Σήμα κινδύνου και για την υιοθέτηση ενιαίων τιμολογίων
Η αύξηση των τελών που εγκρίθηκε με απόφαση της ΡΑΑΕΥ στις 24 Ιανουαρίου, έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας η οποία με επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς την ΡΑΑΕΥ ζητεί την αναστολή της απόφασης.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΑΕΥ για το ίδιο θέμα, καθώς ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της συζήτησης από την ολομέλεια της Αρχής, τόσο της αύξησης του WAAC που διεκδίκησε και πήρε η ΔΕΔΑ, όσο και της πρότασης του Διαχειριστή για την υιοθέτηση ενιαίων τιμολογίων σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΔΑ, έχει απορροφήσει τις δύο άλλες θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ Αττικής) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρίας που υλοποιεί ο νέος μέτοχος δηλαδή η Ιtalgas, μετά την εξαγορά της.
Έντονη αντίδραση
Η ΕΒΙΚΕΝ με την επιστολή της τον περασμένο Δεκέμβριο την οποία υπενθυμίζει, σημείωνε ότι τα τέλη χρήσης δικτύου για τις βιομηχανίες στις περιοχές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, ήταν έως και 5 φορές χαμηλότερα σε σχέση με τα τέλη που πλήρωναν οι βιομηχανίες των υπολοίπων περιοχών της χώρας και ότι αυτό «δεν αποτελεί επαρκή αιτιολογία για αύξηση των τελών, αλλά αντιθέτως υποδηλώνει τη δυνατότητα να μειωθούν τα ήδη πολύ υψηλά τέλη για τις βιομηχανίες και στις υπόλοιπες περιοχές».
Πάντως η ΡΑΑΕΥ με απόφαση της στο τέλος Ιανουαρίου ενέκρινε αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου φυσικού αερίου για μεν τις βιομηχανίες στις περιοχές Θεσσαλίας έως και 64%, για δε την περιοχή Θεσσαλονίκης έως και κατά 31% και μάλιστα χωρίς ανάλογες μειώσεις στα ήδη πολύ υψηλά βιομηχανικά τιμολόγια των υπόλοιπων περιοχών.
Συγκεκριμένα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αυξάνεται κατά 31% ο συντελεστής δυναμικότητας και κατά 56% ο συντελεστής ενέργειας ενώ για την Θεσσαλία ο συντελεστής δυναμικότητας αυξάνεται κατά 64% και ο συντελεστής ενέργειας κατά 61%.
Οι αυξήσεις μάλιστα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η ΡΑΑΕΥ έκανε πλήρως αποδεκτό το αίτημα της ΔΕΔΑ για ενιαίο τιμολόγιο και δεν υιοθετούσε τη λογική της σταδιακής μετάβασης σε ενιαίες χρεώσεις. Πάντως η αναπροσαρμογή των τιμολογίων έφερε σημαντικά μικρότερες μειώσεις στα τέλη δικτύου σε Αττική (-6% συντελεστής δυναμικότητας και -37% συντελεστής ενέργειας), Στερεά Ελλάδα (-7% και -5% αντίστοιχα) και μεγαλύτερες στην Πελοπόννησο (-45% και -20%), περιοχή όμως που δεν συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Η αναπροσαρμογή των τιμολογίων στηρίχθηκε στον συμψηφισμό της υπερανάκτησης εσόδων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με τις υποανακτήσεις προηγούμενων περιόδων του δικτύου της ΔΕΔΑ (προ συγχωνεύσεως).
Αίτημα για επανεξέταση
Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία με επιστολή της προς τη ΡΑΑΕΥ ζητάει την επανεξέτασή της, επισημαίνοντας ότι στις περιοχές Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης βρίσκονται εγκατεστημένες οι μεγάλες χαλυβουργίες της χώρας, η παραγωγή των οποίων έχει συρρικνωθεί σημαντικά το τελευταίο έτος.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ η οποία αποστέλλεται στον αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ αρμόδιο για θέματα ενέργειας Δημήτρη Φούρλαρη και στον γενικό γραμματέα Ενέργειας Αριστοτέλη Αιβαλιώτη, «η απόφαση της Αρχής στην ουσία υιοθετεί αβίαστα την πρόταση του Διαχειριστή για σταδιακή εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις περιοχές, ανατρέποντας το σημερινό καθεστώς που ισχύει εδώ και πλέον των δέκα ετών και επιβαρύνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη ευαίσθητους βιομηχανικούς κλάδους, όπως οι χαλυβουργίες».
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ «η λογική του ενιαίου τιμολογίου αποτελεί το πρόσχημα της αύξησης των εσόδων του Διαχειριστή που προχωρά σε κάποιες περιοχές, καθυστερημένα και σκόπιμα, σε λάθος επενδυτικά σχέδια, ενάντια στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη μετάβαση».
Ταυτόχρονα η ΔΕΔΑ αρνείται να εφαρμόσει εδώ και τρία έτη την απόφαση της ΡΑΑΕΥ για επιστροφή στις επιλέξιμες βιομηχανίες των ποσών για αντιστάθμιση της παράνομής επιβολής των 4 ευρώ/MWh ως τέλος διανομής στην περίοδο Αυγ 2015- Νοε 2016.
www.worldenergynews.gr