Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

CleanTechnica: Τα άλματα καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ για το 2024

CleanTechnica: Τα άλματα καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ για το 2024

Αισιόδοξες προβλέψεις για το έτος που διανύουμε όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση

Το 2023 ήταν χρονιά προόδου όσον αφορά τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια των ΗΠΑ.

Στη διάρκειά του σημειώθηκαν ρεκόρ εγκατεστημένων ποσοτήτων ηλιακής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαντική πτώση στις εκπομπές άνθρακα από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ (πάνω από 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά οχήματα που πωλήθηκαν στη χώρα για πρώτη φορά), ισχυρή ανάπτυξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως και όχι μόνο.

Το 2024 δείχνει ότι θα είναι ακόμα καλύτερο.

Η ιστοσελίδα CleanTechnica κάνει μερικές προβλέψεις για το τι να περιμένουμε το τρέχον έτος.

 

Η αιολική ενέργεια θα έχει την καλύτερη χρονιά της

Η ηλιακή και η αιολική είναι κορυφαίες στην παραγωγή καθαρής ενέργειας εδώ και λίγο καιρό και το 2024 δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση.

Ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία στο τέλος του έτους από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) δείχνουν το εντυπωσιακό της ηλιακής ενέργειας το 2023, η EIA προβλέπει ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο καλό για τις ηλιακές εγκαταστάσεις, με αναμενόμενο 63% περισσότερο από τον απολογισμό του 2023.

Αυτή η ανάπτυξη θα αύξανε τη συνολική ηλιακή δυναμικότητα των ΗΠΑ κατά 30%.

Η EIA προβλέπει ότι η δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας (είναι ήδη η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη χώρα), θα αυξηθεί κατά 4,7%.

 

Ήλιος και άνεμος μαζί θα ξεπεράσουν τον άνθρακα

Με όλη αυτή τη νέα ικανότητα παραγωγής, οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ θα παράγουν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ, η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει 41% περισσότερο το 2024 σε σύγκριση με το 2023 και η αιολική ενέργεια 7% περισσότερο.

Για την αιολική ενέργεια, αυτό θα ήταν 2,5 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι παρήγαγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014 και θα αύξανε την παραγωγή της στο 11% της προμήθειας των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την ηλιακή ενέργεια, η δεκαετία θα την έχει φέρει από πολύ κάτω από το 1% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2014 σε 7,5% το 2024.

Όλα αυτά υποδεικνύουν μια οριακή στιγμή για τον ήλιο και τον άνεμο.

Η EIA αναμένει ότι η ηλιακή και η αιολική παραγωγή μαζί το 2024 θα ξεπεράσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα για τον πρώτο χρόνο».

Στην πραγματικότητα, ο ήλιος και ο άνεμος θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον άνθρακα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μικρή ηλιακή ενέργεια, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια μαζί θα μπορούσαν να παράγουν σχεδόν 30% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον άνθρακα φέτος.

 

Οι ΑΠΕ θα φτάσουν το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ

Η ανάπτυξη της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας υποδηλώνει επίσης ότι μια άλλη κρίσιμη στιγμή πλησιάζει για την ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις ΗΠΑ.

Ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή εξαρτάται τουλάχιστον όσο κάποιες άλλες ανανεώσιμες πηγές από τον καιρό (βροχόπτωση και χιονοπτώσεις), η EIA προβλέπει την παραγωγή πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο υδροηλεκτρικό μέσο όρο, μετά από λίγα χρόνια.

Υποδηλώνει επίσης ότι τα γεωθερμικά εργοστάσια των ΗΠΑ ενδέχεται να παράγουν κοντά στον πρόσφατο μέσο όρο τους.

 

Αναμένεται παραγωγή ρεκόρ από την υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ  

Το 2024 θα πρέπει να σηματοδοτήσει ένα αξιοσημείωτο άλμα για την υπεράκτια ενέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα 2 έργα που ήταν υπό κατασκευή στα τέλη του 2023 (στα ανοικτά των ακτών του Λονγκ Άιλαντ και της Μασαχουσέτης) θα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη ισχύ το 2024.

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ_ΑΙΟΛΙΚΑ_-_ΝΕΑ_ΥΟΡΚΗ.jpg

Όταν το κάνουν, θα αντιπροσωπεύουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των υπεράκτιων ανεμογεννητριών των ΗΠΑ (από 7 σε 81) και των υπεράκτιων αιολικών μεγαβάτ (από 42 σε 980, δεδομένου των ισχυρότερων ανεμογεννητριών).

Αυτά τα άλματα… θα πρέπει να δώσουν αρκετή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη αναγκών σε πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριών στα βορειοανατολικά.

Θα πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για πολλά άλλα υπεράκτια αιολικά έργα των ΗΠΑ που είναι υπό ανάπτυξη.

 

Ανάπτυξη το 2024 και μετά

Καμία από αυτή την πρόοδο δεν έχει τελειώσει και κάθε μία από τις τεχνολογίες ΑΠΕ αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, παρά τα πολλά και σαφή οφέλη του κλάδου.

Για παράδειγμα, τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές έντασης κεφαλαίου από ορισμένες άλλες επιλογές.

Ακόμα κι αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπεται, η παραγωγή έργων EIA από μονάδες φυσικού αερίου θα αυξηθεί το 2024, αν και με αισθητά χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

Η επίτευξη πραγματικής και επιταχυνόμενης προόδου πρόκειται να λάβει συνεχή δράση.

Συγκεκριμένα θα γίνει ενίσχυση του εργατικού δυναμικού καθαρής ενέργειας των ΗΠΑ και της ικανότητας κατασκευής και εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών, πιέζοντας για ισχυρότερες πολιτικές σχετικά με την άρση των φραγμών και την ώθηση αποτελεσματικότητας, διασφαλίζοντας ότι η ισότητα είναι κεντρικής σημασίας για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Αλλά αυτά τα άλματα είναι δείγμα από τις αυξήσεις και τα σημεία διασταύρωσης που μπορούμε να περιμένουμε το 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης