Θεωρούν ότι χωρίς ταχεία βοήθεια η ΕΕ κινδύνευε να χάσει πάνω από το ήμισυ της λειτουργικής παραγωγικής της ικανότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών
Πολλοί Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών έχουν ανακοινώσει σχέδια για κλείσιμο εργοστασίων τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενοι την πίεση από μια πληθώρα εισαγωγών και την υπερπροσφορά εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ που έχουν συσσωρευτεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες και πίεσαν τις τιμές.
Σε επιστολή προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), η βιομηχανική ομάδα του European Solar Manufacturing Council (ESMC) προειδοποίησε ότι χωρίς ταχεία βοήθεια, η ΕΕ κινδύνευε να χάσει περισσότερο από το ήμισυ της λειτουργικής παραγωγικής της ικανότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων εντός εβδομάδων.
«Τις επόμενες 4-8 εβδομάδες, οι μεγάλοι παραγωγοί φωτοβολταϊκών μονάδων της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές τους είναι έτοιμοι να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής εκτός εάν εφαρμοστούν εγκαίρως σημαντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε η επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου.
Τι ακριβώς ζήτησε η ESMC από την ΕΕ
Η ESMC ζήτησε από την ΕΕ να δρομολογήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την εξαγορά πλεονάζοντος αποθέματος ηλιακών μονάδων της ΕΕ για τη μείωση της υπερπροσφοράς και την αλλαγή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για την ενίσχυση της κρατικής υποστήριξης προς τους τοπικούς παραγωγούς ηλιακής ενέργειας.
Εάν αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα μέτρα «διασφάλισης» που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δασμούς και ποσοστώσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών, ανέφερε η επιστολή.
Ευρώπη: Επέκταση 56 GW στην ηλιακή ενέργεια
Η Ευρώπη επεκτείνει ραγδαία την ηλιακή ενέργεια, εγκαθιστώντας πέρυσι νέα ισχύ 56 GW.
Όμως, ενώ αυτή η γρήγορη ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα εξαρτήματα από την Κίνα, ωθώντας ορισμένες άλλες βιομηχανικές ομάδες να αντιταχθούν σε δασμούς που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό από την Κίνα και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας.
Η ελβετική Meyer Burger είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που δυσκολεύονται, ανακοινώνοντας αυτόν τον μήνα σχέδια να κλείσει το ζημιογόνο εργοστάσιο παραγωγής της στη Γερμανία, εκτός εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει την υποσχεθείσα χρηματοδότηση.
www.worldenergynews.gr