Επικαιρότητα

Η συμφωνία των Χανίων και η ρήτρα για τα τουρκικά F-16

Η συμφωνία των Χανίων και η ρήτρα για τα τουρκικά F-16
Το παρασκήνιο που οδήγησε στις εγγυήσεις Μπλίνκεν υπέρ της Ελλάδας

Tη δέσμευση ότι το ξεκλείδωμα της συμφωνίας για τα τουρκικά F-16 θα συνοδεύεται από τον όρο της μη χρήσης τους σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει αποσπάσει από την Ουάσιγκτον η Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρασκήνιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, αναμενόταν να αποστείλει επιστολή προς τους προέδρους και αντιπροέδρους της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής (Four Corners), στην οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι η Τουρκία έχει δεσμευθεί πως τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Διπλωματική πηγή υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε αυτή τη φόρμουλα και όχι τη συμπερίληψη αυτών των διαβεβαιώσεων στην επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό. «Τέτοιες γενικές διατυπώσεις σε μια επιστολή προς την Αθήνα δεν έχουν ιδιαίτερο βάρος», υπογράμμιζε η ίδια πηγή, τονίζοντας πως «οι διαβεβαιώσεις Μπλίνκεν στις πανίσχυρες επιτροπές του Κογκρέσου έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, γιατί δίνει το έρεισμα σε αυτές να σταματήσουν τη διαδικασία αναβάθμισης ή πώλησης των F-16 οποιαδήποτε στιγμή εκδηλωθεί τουρκική επιθετικότητα έναντι της Ελλάδος. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο της διακοπής του προγράμματος πώλησης των F-35 στην Τουρκία, για λόγους που δεν σχετίζονταν με την Ελλάδα».

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης