Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών μετά τις δολοφονίες 3 Αμερικάνων στρατιωτικών στην Ιορδανία

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών μετά τις δολοφονίες 3 Αμερικάνων στρατιωτικών στην Ιορδανία
Πλησίασε τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση της φονικής επίθεσης

Οι τιμές του αργού πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα με άνοδο μετά την επίθεση με drone στην Ιορδανία που σκότωσε 3 στρατιωτικούς των ΗΠΑ.


Η συγκεκριμένη είδηση προστίθεται στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με συνέπεια να ωθήσουν το αργό Brent πολύ πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι (το σημείο αναφοράς αγγίζει τα 84 δολάρια στην Ασία).

Το West Texas Intermediate (όρος που αναφέρεται συνήθως στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης WTI Crude Oil το οποίο διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.  Χρησιμοποιείται επίσης για να αναφέρεται στην τιμή άμεσης παράδοσης, στη μελλοντική τιμή ή στην εκτιμώμενη τιμή για αυτό το πετρέλαιο) πλησίασε τα 80 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση της φονικής επίθεσης που οδήγησε πολλούς να προετοιμαστούν για περαιτέρω κλιμάκωση στην τελευταία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Πιστεύουμε ότι ο θάνατος 3 μελών του αμερικανικού στρατού σήμερα στην Ιορδανία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και δημιουργεί ένα φάσμα πιο ουσιαστικής εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο», έγραψε η Helima Croft της RBC Capital Markets.

«Φαίνεται ότι ακόμη και με την όποια άμβλυνση βλέπουμε στη ζήτηση, η γεωπολιτική διαμορφώνεται έτσι ώστε οι τιμές του πετρελαίου να έχουν περισσότερο ανοδικό κίνδυνο», δήλωσε στο Bloomberg ο Vishnu Varathan (επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Bank Asia).


Η
Vandana Hari της Vanda Insights, από την άλλη πλευρά, σημείωσε ότι η άνοδος της τιμής θα μπορούσε να ήταν πιο ουσιαστική:

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν έχουμε δει το Brent να εκτοξεύεται στα 90 δολάρια ή υψηλότερα;

Θα χρειαστεί να υπάρξει άμεσο πλήγμα σε ένα φορτίο πετρελαίου στη Μέση Ανατολή ή σε υποδομή παραγωγής πετρελαίου για να εκτοξευθούν οι τιμές είπε στο Bloomberg».

«Με τα πετρελαιοφόρα που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να απειλούνται τώρα από επίθεση, η αγορά είναι πιθανό να ανατιμήσει τον κίνδυνο διαταραχών», ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμα που επικαλείται το Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης