Ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Νορβηγία το 2022 ξεπέρασε τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ανέτρεψε τους επί δεκαετίες ενεργειακούς δεσμούς και εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη.
«Ανησυχώ για την εξάρτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο εξαρτημένη από το νορβηγικό αέριο», δήλωσε ο Lars Christian Aamodt, επικεφαλής της Αρχής Εθνικής Ασφάλειας, σε συνέντευξή του.
«Μόλις αυξηθεί η εξάρτηση, θα αυξηθεί και η απειλή και ο κίνδυνος», είπε, μιλώντας αφού οι τρεις υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας παρουσίασαν τις αντίστοιχες ετήσιες αξιολογήσεις απειλών.
Το πρακτορείο Aamodt ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή εξάρτηση από το νορβηγικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή διαταράξουν την αγορά πετρελαίου.
Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας θα μπορούσαν να πληγούν από «ατυχήματα, σωματικές δολιοφθορές και καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας (E-service) σε έκθεσή της.
Πρόγραμμα επιτήρησης
Η ρωσική επιτήρηση και χαρτογράφηση της νορβηγικής υποδομής συνεχίζεται ως «συνήθεις», δήλωσε στο Reuters ο ναύαρχος Nils Andreas Stensoenes, διευθυντής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.
«Συνεχίζουν το πρόγραμμα επιτήρησης και αυτό επηρεάζεται πολύ, πολύ λίγο από τον πόλεμο (στην Ουκρανία)», πρόσθεσε.
Ένα περιστατικό τον περασμένο Οκτώβριο στη Βαλτική Θάλασσα, όταν ένας υποβρύχιος αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία υπέστησαν ζημιές, ήταν μια ένδειξη για τον κίνδυνο δολιοφθοράς, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας ασφαλείας.
"Έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς, επίσης στη Νορβηγία", δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του PST Beate Gangaas.
Η φινλανδική αστυνομία κατονόμασε το κινεζικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων NewNew Polar Bear ως κύριο ύποπτο, λέγοντας ότι η άγκυρά του σύρθηκε στον πυθμένα της θάλασσας. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν ήταν ατύχημα ή σκόπιμη πράξη.
Δύο ακόμη καλώδια, ένα που συνδέει τη Σουηδία και την Εσθονία και ένα ρωσικό, υπέστησαν επίσης ζημιές εκείνη την περίοδο.
www.worldenergynews.gr