Ενέργεια

Βρετανοί επιστήμονες φέρνουν την πυρηνική σύντηξη ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα (CNN)

Βρετανοί επιστήμονες φέρνουν την πυρηνική σύντηξη ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα (CNN)
Οι ειδικοί εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να μπορέσουν να τιθασεύσουν αυτή την εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για ενεργειακούς σκοπούς
Σχετικά Άρθρα
Επιστήμονες και μηχανικοί από την Οξφόρδη έθεσαν το νέο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη (8/2), φέρνοντας την πλέον καθαρή πηγή ενέργειας ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας το Joint European Torus (JET) - ένα τεράστιο μηχάνημα σε σχήμα ντόνατ, γνωστό ως tokamak - οι επιστήμονες πέτυχαν το ρεκόρ των 69 megajoules ενέργειας σύντηξης για πέντε δευτερόλεπτα, χρησιμοποιώντας μόλις 0,2 milligramm καυσίμου.
Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί να σκεφτεί ότι αυτή η ποσότητα φτάνει για να τροφοδοτήσει περίπου 12.000 νοικοκυριά.

Η πυρηνική σύντηξη είναι η ίδια διαδικασία που τροφοδοτεί συνεχώς τον ήλιο και άλλους αστέρες και θεωρείται ευρέως από την επιστημονική κοινότητα ως το ιερό δισκοπότηρο της καθαρής ενέργειας.

Οι ειδικοί εργάζονται εδώ και δεκαετίες
για να μπορέσουν να τιθασεύσουν αυτή την εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία για ενεργειακούς σκοπούς, και στην περίπτωση που τα καταφέρουν, τότε η σύντηξη θα μπορούσε να παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, με κυριολεκτικά μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες λοιπόν, τροφοδότησαν το tokamak με δευτέριο και τρίτιο, τα οποία είναι παραλλαγές υδρογόνου που είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούν οι μελλοντικές εμπορικές μονάδες σύντηξης.
Για την παραγωγή ενέργειας σύντηξης, η ομάδα αύξησε τη θερμοκρασία στη μηχανή σε 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου - περίπου 10 φορές υψηλότερη από τον πυρήνα του ήλιου.
Αυτή η ακραία θερμότητα αναγκάζει το δευτέριο και το τρίτιο να αντιδράσουν μεταξύ τους και να σχηματίσουν ήλιο, μια διαδικασία που με τη σειρά της απελευθερώνει τεράστια ποσά θερμότητας.

Το tokamak είναι επενδεδυμένο με ισχυρούς μαγνήτες που συγκρατούν το πλάσμα.
Η θερμότητα στη συνέχεια αξιοποιείται και χρησιμοποιείται όπως φάνηκε προηγουμένως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πείραμα είναι το τελευταίο του είδους του για το JET, το οποίο είναι σε χρήση για περισσότερα από 40 χρόνια.

Πόσο θα καθυστερήσει η σύντηξη

Οι επιστήμονες που τρέχουν το πρόγραμμα βέβαια, έχουν επισημάνει το γεγονός ότι η πυρηνική σύντηξη είναι ένα στοίχημα το οποίο για να κερδηθεί ίσως απαιτηθούν πολλά χρόνια έρευνας και πειραμάτων και σίγουρα θα χρειαστεί πολλά χρόνια επίσης μέχρι να μπορεί να τεθεί για εμπορική χρήση.

Αυτό που ανησυχεί επίσης τους ειδικούς, είναι το γεγονός ότι όταν μπορέσει η ανθρωπότητα να θέσει σε εφαρμογή την σύντηξη, η κλιματική αλλαγή θα έχει περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.

Η επιστήμη του κλίματος δείχνει ότι ο κόσμος πρέπει να μειώσει σχεδόν στο μισό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη δεκαετία και να φτάσει σε μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050 για να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη από το να φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ταχεία εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης