Η Ιταλία ενισχύει τη συνολική ενεργειακή της ασφάλεια αυξάνοντας σημαντικά τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση και στις συμβατικές υποδομές υδρογονανθράκων.
Σύμφωνα με το oilprice.com, στόχος της μεσογειακής χώρας είναι να γίνει ένας από τους κύριους κόμβους ΑΠΕ για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα
Μέχρι το 2027, ο ιταλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου SNAM θα επενδύσει περίπου 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ενεργειακή του μετάβαση, καλύπτοντας τις μεταφορές, την υποδομή υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αποθήκευση.
Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 15% σε σχέση με το προηγούμενο στρατηγικό της σχέδιο (2026), με πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της συνολικής ευελιξίας του ενεργειακού της συστήματος.
Η κατανομή των χρημάτων
Σύμφωνα με την SNAM (ιταλική εταιρεία ενεργειακής υποδομής),
7,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα στοχεύουν στις μεταφορές, που περιλαμβάνουν την αντικατάσταση ή την ανακαίνιση 900 χιλιομέτρων αγωγών, τη δημιουργία συνδέσεων με μονάδες βιομεθανίου και πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) και την κατασκευή σταθμών συμπίεσης.
Επιπλέον, 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση ή την αναβάθμιση των χώρων αποθήκευσης και
1,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για υποδομές LNG.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία αναμένει να επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσπάθειες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της θέσης σε λειτουργία μονάδων βιομεθανίου, της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, του υδρογόνου και της ενεργειακής απόδοσης.
Ο Ιταλός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου επανέλαβε ότι σημαντικό μέρος των επενδύσεων θα διατεθεί στην Αδριατική Γραμμή για ένα νέο αγωγό που στοχεύει στην αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φυσικού αερίου από τη νότια Ιταλία σε βιομηχανικά κέντρα στο βορρά.
Η κύρια πηγή φυσικού αερίου στο νότο είναι το φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Αλγερίας, και πιθανές νέες ροές από την Αίγυπτο.
Η εγκατάσταση του νέου αγωγού θα είναι επίσης μέρος του δικτύου έτοιμου υδρογόνου της SNAM, γνωστό ως SoutH2, με την κύρια παροχή να αναμένεται από τη Βόρεια Αφρική ή ενδεχομένως τη ΜΕΝΑ.
Στόχοι και σχέδια της Ιταλίας
Η Ιταλία στοχεύει να γίνει μακροπρόθεσμα ένας από τους κύριους κόμβους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ευρώπη.
Εκτός από την ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εκτεταμένες επιλογές LNG, ο διαχειριστής του δικτύου συνεργάζεται με την ιταλική μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI για τη δημιουργία ενός κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην ανοικτή θάλασσα της Ραβέννα.
Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση της SNAM να επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2050.
Η εταιρεία θα επενδύσει επίσης σε επιχειρήσεις μετάβασης στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου ενός κόμβου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου.
Ο Στέφανο Βενιέ (Διευθύνων Σύμβουλος της SNAM), τόνισε ότι η επένδυση των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ανάπτυξη μιας όλο και πιο ευέλικτης υποδομής που θα συνδέεται με την ιταλική οδό ουδετερότητας άνθρακα. Ο φορέας εκμετάλλευσης αναμένει μέση ετήσια αύξηση 7,4% για τα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη την περίοδο 2024-2027, σε σύγκριση με 7% στο προηγούμενο σχέδιό του (2026).
Το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα προβλέπεται να αυξάνεται κατά 4% περίπου κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, από 3% στην προηγούμενη στρατηγική.
Το καθαρό χρέος αναμένεται να φτάσει τα 19 δισ. ευρώ έως το 2027, με το μέσο κόστος του χρέους να προβλέπεται να ανέλθει στο 2,6%.
Ο Βενιέ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση πιθανών ζητημάτων ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία.
Ενόψει ενός προκλητικού και ασταθούς παγκόσμιου ενεργειακού πλαισίου, η επένδυση της SNAM στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, διασφαλίζοντας διαφοροποιημένους και βιώσιμους εφοδιασμούς μακροπρόθεσμα και υποστηρίζοντας τη μεταβατική πορεία, συμπεριλαμβανομένων έργων που θεωρούνται στρατηγικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καθυστερήσεις σε ορισμένες αποστολές LNG στην Ευρώπη λόγω των Χούθι
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ιταλία έχουν ενταθεί πρόσφατα λόγω της αυξανόμενης ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και γύρω από την περιοχή Μπαμπ Αλ Μαντάμπ.
Το Κατάρ (2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο), έχει ήδη ανακοινώσει καθυστερήσεις σε ορισμένες αποστολές στην Ευρώπη λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού. Η Ντόχα αναδιαρθρώνει τις παγκόσμιες ροές εφοδιασμού της, με τις καθυστερήσεις και τις εκτροπές να αναμένεται να συνεχιστούν.
Η QatarEnergy έχει επίσημα εκτρέψει 6 αποστολές LNG στην Ευρώπη από τις 15 Ιανουαρίου.
Για την Ιταλία η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς η QatarEnergy ανέφερε ότι το προγραμματισμένο φορτίο LNG για τις αρχές Φεβρουαρίου στον τερματικό σταθμό της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας Edison στην Αδριατική πρόκειται να φτάσει στο λιμάνι αργότερα το Φεβρουάριος.
Σε απάντηση, η Edison Italy επιβεβαίωσε ότι μια αποστολή LNG που είχε προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου δεν θα παραδοθεί.
Ο ιταλικός ενεργειακός εφοδιασμός βρίσκεται επίσης υπό την πίεση της συνεχιζόμενης αστάθειας στο εσωτερικό της Λιβύης, ενώ η πίεση ασκείται για το δυναμικό LNG της Αιγύπτου.
Η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας δεν θα μπορούσε μόνο να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, ενώ η εσωτερική ασφάλεια και η αστάθεια της Αιγύπτου απειλούν επίσης.
www.worldenergynews.gr