4,5 δισ. ευρώ στην H2GS για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση πράσινου Η2 στην Ευρώπη (Hydrogen Insight)

4,5 δισ. ευρώ στην H2GS για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση πράσινου Η2 στην Ευρώπη (Hydrogen Insight)

Στόχος είναι η αντικατάσταση του άνθρακα με το υδρογόνο

Η H2 Green Steel (H2GS), εξασφάλισε επιπλέον χρηματοδότηση 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην κατασκευή του πρώτου μεγάλης κλίμακας έργου πράσινου χάλυβα στον κόσμο το οποίο θα ενσωματώνει περίπου 1GW ηλεκτρολύτες, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη πράσινη εγκατάσταση υδρογόνου στην Ευρώπη.

Όπως αποκαλύπτει το Hydrogen Insight, η H2GS μαζί με ορισμένους καταξιωμένους κατασκευαστές χάλυβα, όπως η Thyssenkrupp και η ArcelorMittal, στοχεύουν στην αντικατάσταση του άνθρακα με πράσινο υδρογόνο, προκειμένου να απανθρακοποιήσουν την εξόρυξη σιδήρου από το μετάλλευμα.

Κατόπιν θα χρησιμοποιήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου που μπορούν να επεξεργαστούν περαιτέρω τον σίδηρο σε ατσάλι.

Η σουηδική start-up (ιδρύθηκε το 2020), έχει τώρα σχεδόν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και αναμένεται να λάβει σύντομα μια τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο εργοστάσιό της στο Boden της Βόρειας Σουηδίας η οποία θα χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πράσινου υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την παραγωγή χάλυβα σχεδόν μηδενικών εκπομπών.

Η παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα είναι υπεύθυνη για το 7-11% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, καθώς χρησιμοποιεί κυρίως άνθρακα υψηλής ρύπανσης ως πηγή καυσίμου.

 

Απανθρακοποίηση με την υφιστάμενη μέθοδο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική μέθοδος για την απανθρακοποίηση της εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος, καθώς η διαδικασία απαιτεί θερμότητα υψηλής θερμοκρασίας και χημική αντίδραση που αφαιρεί το οξυγόνο από το μετάλλευμα οξειδίου του σιδήρου.

Επί του παρόντος, το οξυγόνο αντιδρά με τον άνθρακα στον άνθρακα για να σχηματίσει διοξείδιο του άνθρακα, αλλά μπορεί επίσης να αντιδράσει με το υδρογόνο για να παράγει υδρατμούς.

Η κατασκευή του εργοστασίου του Boden έχει ήδη ξεκινήσει, παρά την έλλειψη επίσημου FID, με την παραγωγή να ξεκινήσει το 2027.

Η H2GS περιγράφει τον χάλυβα της ως «σχεδόν μηδενικό άνθρακα», καθώς το σιδηρομετάλλευμα θα αποσταλεί από τη Βραζιλία και τον Καναδά, με αποτέλεσμα ενσωματωμένες εκπομπές περίπου 40-50 κιλών CO2 ανά τόνο παραγόμενου χάλυβα.

Ωστόσο, η H2GS επισημαίνει ότι αυτό θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τις εκπομπές 1.800-1.900 κιλών CO2 ανά τόνο χάλυβα που αποφεύγονται με τη διαδικασία του.

 

Συμφωνίες πράσινου χάλυβα με μεγάλες βιομηχανίες

Οι μισοί από τους αρχικούς ετήσιους όγκους των 2,5 εκατομμυρίων τόνων πράσινου χάλυβα έχουν ήδη πουληθεί σε δεσμευτικές συμφωνίες 5 έως 7 ετών σε πελάτες, όπως η Mercedes-Benz, η Porsche, η κατασκευάστρια φορτηγών Scania, η γερμανική εταιρεία τεχνολογίας αυτοκινήτων ZF και ο αμερικανικός όμιλος Cargill.

Η H2GS έχει επίσης σε ισχύ συμβόλαια για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού υδρογόνου, σιδήρου και χάλυβα, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας 700 MW για ηλεκτρολύτες Thyssenkrupp Nucera, καθώς και «μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται».

Η εταιρεία λέει ότι έχει υπογράψει οριστικές συμφωνίες χρηματοδότησης για χρηματοδότηση έργων ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε υψηλό χρέος από μια ομάδα άνω των 20 δανειστών), συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της BNP Paribas και της ING, με «ένα δανειακή διευκόλυνση έως και 600 εκατ. ευρώ» από «ευρωπαϊκές και διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και ταμεία».

Σε περίπτωση χρεοκοπίας, το αρχικό χρέος θα αποπληρωθεί πρώτα και το χαμηλότερο χρέος θα είναι απίθανο να αποπληρωθεί, επομένως το τελευταίο τείνει να έρχεται με υψηλότερα επιτόκια.

Η H2GS έχει επίσης συγκεντρώσει «περίπου 300 εκατ. ευρώ περισσότερα σε ίδια κεφάλαια», με νέους μετόχους, όπως το Microsoft Climate Innovation Fund και η Siemens Financial Services, ανεβάζοντας την ιδιωτική τοποθέτηση σε συνολικά 2,1 δις ευρώ.

Η νεοσύστατη εταιρεία έχει επίσης εξασφαλίσει επιχορηγήσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ το οποίο χρηματοδοτείται από έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών του μπλοκ.

«Κανείς δεν έχει εξετάσει το έργο μας πιο διεξοδικά από εκείνους που υποστηρίζουν τη χρηματοδότησή μας. Αυτή η τεράστια δέσμευση από τους δανειστές, τους επενδυτές και το Ταμείο Καινοτομίας μας αποτελεί πραγματική αναγνώριση της ποιότητας της εταιρείας μας», δήλωσε ο Henrik Henriksson (Διευθύνων Σύμβουλος της H2GS).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης