwood.

Οι προθεσμιακές τιμές για την ενέργεια επεκτείνονται επίσης πέρα από τα συνήθως μικρότερα χρονικά πλαίσια, δήλωσε ο Imre Vass, εταίρος της Our New Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης