Το ΣτΕ εγκρίνει την αδειοδότηση επιπλέον ανεμογεννητριών στην Εύβοια
Με τη βούλα του δικαστηρίου (ΣτΕ Ε΄ 159-165/2024) προχωράει η εγκατάσταση 51 ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Αφορoύν Δίρφη, Ξεροβούνι και Ευβοϊκό Όλυμπο για έργα των MOTOR OIL/ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η αδειοδότηση από το ΥΠΕΝ κρίθηκε νόμιμη σπό το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Παράλληλα, με δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε και η κατασκευή ενός ακόμα μεγάλου συγκροτήματος 32 ανεμογεννητριών των ΕΛΛΑΚΤΩΡ/EDPR στην Καρυστία, στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στην Καρυστία έχουν λάβει ακόμα ένα έργο της MOTOR OIL με 32 ανεμογεννήτριες στην περιοχή των Στύρων/Αγίων Αποστόλων και ένα έργο της EDPR με άλλες 28 ανεμογεννήτριες ανάμεσα στο Μαρμάρι και την Κάρυστο. Απρόσκοπτα προχωράει και η κατασκευή των 17 αιολικών σταθμών της ΤΕΡΝΑ με 101 ανεμογεννήτριες στην Όχη και τον Κάβο Ντόρο.
Η περίληψη των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ:
ΣτΕ Ε΄ 159-165/2024
Πρόεδρος: Μ. Γκορτζολίδου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Εισηγητής: Χρ. Παπανικολάου, Σύμβουλος της Επικρατείας
Νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικών πάρκων στην Κεντρική και Νότια Εύβοια
Με τις αποφάσεις 159-165/2024 του Δικαστηρίου απορρίφθηκαν αιτήσεις ακυρώσεως κατοίκων περιοχών της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. και περιβαλλοντικών σωματείων κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) συγκροτήματος τεσσάρων (4) αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας, εντός της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Διρφύων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, των ΔΕ Ερέτριας και Αμαρυνθίων του Δήμου Ερέτριας και των ΔΕ Κύμης και Κονίστρων του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και κατά της ΑΕΠΟ συγκροτήματος πέντε (5) ΑΣΠΗΕ και των συνοδών τους έργων σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας, εντός της ΔΕ Στυρέων του Δήμου Καρύστου, των ΔΕ Διστύων και Ταμυνέων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και των ΔΕ Αμαρυνθίων και Ερέτριας του Δήμου Ερέτριας.
Με τις αποφάσεις κρίθηκε ότι οι μελέτες των εν λόγω ΑΕΠΟ είναι πλήρεις και τεκμηριωμένες ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων, ότι, κατά την νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης, τα έργα δεν διαταράσσουν την ακεραιότητα προστατευόμενων περιοχών και τη συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 και ότι, συνεπώς, οι ΑΕΠΟ δεν εκδόθηκαν κατά παράβαση της εθνικής και κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κρίθηκε ακόμη ότι οι ΑΕΠΟ δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και της ειδικής νομοθεσίας για την αδειοδότηση των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, τέλος, ότι δεν έρχονται σε αντίθεση προς τις κατευθύνσεις του οικείου ειδικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού.
Πηγή: Prime News
Worldenergynews.gr