Ενέργεια

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ινδία για νέες επενδύσεις η Saudi Aramco

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ινδία για νέες επενδύσεις η Saudi Aramco
Η Σαουδική Αραβία αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από την υπάρχουσα δυναμικότητά της
Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco βρίσκεται σε αναζήτηση νέων επενδύσεων, καθώς όπως ανακοίνωσε ανώτερο στέλεχός της, διεξάγονται ήδη συζητήσεις με ινδικές εταιρείες.

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε σύντομα κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με επενδύσεις σε ινδικές εταιρείες», δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια της India Energy Week στη Γκόα χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο Faisal Faqeer, ανώτερος αντιπρόεδρος της Saudi Aramco, υπεύθυνος για την ανάπτυξη χημικών προϊόντων.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ έχει πολλαπλασιάσει τις επενδύσεις του στη διύλιση και τα πετροχημικά σε όλη την Ασία για να εξασφαλίσει νέες αγορές για το αργό του, θεωρώντας την ανάπτυξη των χημικών προϊόντων κομβική για τη στρατηγική επέκτασης της παραγωγής της Saudi Aramco.

Το 2018, η Saudi Aramco και η Dhabi National Oil Company (ADNOC) προσχώρησαν σε κοινοπραξία για τη δημιουργία ενός παράκτιου διυλιστηρίου και πετροχημικού εργοστασίου που παρήγαγε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στη δυτική Μαχαράστρα, αλλά το έργο ήρθε αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις.

Μειωμένη η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία αντλεί περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πολύ κάτω από την υπάρχουσα δυναμικότητά της, περίπου 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αφού μείωσε την παραγωγή της στο πλαίσιο συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του πέρυσι.

Από την άλλη η Ινδία, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ήθελε να συμμετάσχει και η Aramco στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου (SPR) για να ενισχύσει τους δεσμούς με τον βασικό προμηθευτή πετρελαίου της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης