Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

To 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ζητά η ΕΒΙΚΕΝ - Γιατί η βιομηχανία είναι ριγμένη στην αντιστάθμιση

To 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ζητά η ΕΒΙΚΕΝ - Γιατί η βιομηχανία είναι ριγμένη στην αντιστάθμιση
Για το 2023 παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό που θα αφορά την αντιστάθμιση θα είναι 17%
Σταθερό ποσοστό, της τάξης του 25%, επί των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, θα πρέπει σύμφωνα με την ενεργοβόρο βιομηχανία να διατίθεται από το 2024 και μετά, για την κάλυψη των κονδυλίων που αφορούν το μέτρο της αντιστάθμισης.
Το αίτημα τίθεται με επιστολή της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας , ΕΒΙΚΕΝ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, καθώς το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, που διατέθηκε στη βιομηχανία για την αντιστάθμιση τα προηγούμενα χρόνια, υπολειπόταν σημαντικά σε σχέση με το ποσό που εδικαιούτο η βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιστάθμιση είναι μέτρο επιδότησης του κόστους ενέργειας της βιομηχανίας, το οποίο βασίζεται σε Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αποτροπή της διαρροής άνθρακα (carbon leakage), δηλαδή της μεταφοράς της παραγωγής σε χώρες με χαλαρότερο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων.
Όπως τονίζεται στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, που δεν είναι η πρώτη για το συγκεκριμένο θέμα προς τον κ. Σκυλακάκη, «η εξέταση κατά περίπτωση και μάλιστα μετά τη λήξη του έτους και τελικά η μη διάθεση των αναγκαίων ποσών για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού της αντιστάθμισης μειώνει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιλέξιμων προς επιδότηση βιομηχανιών και ανατρέπει τα οικονομικά αποτελέσματα τους».

Μόλις 170 εκατ το 2022

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ τα έσοδα από την αντιστάθμιση αντιπροσωπεύουν έως και το 30% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών δείχνει ότι τελικώς οι επιχειρήσεις λαμβάνουν πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που τελικά διατέθηκε για την αντιστάθμιση το 2022 διαμορφώθηκε σε 170 εκ ευρώ, ενώ απαιτούνταν 190 εκ ευρώ.

Όσο δε για το 2023 παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την κατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν, ότι το ποσοστό που θα αφορά την αντιστάθμιση θα είναι 17% έναντι 11% που ίσχυε το 2022. Ωστόσο φαίνεται, ότι ούτε το ποσοστό αυτό είναι επαρκές αφού το σύνολο των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων για το 2023 υπολογίζονται σε 1,5 δις ευρώ, ενώ το ποσό που απαιτείται για την αντιστάθμιση ανέρχεται σε 300εκ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία τελικώς θα λάβει περίπου 50-60 εκα ευρώ λιγότερα από αυτά που δικαιούται και η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί, ότι το ποσοστό που θα έπρεπε να διατεθεί για την αντιστάθμιση για τη κάλυψη του συνόλου των αναγκών της βιομηχανίας θα έπρεπε να είναι στο 20% και όχι στο 17% όπως σχεδιάζει ο κ. Σκυλακάκης, ώστε να είναι διαθέσιμα και τα 300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της αντιστάθμισης.

Αυξημένες οι ανάγκες για την συνέχεια

Όσο δε για το 2024 εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν επίσης 300 εκ ευρώ και ως εκ τούτου η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της σημειώνει ότι «θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διασφάλισης σε προτεραιότητα, των αναγκαίων ποσών για τα έτη 2023 και 2024».
Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για την ΕΒΙΚΕΝ είναι το γεγονός ότι από την αρχή του 2024 παρατηρείται μείωση των τιμών των δικαιωμάτων CO2. Έτσι εάν η τάση αυτή διατηρηθεί για όλο το 2024 θα υπάρξει μείωση των εσόδων από τις δημοπρασίες του 2024, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό επί των εσόδων που απαιτούνται για την Αντιστάθμιση του 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Ταυτόχρονα όμως, το ποσό που θα απαιτηθεί για την Αντιστάθμιση του 2025 θα είναι μειωμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, οπότε και πάλι θα υπάρχει ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το απαιτούμενο ποσοστό επί των εσόδων από τις δημοπρασίες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να θεσπιστεί σταθερός κανόνας για τον προσδιορισμό των διαθέσιμων κονδυλίων που θα είναι η διάθεση του 25% των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων και ο οποίος θα αποδεικνύει την πολιτική βούληση για τη στήριξη των βιομηχανιών έντασης ενέργειας κατά προτεραιότητα και μονίμως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης