Ενέργεια

Μυτιληναίος: Από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ εγκρίνεται η απόκτηση της ΕΦΑ Ενεργειακή

Μυτιληναίος: Από την ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ εγκρίνεται η απόκτηση της ΕΦΑ Ενεργειακή

 Στην Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ η απόκτηση της «ΕΦΑ Ενεργειακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου»

 

Από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) περνά αύριο για έγκριση η απόκτηση από τη «Μυτιληναίος», του συνόλου των μετοχών της «ΕΦΑ Ενεργειακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου». Η πώληση είχε πάρει τον Δεκέμβριο και το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στους σκοπούς της ΕΦΑ Ενεργειακή περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η προμήθεια φυσικού αερίου, το εμπόριο υγρών και αερίων καυσίμων, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και εκμετάλλευση πρατηρίων, ωστόσο δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά λιανικής προμήθειας φυσικού αερίου σε τελικούς καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Γενικότερα, το 2023, η «Μυτιληναίος» συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, μέσω μιας σειράς εξαγορών που, εκτός από την ΕΦΑ Ενεργειακή, περιλαμβάνουν τις εταιρείες Watt & Volt, Unison και Volterra (τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού). Οι συγκεκριμένες εξαγορές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την καθετοποίηση στη λιανική αγορά προμήθειας φυσικού αερίου και ενέργειας.
Ως εκ τούτου, η «Μυτιληναίος» εκπροσωπεί πλέον 525.000 μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού το Δεκέμβριο του 2023 ξεπέρασε το 13,5% (βάσει του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας).

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, η εταιρεία στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος η οποία μετρά πλέον περισσότερο από έναν μήνα, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία. Έχοντας αξιοποιήσει την καθετοποίηση της λειτουργίας της εταιρείας στον Κλάδο Ενέργειας, η «Μυτιληναίος» εδραιώνεται ως ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενέργειας.

Ενισχύεται η διεθνοποίηση

Ταυτόχρονα, πέραν της ελληνικής αγοράς, έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της συνολικής διεθνοποίησής της εταιρείας. Έχοντας δεσμεύσει τις περισσότερες χρονοθυρίδες εκφόρτωσης και αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας για τα επόμενα έτη, και αυξάνοντας σταθερά τους όγκους που εμπορεύεται, σταδιακά εδραιώνεται στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας ανταγωνιστικές τιμές στην προμήθεια φυσικού αερίου, με το όφελος να διαχέεται, μέσω του συνεργατικού μοντέλου της Εταιρείας, σε όλες τις δομές του ομίλου.

Παράλληλα, επιταχύνεται και η διείσδυση σε ξένες αγορές στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Βόρειας Αμερικής (το 2023 προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιό της φωτοβολταϊκά έργα δυναμικότητας 1,4 GW στην Αλμπέρτα του Καναδά με 2 TWh παραγωγής ετησίως).
Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου και εν λειτουργία παγκόσμιου χαρτοφυλακίου της M Renewables, επεκτείνεται στις πέντε ηπείρους και πλέον φτάνει περίπου τα 4,9 GW, ενώ συμπεριλαμβάνοντας και μία σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 9 GW, το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της προσεγγίζει τα 14 GW, μία συνολική αύξηση περίπου 5 GW έργων σε σχέση με τις αρχές του 2023.

Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ

Η παραγωγή ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 845 MW στο τέλος του 2023 ανήλθε σε 1.112 GWhs. Από αυτές, οι 596 GWhs παρήχθησαν από ΑΠΕ εντός Ελλάδος και οι υπόλοιπες 516 GWhs από ΑΠΕ του εξωτερικού.
Εκτός από τον Κλάδο Ενέργειας, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ καθιστά πλέον την «Μυτιληναίος» ως το μεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης