Το ισχυρό ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών ομίλων για έργα αποθήκευσης ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση στο κόστος των πρώτων υλών για την κατασκευή των συσσωρευτών σ.σ. η τιμή του λιθίου έχει πέσει ως και 80% εντός του 2023 οδήγησε τους συμμετέχοντες στον δεύτερο διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης ενέργειας της ΡΑΑΕΥ στην υποβολή μειωμένων οικονομικών προσφορών, συγκριτικά με τον πρώτο διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι τελικά προκρίνονται περί τα 11 έργα αποθήκευσης ενέργειας με λειτουργική ενίσχυση μεταξύ 44.000 και 50.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος. Να σημειωθεί ότι η μεσοσταθμική τιμή των οικονομικών προσφορών για λειτουργική ενίσχυση στον πρώτο διαγωνισμό ήταν στα 49.748 ευρώ/MW/έτος, με τις χαμηλότερες να αφορούν δύο έργα της HelleniQ Renewables στα 33.948 ευρώ και 39.956 ευρώ ενώ τα υπόλοιπα έργα αποθήκευσης που είχαν προκριθεί οι «ταρίφες» είχαν κυμανθεί μεταξύ 47.291 ευρώ και 64.112 ευρώ.
Πηγές του ΥΠΕΝ δηλώνουν ικανοποιημένες με το ύψος των προσφορών, με δεδομένο μάλιστα ότι τα έργα θα λάβουν χαμηλότερη επενδυτική ενίσχυση στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, ήτοι μόλις το 50% της ενίσχυσης που θα λάβουν τα έργα που συμμετείχαν στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία. Αύριο και μεθαύριο πάντως αναμένεται να εξεταστούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, για διάφορους λόγους, από τους αποκλεισθέντες συμμετέχοντες στον δεύτερο διαγωνισμό, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εταιρεία «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος και η Elpedison.
Oι ενστάσεις
Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι η ένσταση της Elpedison έχει βάση και πιθανώς να γίνει δεκτή. Ο φάκελός της είχε απορριφθεί από τη ΡΑΑΕΥ με την αιτιολογία ότι δεν πληρούνταν ο κανόνας ανταγωνισμού καθώς η εταιρεία αποτελεί «συνεργαζόμενη επιχείρηση», με την «HELLENiQ Renewables», η οποία είχε κριθεί επιλεγείσα στην πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία με συνολική κατακυρωθείσα ισχύ 100 MW, που είναι και το όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα, συνολικά στους δύο διαγωνισμούς αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ. Για την Αέναος επίσης η εικόνα είναι, ότι οι τυπικές παραλείψεις αποκαθίστανται.
Σε κάθε περίπτωση, έως την Τετάρτη 14/2 θα συζητηθούν στη ΡΑΑΕΥ όσες ενστάσεις έχουν υποβληθεί και ακολούθως θα ανοιχθούν οι οικονομικές προσφορές ώστε την Πέμπτη να ανακοινωθεί η οριστική λίστα των έργων που θα εξασφαλίσουν εγγυημένο έσοδο.
Στόχος η υπέρβαση των 1.000 MW
Ο τρίτος διαγωνισμός θα διεξαχθεί έως την 31η Μαρτίου 2024 με στόχο συνολικά να στηριχθούν έργα αποθήκευσης, περισσότερα από τον αρχικό προγραμματισμό του ΥΠΕΝ που περιελάμβανε 1.000 MW. Στόχος είναι οι σταθμοί που θα προκριθούν να τεθούν σε λειτουργία έως το 2026, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών.
Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση, με δεδομένο ότι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που πράσινη ηλεκτροπαραγωγή αρκετές φορές υπερκαλύπτει τη ζήτηση. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα συμβάλουν στο να περιοριστούν σημαντικά οι περικοπές στην παραγωγή των έργων ΑΠΕ.
www.worldenergynews.gr
Προς 11 έργα στον διαγωνισμό της Αποθήκευσης με τιμές 44.000 - 50.000 ευρώ/MW ανά έτος λειτουργική ενίσχυση
Πηγές του ΥΠΕΝ δηλώνουν ικανοποιημένες με το ύψος των προσφορών, με δεδομένο μάλιστα ότι τα έργα θα λάβουν χαμηλότερη επενδυτική ενίσχυση