Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

ΒΕΤΑ: Απογείωση ενδιαφέροντος - Η τεχνική εικόνα του ΧΑ

ΒΕΤΑ: Απογείωση ενδιαφέροντος - Η τεχνική εικόνα του ΧΑ
Ο MACD παραμένει "αναποφάσιστος" έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της αγοράς
Σχετικά Άρθρα

Πλούσια σε περιεχόμενο και υλικό αξιολόγησης που τροφοδότησε με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον την κίνηση προς τα νέα υψηλά 10ετίας ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Εκτός από τις νέες πληροφορίες προς αξιολόγηση και παρά την ένταση των γεγονότων η ροή νέων και γεγονότων βαδίζει εντός προγράμματος:

Η Autohellas ολοκλήρωσε την προσφορά των ομολόγων με υπερκάλυψη, το ίδιο έγινε για τα ομόλογα της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας, το placement των μετοχών της ΓΕΚ ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε η διάθεση των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Όλα αυτά έχουν συμβεί μέσα σε 18 συνεδριάσεις, χρόνος ιδιαίτερα πυκνός σε εξελίξεις που δείχνει πλέον την βελτίωση της δυναμικής της Ελληνικής Αγοράς.

Υποστηρικτικές είναι και οι αναγνώσεις από τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων (Jumbo, Μυτιληναίος, επιχειρ. πλάνο ΔΕΗ) που δίνουν νέα ισχυρά εναύσματα ενδιαφέροντος τα οποία έχουν αντίκρισμα και στο ταμπλό. Πλέον αποτιμάται ότι οι αρχικά απαιτητικές εκτιμήσεις κερδοφορίας για το 2023 αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους δίνοντας τον απαραίτητο βαθμό αξιοπιστίας στην προοπτική της τρέχουσας χρονιάς. Παράλληλα τα μερίσματα των 3,2 δις ευρώ που θα μοιραστούν σε λιγότερο από έξι μήνες λειτουργούν ως ανάχωμα σε ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια θεσμικού προφίλ.

Η διάθεση μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το επόμενο ορόσημο της Αγοράς. Ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Είναι πρακτικά η πρώτη Δημόσι Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δις ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται στο ΧΑ μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στο ΧΑ από τον Νοέμβριο του 2007. Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας.

Τεχνικά, παρά την συνεχή καταγραφή υψηλών 10ετίας ο Γενικός Δείκτης δείχνει να «δυσκολεύεται» να πατήσει γερά και να βγάλει δυναμική στην άνοδο. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η προτεραιότητα των αγοραστών είναι η απορρόφηση της βραχυπρόθεσμης προσφοράς και η δημιουργία βάσης από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη ανοδική διαφυγή. Οι ταλαντωτές βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις από τα υψηλά τους στην αρχή του έτους.

Ο MACD παραμένει "αναποφάσιστος" έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της αγοράς. Θα αναμέναμε τις τάσεις συσσώρευσης να διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα με την αγορά να διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά.
Κομβικής σημασίας η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό καθώς το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης η FED ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το δολάριο αλλά κυρίως την προοπτική για το που θα κινηθεί το κόστος χρήματος στην συνέχεια της χρονιάς.

Σημαντικές ανακοινώσεις θα έχουμε την ίδια ημέρα και για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στην Γερμανία (εκτίμηση 3,0% από 3,7%) ενώ την Παρασκευή στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί η ανεργία για το μήνα Ιανουάριο.
Στο εσωτερικό η ειδησεογραφία κυριαρχείται από την Δημόσια Προσφορά μετοχών του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Κατά τα λοιπά χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 6 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται από την Δευτέρα η μετοχή των Ευρωσυμβούλων ενώ τέλος την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ.

Capture_12.JPG



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης