Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Θα επεκταθεί και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Μητσοτάκης: Θα επεκταθεί και το 2024 η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο έρχεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Αλέξη Χαρίτση λέγοντας ότι:

«Δεν σύρθηκε στην κυβέρνηση στην Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησής σας για να απαντήσουμε στα φλέγοντα ζητήματα από την κακοκαιρία Daniel.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024, 82 εκατομμύρια ακόμα».

«Είναι η τρίτη φορά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί η Θεσσαλία από τα φυσικά γεγονότα λέγοντας πως «μιλάμε για μια κατάσταση που ήταν απολύτως πρωτόγνωρη»


Προτεραιότητας της κυβέρνησης
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δύο είναι οι προτεραιότητας της κυβέρνησης.

Πρώτον να στηρίξουμε τους Θεσσαλούς και δεύτερον να μπορέσουμε να ανακατασκευάσουμε με σύγχρονο τρόπο εκείνες τις υποδομές που διέλυσε η ορμή του νερού. Όπως είπε αυτό απαιτεί χρόνο αλλά και χρήματα με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 3,3 δισ. σε βάθος 4ετιας, ενώ ήδη έχουν κινητοποιηθεί πόροι που έχουν ξεπεράσει τα 1 δισ. ευρώ.

«Τα αντικειμενικά εμπόδια είναι πολλά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι αποζημιώσεις έχουν και αυτές τις δικές τους ιδιαιτερότητες και μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την αρωγή της κυβέρνησης μέχρι σήμερα στους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής 148 εκατ. σε 43.000 αγρότες και επιχειρήσεις, άλλα 20 εκατ. έχουν δοθεί ως προκαταβολές σε επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 2.999 αιτήσεις επιδοτήσεις ενοικίου, ανέφερε και όπως είπε «πιέζω τις υπηρεσίες να κινηθούν πιο γρήγορα».

Αναφερόμενος στα σχολεία των περιοχών που επλήγησαν από τον Daniel ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι την έναρξη της ερχόμενης σχολικής χρονιάς με δωρεά των εφοπλιστών.

«Θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την θεομηνία του Ντάνιελ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο νέος φορέας διαχείρισης υδάτων «θα ταράξει τα νερά της στασιμότητας» τονίζοντας ότι «κάποιοι θα ξεβολευτούν αλλά είναι μια σωστή μεταρρυθμιστική».

πρωτοβουλία. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδοθεί το πόρισμα για την ανάταξη της περιοχής.

 

Συμπεράσματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε σε 3 συμπεράσματα.

Όπως είπε « βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή θεομηνία που απαίτησε από την πολιτεία να κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς. Θα μπορούσαμε να πάμε ακόμα καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποτιμηθεί η έκταση του φαινομένου και η συνθετότατά του. Παράλληλα δρομολογήθηκαν λύσεις για την κλιματική κρίση και τρίτον απαιτείται διαρκή παρακολούθηση και έλεγχος».

«Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή.

Από την περιφέρεια για την πλήρη καταβολή της αρωγής έοχυν καταβάλει 1 στους 7 αγρότες. Πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται» είπε.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την άλλη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι στιγμής 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2023. 

Επίσης, ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και αποκατάστασης στάβλων που καταστράφηκαν ώστε να είναι σύγχρονοι και φιλικοί προς το περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης