Ενέργεια

Αυστρία: Θέλει να τερματίσει την σύμβαση εισαγωγής φυσικού αερίου της OMV με την Gazprom

Αυστρία: Θέλει να τερματίσει την σύμβαση εισαγωγής φυσικού αερίου της OMV με την Gazprom

Το ρωσικό μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε νέο ρεκόρ 98% από 76% τον προηγούμενο μήνα

 

Αντιμέτωπη με πεισματικά υψηλές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Αυστρία επιδιώκει να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της μακροχρόνιας σύμβασης της ενεργειακής εταιρείας OMV για αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom, δήλωσε η υπουργό Ενέργειας της Αυστρίας τη Δευτέρα σύμφωνα με το Reuters.

Έχοντας από καιρό επιδιώξει να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη γειτονική Ρωσία, η Αυστρία προσπάθησε να τερματίσει την επί δεκαετίες εξάρτησή της από προσιτό ρωσικό αέριο αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, προσπαθώντας να βρει εναλλακτικούς παρόχους.

Ενώ πολιτικοί ηγέτες όπως η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler των Πρασίνων επανέλαβαν ότι η Μόσχα δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος, η εν μέρει κρατική εταιρεία πετρελαίου OMV κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom βάσει σύμβασης που ισχύει έως το 2040.
Σε συνέντευξη Τύπου η Gewessler δήλωσε ότι το ρωσικό μερίδιο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας πράγματι αυξήθηκε τον Δεκέμβριο σε νέο ρεκόρ 98% από 76% τον προηγούμενο μήνα, ακόμη και αν ο συνολικός όγκος των εισαγωγών μειώθηκε ελαφρά.

Διαφορποίηση εισαγωγών

«Η αγορά και οι ενεργειακές εταιρείες που αποτελούν μέρος της δεν εκπληρώνουν την ευθύνη τους να μειώσουν επαρκώς την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο», δήλωσε η Gewessler. «Η διαφοροποίηση των εισαγωγών μας φυσικού αερίου προχωρά πολύ αργά».
Η Gewessler ανέφερε ότι το υπουργείο της ανέθεσε στην οικονομική ομάδα σκέψης Wifo να εκπονήσει μια μελέτη μέχρι το καλοκαίρι σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του τερματισμού της σύμβασης και τους κινδύνους να παραμείνει εξαρτημένος από το ρωσικό αέριο.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έξοδο από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της OMV», είπε.

Το υπουργείο Ενέργειας σχεδίαζε επίσης να καταστήσει υποχρεωτικό για τις εταιρείες που πωλούν φυσικό αέριο στην Αυστρία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του ποσοστού του ρωσικού φυσικού αερίου στο μείγμα τους. Θα εξετάσει τη νομική βάση για μια τέτοια απόφαση , η οποία θα απαιτήσει πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο για να γίνει νόμος, σημείωσε .
Δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό ο εταίρος του συνασπισμού των αριστερών Πρασίνων, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελαρίου Karl Nehammer, ενεπλάκη στα σχέδια που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα. Μέχρι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης